CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Gheorghe Vicol         Publicat în: Ediţia nr. 1431 din 01 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

MOTANUL ȘUȘUREL
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
MOTANUL ŞUŞUREL 
  
Soarele abia atinse cu razele sale călduţe cântecele păsărilor, când Şuşurel şi-a dezbrăcat ochii de pleoape, apoi şi i-a prins în dansul luminii. Era neliniştit, fiindcă umbra i se lipise de vârful cozii şi, vrând-nevrând, trebuia s-o care prin toată ograda. 
  
Orice şoricel ar fi tremurat de groază, privindu-i mustăţile zburlite spre cer. Numai câinele, culcat în iarbă, îl privea cu un strop de tandreţe, dar şi cu un strop de milă. 
  
În cojocu-i negru se îneca întunericul. Un ghem de întuneric în mijlocul zilei, asta era Şuşurel, un neisprăvit de motănel de opt săptămâni. Până şi vrăbiile săreau în jurul lui, cântărindu-l din ochi, curioase. Numai sticleţii se ţineau la distanţă: „Parcă poţi să ştii ce-i trece ăstuia prin cap?” se gândeau ei. Însă lui Şuşurel nu-i trecea niciun gând rău prin cap. Îşi arcui spinarea, pufni de câteva ori, se strecură sub o frunză de brusture şi se întinse în răcoarea ei, apoi adormi. 
  
Nasul său roz, ca o boabă de zmeură, atrase privirea curioasă a cocoşului. Se apropie. Ţinându-şi capul când pe o parte, când pe alta, îşi făcu curaj şi-l ciupi. Motănelul sări în sus miorlăind de durere, iar cocoşul într-o parte, cotcodăcind. „Ia te uită ce prostovan!” se gândi Şuşurel. „După ce că are capul cât o nucă, îi mai stă şi creierul lejer!” 
  
Făcu două salturi: unul pe gard, celălalt pe acoperişul şurii. Aici nu-l mai găsea să-l deranjeze muntele acela de cocoş cu creierul cât o unghie. Se întinse. Auzi fâlfâit de aripi. Întoarse capul. Un cioroi, pe culmea şurii, privea cu interes coada lui Şuşurel, care se mişca în stânga şi în dreapta. Motănelul înţelese. Îşi făcu vânt şi intră în pod. Apoi se ascunse în fânul uscat, „Of, of, of! nici nu te mai poţi odihni în ograda asta! De unde s-or fi adunat toţi tăntălăii ăştia?” 
  
Închise ochii şi îşi vârî capul între lăbuţe. Aproape să adoarmă, când, deodată, auzi chiţcăit de joacă în jurul său. „Nu, nu voi deschide ochii nici dacă se prăbuşeşte podul!” Se ghemui mai bine. „Nu, nu se poate!” Cineva i se urca pe cap. Ba, uite că unul îl trăgea de coadă! Altul îi rodea o unghie. „Aoleu!” Şuşurel sări ca ars. Văzu nişte vietăţi mici, negre, cu ochii ca mărgelele şi cozile ca nişte şnuruleţe. „Doamne, astea vor să mă mănânce!” Într-o clipă se aruncă pe gura podului, sări în ogradă, se năpusti pe uşa deschisă a casei, oprindu-se buimac după sobă, unde dormea mama sa. Pisica îşi ridică nemulţumită capul. Din ogradă se auzea cârâitul găinilor, speriate de goana lui Şuşurel. 
  
Îl privi tandru: 
  
- Ei, ce s-a întâmplat? 
  
- Mamă, în pod sunt nişte animale mici, negre, cu urechile care abia se văd, cu coada şnuruleţ, cu boturi ascuţite, cu ochii ca nişte puncte şi care strigă „chiţ-chiţ” şi care voiau să mă mănânce! 
  
- Măi, dar nătăfleţ mai eşti! Ăia sunt nişte prăpădiţi de şoricei. Neştiutori cum sunt, căutau joacă. Lasă, culcă-te! Când o să creşti mare, o să fii cel mai puternic din ogradă. 
  
Pisica îi linse căpşorul zburlit de frică, apoi începu să-i toarcă un cântec de leagăn. 
  
Şuşurel adormi. Se visă stând într-un tron sclipitor. De o parte şi de alta, şiruri de motani înarmaţi până-n dinţi îl păzeau, iar în faţa sa stăteau câinele şi cocoşul, în genunchi, cu ochii în pământ, îmbiindu-l fiecare cu o tavă plină de şoricei şi păsărele. Deschise leneş ochii. Deasupra sa, mustăţile mamei se întindeau ca un portativ pe care curgeau câteva note muzicale: „sfârrr! sfârrr!” 
  
Adormi iarăşi, cuibărindu-se la pieptul ei moale şi cald. 
  
Referinţă Bibliografică:
MOTANUL ȘUȘUREL / Gheorghe Vicol : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1431, Anul IV, 01 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gheorghe Vicol : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Vicol
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!