CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Carti >  NOI APARIȚII EDITORIALE ARMONII CULTURALE – 27 FEBRUARIE 2016
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
COLECȚIA EXEGESIS  
 
***1. VIRGINIA BOGDAN (Focșani) – LĂNCII DE LUMINĂ/ LACE(MENT)S DE LIVRES sau LANSĂRI DE CARTE (aprecieri critice, A5, 232 pagini)  
 
Simțul estetic, analiza și atenta explorare a conținutului, lejeritatea conexiunii cu varii lucrări de referință din sfera literar-academică, reprezintă tot atâtea motive de a aprecia așa cum se cuvine măiestria autoarei de a surprinde, prin instantaneele sale, esențele, aspectele mai mult sau mai puțin pozitive, de a-și finaliza cu deplină maturitate, responsabilitate și respect, exegezele. Punctele sale de vedere - mai mult decât pertinente - sunt susținute și argumentate științific. Imparțialitatea și echidistanța față de opera analizată, transformă demersurile Virginiei Bogdan într-un aparat critic autentic, de substanță și extrem de convingător.  
 
De remarcat în toate recenziile, cronicile ori articolele sale legate de diferite lansări de carte, este linia axiologică a criticii - moderată spre rezervată, ce confirmă exhaustivitatea analizei în sine. Opera critică a Virginiei Bogdan este militantă, o pledoarie pentru marea literatură, pentru lectura de foarte bună calitate, dar și o rețetă pentru împrospătarea memoriei cititorului modern cu instantanee literare contemporane, la fel de valoroase.  
 
Indirect, exegeza autoarei focșănene - o poetă redutabilă, printre multe altele - respectă întrutotul semnificația actului critic, așa cum îl definește Nicolae Manolescu: Marea operă este o hieroglifă. Înfăţişarea ei plauzibilă e doar un semn, o convenţie: sugestia unei existenţe interioare latente, care, spre a deveni activă, reclamă percepţia estetică. […]. Critica e posibilitatea de a „inventa” această realitate infinită a operei. (Gheorghe A. STROIA)  
 
COLECȚIA LIRIK  
 
***1. AURA POPA *Vâlcea: EȘARFE DE SENIN ÎNNODATE CU PLOI (poezie, A5, 130 pagini)  
 
Așa cum ne-a obișnuit deja, cu fiecare titlu propriu de carte, poeta vâlceană Aura Popa aduce în atenția publicului larg o nouă secvență existențială proprie, romantic exprimată, încărcată de sensibilitate și condescendență. Printre versurile ce curg firesc, dinspre izvorul gândului, spre revărsarea în marea albastră a sufletului, se (re)trăiește o nouă poveste de iubire. A acelei iubiri pentru tot și toate, care nu impietează cu nimic zborul, accederea către înalt, în goana acerbă a ”culegătorului de stele”, dacă ar fi să cităm din opera poetului bucureștean George Peagu, devenit mult prea devreme o stea într-o îndepărtată galaxie.  
 
Prozodia orientată către clasic, multitudinea de specii lirice abordate, emoția, prezența insistentă a naturii, extrasenzorialul, nuanțele în care este citită viața - senin (optimism) versus ploi (neliniște) - toate acestea recomandă ubicuul romantism din poezia Aurei Popa. Titlul, Eșarfe de senin înnodate cu ploi, deloc surprinzător pentru un poet romantic, face diferența dintre real și reverie, interpretând visul ca pe o stare fundamentală, necesară împlinirii.  
 
Mesajul versurilor sale este pe cât de delicat, pe atât de tangibil: poezia - ca stare - are menirea de produce, în sufletul doritor de frumos, o reîntâlnire cu sinele, capabilă să-i preschimbe înnegurarea în pete de lumină, să-i convertească fiecare clipă de rătăcire, în momente de exaltare pe aripa visului hoinar… Un vis pe care-l visezi singur rămâne doar un vis. Un vis pe care-l visezi împreună cu ceilalți devine realitate – așa după cum spunea John Lennon. (Gheorghe A. STROIA)  
 
COLECȚIA EPOSS  
 
***1. GEORGETA VIȘAN (Craiova) – CÂNDVA… ÎN AMURG (roman, A5, 192 pagini)  
 
Romanciera Georgeta Vișan transcrie, printr-un inspiro de invidiat, povești pe cât de reale, pe atât de furtunoase, cu un epos rupt din viață și îmbrăcat în aura unei relatări persuasive. Spectacolul este mereu același: când alb-suav, când negru-profund, însă ubicuu „postat” sub „sabia lui Damocles” a ternului trăirii și dramei, iluminat însă de speranță, ca ultimă redută în bătălia dată în tranșeele vieții.  
 
Cândva... în amurg are ca temă abuzurile săvârșite într-o familie care trăiește după propriile-i norme morale și sociale. Copiii sunt „educați” în spiritul „democraticei” libertăți, fără constrângeri ori porniri etice și, deseori, lipsită de scrupul. Libertatea este prost înțeleasă, personajele rezervându-și chiar „dreptul” de a ucide. Unele dintre ele poartă stigmatul nedumnezeirii, al lipsei de credință, căzând cu ușurință pradă rătăcirii în așa-zisa „libertate absolută”. Trăirile interioare ale personajelor sunt, în scrierile Georgetei Vișan, extrem de puternice, obsesiile (ascunse cu grijă) conducând, dar și distrugând, destine.  
 
O carte țesută pe o pânză de goblen, o lectură ce poate stârni amintiri, (re)deștepta dureri, ca o confirmare a faptului că SUNTEM... VII ! (Gheorghe A. STROIA)  
 
***2. MARIANA VICKY VÂRTOSU (Focșani, Vrancea) – PASĂREA PARADIS (roman, A5 Manșetat, 144 pagini)  
 
PASĂREA PARADIS are, ca și punct de plecare, un fapt real – vizita la un cabinet medical, unde autoarea ia contact, întâmplător, cu povestea tristă a unei tinere obligată să facă o întrerupere de sarcină, pentru a nu afecta prestigiul ”onorabilei” sale familii. Acest fapt o determină pe autoare (din pură solidaritate umană) să (re)scrie toate detaliile întâmplării în sine, să atribuie tinerei fete un nume, să o facă eroina unei întregi serii de evenimente. Mai mult, să o ridice din propria-i cenușă, precum Pasărea Phoenix și să o transforme, apoi, prin redobândirea voinței și puterii interioare, într-o Pasăre a Paradisului; să-i redea demnitatea - dar și puterea de sacrificiu, s-o facă o luptătoare - dar s-o și ”doteze” cu sensibilitate, s-o ajute să devină o persoană care știe să-și modeleze destinul, lăsând în urmă propriile nefericiri. Acest personaj central se numește Oana Poenaru, iubita lui Lucian, un inedit cuplu într-o inedită idilă.  
 
MARIANA VICKY VÂRTOSU se dovedește a fi, prin acest nou epos propriu, o scriitoare de forță, pentru care romanul rămâne o specie nativ-favorită. Atât personajul central, cât și cele adiacente, sunt atent creionate, cu detalii fine și subtile, atribuindu-li-se selectiv calități și defecte, fără supradozări intenționate. Așa după cum unii nu pot fi perfect-buni, alții nu pot fi perfect-răi, energiile yin și yang trebuie să conserve și să perpetueze echilibrul mental și spiritual, recreând armonia după acțiunea intempestivei dizarmonii.  
 
Povestea în sine tulbură și atrage prin multitudinea detaliilor, veridicitatea trăirilor eroinei fiind de necontestat, alternând de la disperare către extaz, așa după cum viața (în sine) poartă sufletul din adâncimile întristării către înălțimile fericirii. Un destin sinuos, meandric, ce poartă contrastele fiecărei zile către vărsarea în neant. O carte bine scrisă, cu o prezentare grafică pe măsură, ce reconfirmă valoarea autoarei în galeria scriitorilor contemporani merituoși. Dacă ar fi să învățăm câte ceva din povestea Oanei, cu certitudine am rememora cuvintele lui Gabriel Jose Garcia Marquez, ce i se potrivesc de minune: Nu merită să plângi pentru nimeni, iar cei care te merită nu te vor face să plângi. (Gheorghe A. STROIA)  
 
__________________  
 
Aşteptăm autorii interesaţi să ne contacteze, pe adresa editurii, la următoarele date de contact: Editura ARMONII CULTURALE, Str. Siret, bloc 28, ap. 30, Adjud, jud. Vrancea, fix: 0337-107.414/ , mobil: 0741-078.627, e-mail: geocosynus@gmail.com.  
 
*  
 
* *  
 
ARMONII CULTURALE – ÎNCĂ UN VIS ÎMPLINIT!  
 
____________________  
 
În curând la Editura Armonii Culturale… Al Francisc (Canada), Cristian Petru Bălan (SUA), Eleonora Stamate (Tecuci), Ștefan Marinescu-Rătești (București), Nicoleta Orghidan (Brașov), Rodica Popel (Iaşi), Cornel C. Costea (Cluj-Napoca), Gabriel Dragnea (București), Margareta Chiurlea (Marea Britanie), Maria Ileana Tănase (Roma, Italia)… și multe alte noi apariţii editoriale!  
 
*  
 
* *  
 
NU UITAȚI!!!... Actori printre Astre (POEZIE) și Actori printre Vise (PROZĂ) – Noile proiecte antologice Armonii Culturale 2016.  
 
Lista înscrierilor pentru participare rămâne deschisă doritorilor, până pe data de 30 aprilie 2016. Pe autorii a căror validare a fost confirmată îi rugăm ca în cel mai scurt timp posibil să trimită materialele restante, care să respecte întocmai condițiile generale solicitate în anunțul privind deschiderea sesiunii de primire a materialelor, publicat pe site-ul revistei Armonii Culturale (www.armoniiculturale.ro), Confluențe Literare (www.confluente.ro) și al celorlalți parteneri sau pe Facebook (în contul Stroia Gheorghe). Autorii mai sunt rugați să confirme și numărul de exemplare comandate, precum și să efectueze plata contravalorii aferente comenzii (într-una din variantele specificate în anunț) până la data de 1 mai 2016.  
 
De asemenea, rugăm toți autorii validați să trimită – dacă nu au trimis încă – la aceeași adresă de e-mail: armoniiculturale@gmail.com, DATELE DE CONTACT PERSONALE (adresă poștală, e-mail și număr de telefon – fix, mobil), iar pentru AUTORII DIN DIASPORA, datele de contact ALE UNEI PERSOANE DIN ROMÂNIA, pe adresa căreia vor fi trimise antologiile comandate și plătite.  
 
LE MULȚUMIM tuturor autorilor care și-au confirmat participarea, cât și celor care și-au anunțat intenția de participare, confirmând încă o dată valoarea acestor noi proiecte antologice!  
 
Voi, dragii noștri, ne faceți mai buni și mai puternici! Nu uitați că vom fi AICI, ori de câte ori veți avea nevoie de noi!  
 
Armonii Culturale  
 
27 februarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
NOI APARIȚII EDITORIALE ARMONII CULTURALE – 27 FEBRUARIE 2016 / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1884, Anul VI, 27 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!