AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Gheorghița Durlan         Publicat în: Ediţia nr. 1523 din 03 martie 2015        Toate Articolele Autorului

NIX
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
NIX  
 
A nins azi-noapte ca-n poveşti.  
 
Satul s-a acoperit cu argintul Domnului peste tot. Pomii au devenit nişte dantele minunate în livada noastră. În bătaia luminii becului de-afară fulgii de zăpadă păreau nişte planete albe într-o galaxie aflată în rotire ameţitoare. Lumea aflată sub zăpezi e mai liniştită.  
 
Primul care iese afară din casă e bunicul. Nu are stare la cei 75 de ani ai săi. Dimineaţa dă ocol peste tot prin gospodărie, inspectând orice colţişor. Face pârtie şi vorbeşte cu toate vietăţile ogrăzii. Îmi place când îl văd cu obrajii rumeni , cu mustaţa albă şi când îi aud glasul voios dând bineţe şi glumind cu vecinii de la distanţă, peste garduri. Se uită în cuşca lui Negrici şi i se pare lui că iarba uscată, pusă ca aşternut, s-a cam uzat, s-a cam tocit şi se hotărăşte să meargă devale, în spatele grădinii noastre, la căpiţa de fân, să ia un braţ zdravăn, să-i schimbe culcuşul. Pe-acolo curge Glavaciocul făcând un cot mare, ce cuprinde o zonă mai joasă, inundabilă, plină de sălcii şi zarzări crescuţi în voia lor.  
 
Negrici îl însoţeşte vesel, parcă ar pleca la vânătoare, ca pe vremuri, când bunicul era mai tânăr. Ar vrea el să mai tragă o fugă pe câmpul spre pădure, ducându-se şi întorcându-se pe lângă dragul lui stăpân, dar acum sunt alte vremuri, altele…  
 
În acest timp, se strecoară pe ușă, printre picioarele noastre, şi Nix, motanul nostru cel negru, să vadă şi el un pic lumea de-afară, deşi lângă sobă era atât de bine… O porţie de aer curat şi de ger de-afară nu-i strică nici lui. I-a pus acest nume tot bunicul, fiindcă a auzit el că Nix ar însemna „noapte”, chiar dacă motanul are o lăbuţă şi o ureche albe.  
 
Pe poteca făcută prin neaua moale de lopata bunicului o ia şi el în vârful lăbuţelor. Întâi bunicul, apoi câinele, apoi pisicul. Bătrânul Negrici îi scapă din simpatie lui Nix o lăbuţă peste căpşorul lui rotund. Nu s-au certat niciodată. Bunicul îşi vede de-ale lui. Ia braţul de iarbă uscată ce miroase a vară pusă la murat şi vine să-i înnoiască culcuşul bătrânului său prieten. A uitat lopata la căpiţă.  
 
Când se întoarce s-o ia, îl vede pe Nix într-o poziţie cam ciudată pentru condiţia lui de pisic serios, la locul lui şi torcălău la gura sobei: stă nemişcat în poziţie verticală, cu lăbuţele din faţă ridicate şi depărtate, şi deodată se repede în faţă, adânc, în zăpadă şi iese cu un şoricel pe care îl şi mănâncă. Negrici a rămas şi el cu tot corpul încordat de atenţie şi cu coada întinsă la orizontală. Bunicului nu-i vine să creadă ce vede şi vine repede în casă:  
 
— Veniţi să vedeţi ce n-aţi văzut !  
 
Ne cere să păşim tiptil şi să ne oprim la o oarecare distanţă. Vedem şi noi aceleaşi mişcări ale lui Nix: se ridică parcă ar porni la atac, ascultă, şi, repede, se aruncă în faţă, adânc cufundându-se cu gheruţele în zăpadă şi iese cu alt şoricel.  
 
Extraordinar ! Nu ne vine să credem ! Pisicul nostru simte şoriceii pe sub zăpadă şi-i prinde fără să-i vadă. A prins cinci-şase ! A rămas pe gânduri şi Negrici al nostru. Ne punem atâtea întrebări… Ce caută şoriceii pe sub zăpadă ? Cum poate să-i prindă în acest mod ? Însă bunicul ştie să citească natura:  
 
— Vedeţi voi că Glavaciocul a crescut şi apa a înaintat pe sub zăpadă, ieşind din vad ? Pe sub zăpadă, în acest cot al pârâului, se află destule ierburi uscate. Probabil că pe acolo îşi făcuseră şoarecii cuiburi din aceste ierburi uscate şi tocate mărunt. Crescând apa, i-a împins către deal, iar Nix al nostru i-a simţit umblând pe sub zăpadă.  
 
Schimbându-ne impresia despre torcălăul nostru de Nix, ne întoarcem câte unul către casă pe poteca din zăpadă: întâi el, eroul zilei, mai mic, dar fălos de isprava lui, apoi Negrici, gelos pe succesul celui de dinaintea lui, eu, mama, tata şi, ultimul, bunicul. Dacă n-am fi văzut cu ochii noştri această scenă, poate am fi fost tentaţi să-i zicem bunicului „Niculăiţă Minciună”, dar aşa…  
 
N-a fost singura dată când bunicul ne-a chemat să ne arate lucruri curioase din natură. El ştie să le vadă pe toate în jurul lui altfel decât noi. Strecurându-se primul printre picioarele noastre în casă, Nix se grăbeşte să se aşeze încolăcit lângă sobă şi adoarme visând cine ştie ce şi tremurându-şi urechea albă… Bunicul, râzând, ne spune:  
 
— Torcălăul nostru s-a şi culcat pe laurii succesului !  
 
Referinţă Bibliografică:
NIX / Gheorghița Durlan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1523, Anul V, 03 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gheorghița Durlan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghița Durlan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!