CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Gheorghița Durlan         Publicat în: Ediţia nr. 1508 din 16 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

TOAMNA BURSUCILOR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TOAMNA BURSUCILOR  
 
Casa noastră tronează pe un deal, mai în jos se află Glavaciocul cu lunca lui inundabilă, pe unde cultivă sătenii porumburi, după care se ridică iar dealul ce duce spre pădurea Căldăraru.  
 
Din balconul dormitorului meu se văd sălciile pletoase, cu brațele lor fantastice, care mângâie apa Glavaciocului, dealul cu pășunea întinsă a vitelor satului şi pădurea galben-ruginie la vreun kilometru. E relaxant când privesc de pe fereastră această lucrare minunată a naturii.  
 
E toamnă şi culorile ei blânde încălzesc sufletul. Ierburile încep să se usuce, porumburile, cu foile sfâşiate de vânturi, foşnesc adormitor, glasuri stinse în depărtările cerului însoţesc zborul lin al aripilor ce ne părăsesc, mierea gălbuie a razelor de soare ne îndulceşte întreaga fiinţă… Simt parcă o chemare ascunsă spre hibernare, spre adormire… O fi vreo ancestrală stare de retragere, odată cu natura, din dansul vieţii vegetale.  
 
E sâmbătă şi-o iau uşor la picior spre pădure. Merg încet cu câinele nostru, Negrici. Am luat la mine o păturică subțire și o pungă să adun măceşe, din care facem ceaiuri mai ales spre primăvară. Intru în pădure ca într-un templu. Mă impresionează profund mulţimea de copaci cu mii de ramuri ridicate spre cer. Ei sunt mulţi, eu doar una. Aici sunt în societatea lor și simt că trebuie să mă comport conform regulilor naturii…Mă aşez într-o poiană, unde se află un măceş încărcat de măceşe frumoase, roşii. Negrici păşeşte şi el încet pe frunzişul foşnitor, privind atent spre adâncul pădurii. Se depărtează tiptil de mine, afundându-se în inima neagră a depărtării…  
 
Deodată văd în mijlocul poieniței, în pământ, o scobitură destul de mare şi sunt convinsă că este vizuina unui animal. Ştiu că în pădure sunt şi bursuci, şi vulpi şi mai ştiu că-şi fac vizuinile pe terenuri mai ridicate pentru a nu fi inundate de ploi. Tehnica specială a construirii adăposturilor la animalele sălbatice spune multe despre viața lor pe timp de vară și de iarnă, despre obiceiurile lor alimentare… Dacă vine o vulpe sau un bursuc? Mi-e teamă şi mă depărtez de vizuină. Mă aşez pe pătură, la soare, mai departe, într-un loc mai retras, privind bolta crengilor. Stau nemişcată minute întregi. O toropeală plăcută îmi anesteziază simțurile și mă simt plutind într-o imponderabilitate binefăcătoare. Lumina, plouând în stropi multicolori, mi se prefiră printre genele grele, din ce în ce mai grele… Simt o ușoară mişcare de paşi mărunţi şi deşi… mărunți și deși… Să fie Negrici? El ar veni direct la mine, atingându-mă cu boticul lui umed și privindu-mă de foarte aproape cu ochii lui de om blând, ascunși într-un căpușor deștept de câine… Nu mă mişc. Fie ce-o fi ! Mă ascunde vederii un tufiş bogat din faţa mea, care-mi oferă, cel puțin iluzia, că sunt bine camuflată.  
 
Întorc doar uşor capul spre dreapta şi văd două mogâldeţe cu blană închisă la culoare şi cu nişte dungi albe pornind de la cap spre corp. Sunt doi bursuci ! Dar ce fac ? Nu înțeleg din mișcările lor repezi și din învălmășeala creată ce se căznesc să facă. Îl văd pe unul din ei stând culcat pe spate, cu picioruşele din faţă şi din spate ridicate, având pe burtică vreo 5-6 ştiuleţi de porumb, iar pe celălalt trăgându-l de ceafă (nu chiar ușor) spre intrarea vizuinii. Fenomenal ! Aşa ceva nu mi-am închipuit că poate să se întâmple! Ştiam de la bătrânul brigadier silvic Marin Durlan că bursucii cară ştiuleţii de porumb în vizuină cu gura. Şi tot de la el mai ştiu că o vizuină de bursuci se deosebeşte de una de vulpe prin faptul că, pe o distanţă de câţiva metri de gura vizuinii, este o potecă bătătorită de paşii bursucului, pentru că el, cărându-și mereu hrană , face potecă pășind cu lăbuțele lui prin același loc. La vulpe nu se văd urme de cărare bătătorită. În schimb, vara, lângă o vizuină de vulpi te umpli de purici. Ce ne-am distrat odată când am stat lângă una şi am început să ne scărpinăm ! Vulpile nu-şi strâng provizii în vizuini ca bursuceii.  
 
Nu m-am mişcat din loc. Voiam să văd ce mai fac. După câteva momente au ieşit din vizuină unul după altul şi s-au îndreptat fugind în direcţia unde se afla, la marginea pădurii, lanul de porumb al brigadierului. Nu pot să cred că doi bursucei pot să fie atât de ingenioşi încât să se facă unul sanie, iar celălalt să-l tragă pentru a putea căra mai mulţi ştiuleţi deodată! Vin din nou! Aceeaşi operaţiune o fac şi acum. Vai! ce drăgălaşi sunt cu căpşoarele lor dungate şi cu sârguinţa cu care se gospodăresc. La fel, unul stă pe spate , ținând pe burtică mai mulți știuleți de porumb, iar celălalt îl trage de ceafă ca pe o săniuță. Eu cred că mulţi oameni pot învăţa atâtea în privința hărniciei și ingeniozității de la ei! Dar, în goana mare se întoarce Negrici, îi sperie şi ei fug în adâncul vizuinii, de unde zadarnic încearcă acesta să-i scoată, lătrând și scheunând de necaz că nu reușește nimic.  
 
Ce poate să însemne pădurea! Atât de multe lucruri necunoscute şi minunate tăinuieşte! O viaţă misterioasă pentru mulţi dintre noi. Departe de lumea ascunsă, tainică a pădurii nici nu bănuim câte lucruri neștiute se ascund sub frunze, sub rădăcini, pe ramuri, în văzduh, în tufișuri… În apropierea mea, sub pământ, la doi paşi, stăteau două sufleţele minunate ale Firii, speriate de ciufulitul de Negrici ! Îmi place să mi-i închipui, la iarnă, stând în adâncul vizuinii, în căldura pământului, ronţăind cu măsură din bobiţele de porumb şi amintindu-şi (poate!?) ce-au păţit astă-toamnă când cărară porumb şi se speriară de un câine hai-hui prin pădurea deasă. De mine nu vor şti niciodată. Când o să mă întorc acasă, cui să povestesc această întâmplare ca să mă creadă ?  
 
Voi mă credeţi?  
 
Referinţă Bibliografică:
TOAMNA BURSUCILOR / Gheorghița Durlan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1508, Anul V, 16 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gheorghița Durlan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghița Durlan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!