Istorie

Hainele romanilor

Hainele romanilor erau tesute din lână, de catre  femei ale familiei. Dupa un timp, oamenii mai instariti au avut sclavi pentru a face această munca in folosul lor. Cei care erau mai bogati puteau  să cumpere haine, puteau cumpăra lenjerie, matase sau bumbac, care a fost adusă la Roma din alte colturi ale Imperiului. Spălarea hainelor romanilor a fost foarte dificilă deoarece nu aveau mașini de spălat sau detergenti. De obicei foloseau o substanță chimică numită sulf sau urină.

În interior, romanii purtau sandale deschise. Cu toate acestea, în aer liber, preferau să poarte pantofi care le acopereau degetele de la picioare. Romanii au făcut pantofi și sandale prin fixarea de benzi de piele pe o piele dură sau din plută. Sandalele, care se purtau în interior sau vara, aveau un număr mai mic de benzi de piele. Pantofii de mers pe jos, pentru iarnă sau pentru soldați aveau mult mai multe benzi de piele pentru a acoperi degetele de la picioare și pentru a oferi mai multă căldură.

Barbatii puteau sa poarte doar o singura bijuterie – un inel care era folosit pentru a marca  ceara folosita la sigilarea documentelor. Chiar si asa, mulți au ignorant aceste reguli și au purtat mai multe inele și mai multe broșe pentru a-și fixa mantalele.

Femeile romane purtau un sutien simplu sub forma unei fasii numite o fascie. Fascicula era strâns legată în jurul corpului peste bust și sub îmbrăcăminte. Îmbrăcămintea romană de femei includea de asemenea un articol de lenjerie intima numita tunica sau subuculă care era ca o cochilie ce era purtată lângă piele și ajungea pana la genunchi. Această tunica era, de obicei, făcută din lână. Tunica, în varietatea sa de forme diferite, ar putea fi purtată de oameni de toate clasele și purtată de obicei cu mâneci și tăiată într-o varietate de lungimi și ar putea fi fabricată din mai multe tipuri diferite de materiale. Tunicile femeilor romane au fost mai pline și mai lungi, de obicei extinzandu-se până la picioare. În afara, tunica, era purtata adesea cu o coardă sau brâu care susținea sânii și era numit strophium.