AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  George A STROIA - NOI APARIŢII EDITORIALE ARMONII CULTURALE – FEBRUARIE 2015
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
COLECŢIA ANTOLOGIS  
 
MIHAI LEONTE – MEANDRE ALTRUISTE (antologie de autor - versuri şi proză, A5, 220 pagini, copertă – pictor Mihai Olteanu)  
 
Atunci când timpul se cerne mieros spre valorificare superlativă apar cărţile, care adună mustul sufletelor proaspete ce au permanent ceva de dăruit Stăpânului şi celor iubiţi de El. Dar cum Stăpânul – Dumnezeu cel veşnic gata de răspândit deplinătate – este Cel ce ne preţuieşte dintotdeauna, creaţiile omeneşti nu sunt decât răspunsuri fireşti şi consistente ce vin din nevoile eclatante ale spiritelor superioare. O astfel de creaţie superioară este noul volum, intitulat sugestiv MEANDRE ALTRUISTE, pornit din sufletul fără oboseală, fără egoism, lipsit de miasma vanităţii, ci înmiresmat de evidenţa altruismului, a modestiei, a scumpei smerenii, a inspiraţiei de bun simţ şi expiraţiei de complexitate vitală a scriitorului Mihai LEONTE.  
 
Dacă ar fi să privim istoric am cunoaşte că lucrurilor le sporeşte valoarea direct proporţional cu scurgerea timpului. Dacă este însă să privim din perspectivă culinară, pâinea, plăcintele, prăjiturile sunt savuroase cu cât sunt mai recent scoase din cuptor. Ori poemele, povestirile şi diversele articole din acest volum nu sunt deloc departe de savoarea unui desert delicios sau de emoţia unei importante descoperiri culturale. Savoarea acestor pagini este cu atât mai mare cu cât ele sunt scoase recent din cufărul gândirii poetului Mihai LEONTE. Vă dau un singur exemplu: atunci când am parcurs poemul ANIVERSAREA 74 am simţit că sunt contemporan cu ziua de naştere a poetului Mihai LEONTE, mai ales că acest poem este creat chiar pe 19 ianuarie 2015, la a 74 a iarnă a maestrului Mihai LEONTE. Iar încântarea mea este cu atât mai mare cu cât poemul NU AM CUVINTE poartă ca dată de creaţie 24 ianuarie 2015, adică mai puţin de o săptămână (astăzi este 30 ianuarie 2015) de când am primit macheta acestui volum. Simt aburii scoaterii din cuptorul binecuvântat al sufletului poetului MIHAI LEONTE a acestor poeme balsam care vin să întărească spiritele superioare ale celor care încă se hrănesc cu bucuria lecturii. (pr. Prof. dr. FLORIN GRIGORESCU)  
 
COLECŢIA LIRIK  
 
LUMINIŢA ZAHARIA * Bucureşti: FANTEZII CU MIŞU (mix**, A5, 96 pagini, copertă – pictor Mihai Olteanu)  
 
Un narator ispitit de experiment, întorcând personajele, - cum se întâmplă, de exemplu, cu bietul Mişu -, pe toate părţile, ca o păpuşă în mâna unui copil extrem de răsfăţat şi de capricios. Îmi e greu să mă conving pe mine însumi că poeta Luminiţa Zaharia ar putea fi mai bună decât prozatoarea Luminiţa Zaharia, chiar dacă, este evident, aici, în proză, spre deosebire de poezie, ea poate folosi, ba chiar foloseşte, din plin, toate posibilităţile de atac şi de repliere puse la dispoziţie de generosul teren epic. Pe alocuri, deasupra textului pot fi percepute volatile stări erotice, insinuări, provocări inteligente şi ispititoare. O carte care, dincolo de verbul iute şi incandescent, consolidează o inteligenţă umană pentru care Luminiţa Zaharia merită tot ataşamentul şi fidelitatea cititorilor de bună credinţă. Dixit!... (MARIN IFRIM)  
 
--------------------------------  
** mix = proză + poezie  
 
VALERIAN MIHOC/ MARIA BURLACU (Constanţa - Ungheni): SĂRACUL…LA INIMĂ/ SOLOMIA (versuri, A5 clapetat, 96 de pagini, carte în oglindă, ilustraţiile şi coperta: ION PANDURU)  
 
Mi-am adunat gândurile albe, în cel mai luminat locuşor al minţii mele, pentru o misiune specială. Voi încerca să exprim cât de măreaţă şi profundă este poezia, prietenului meu Valerian Mihoc. Cât de frumos este să citeşti o poezie de a lui, ca apoi să nu te mai poţi opri din citit odată ce ai/am citit măcar puţin, chiar spunând el cât e de ’’Sărac...’’. Şi, cât de important ar fi să ne hrănim în fiecare dimineaţă cu o doză de sublim poetic, iar după ce sorele îşi adună razele ce devin reci din fierbinţi, ascunzându-se după orizontul purpuriu, înainte de a ne pierde în visele colorate ale nopţilor, de ne-am delecta cu un vers dulce de ’val’ ce merge ’’...la inimă!’’, ar fi cel puţin relaxant. Eu asta fac de o vreme şi viaţa mea a prins culoare.  
 
Alerg prin grădina cuvintelor lui în căutarea celor mai potrivite slove asemănătoare sufletului meu, ce pot rezona, sau chiar pot fi în ton vibrânde cu lăuntrul meu, pentru a descrie la justa valoare opera prietenului meu, a fratelui meu. Dintotdeauna m-am considerat a fi cu sânge românesc, zicând tare că locuiesc în R.M., adică în România Mare. Deoarece, acum când scriu mă simt onorată de colaborarea celor două maluri de peste Prut, întrupate în noi.  
 
Ceea ce îl face să fie unic, este uşurinţa de a aşterne versul pe hârtie, indiferent de diversitatea poeziei, căci simplitatea, ce ajunge uneori complicată, sună atât de familial... Orizontul larg şi cuvintele calde ne pot lasă să descoperim farmecul poeziei lui, o lume plină de sens şi raţiune, răspunsuri la întrebări, balade vii, chiar şi poveşti trăite de el, dar nu întotdeauna descoperite la o primă privire…  
- Călătorie frumoasă pe Val-urile lecturii! – domnişoara Maria Burlacu  
 
ELENA AURORA POPA (Mihăieşti, jud. Vâlcea): PAS DE ŞTRENGAR PE STRADA COPILĂRIEI (versuri, A5 clapetat, 84 de pagini, ilustraţiile şi coperta: ALINA ASTĂLUŞ)  
 
Tocmai această magică percepţie, pe care o are copilul faţă de lumea înconjurătoare, este cea care face distincţia clară între vârste, aşa după cum bine spunea Giacomo Leopardi: Copilul vede totul în nimic, adultul vede nimicul în tot. Versurile cărţii sunt incitante, stârnesc interesul copilului, dar şi adultului dornic să redevină copil, de a citi, de a redescoperi o lume demult uitată, departe de griji şi nevoi, cu furtuni de o clipă fără consecinţe negative pentru o viaţă. Nefiind o carte destinată exclusiv copiilor, poate fi acceptat recursul autoarei la vocabularul bogat, extins, însă, de observat că unele dintre expresii sau cuvinte pot depăşi cu uşurinţă nivelul de înţelegere al copilului – de vârstă mică, în speţă. Volubilă, veselă, rimată şi ritmată, prozodia construieşte atmosfera de poveste, cu arome de copilărie. Prin absolut tot ceea ce face, Elena Aurora Popa se dovedeşte a fi un purtător nativ de talent, cu o înzestrare aparte de a trece de la stările meditativ-melancolice ale poeziei dedicată oamenilor mari, la accentele şi nivelul de fantezie al poeziilor dedicate celor mici. Acest lucru denotă versatilitate lirică, probată şi de alţi autori contemporani, dintre care, neexhaustiv, enumerăm: Maria Niculescu (Bucureşti), Mihaela Oancea (Bucureşti), Andrea Dănilă (Alba), Elena Păduraru (Adjud) şi mulţi alţii.  
 
Pas de Ştrengar pe Strada Copilăriei reprezintă o lectură agreabilă, destinată tuturor celor care vor să readucă Raiul în liniştea intimităţii lor, să revadă lumea prin ochii plini de sinceritate - dar şi exuberanţă - ai copilului, să-şi vindece durerile aplicând peste răni balsamul magicei vârste. Un premiu special merită ALINA ASTĂLUŞ, ce semnează grafica şi coperta lucrării (ilustratoarea are o frumoasă colaborare şi cu poeta bucureşteană Luminiţa Zaharia sau cu poeta botoşăneană Ana Maria Gîbu). Referitor la mesajul fundamental al prezentei cărţi, se impune să rememorăm cuvintele pline de farmec şi învăţăminte ale lui Gaston Bachelard: Copilăria durează toata viaţa. Ea se întoarce mereu pentru a însufleţi secţiuni mari ale vieţii de adult. Poeţii ne vor ajuta să găsim copilăria vie din noi, această lume permanentă, durabilă, de neclintit… (GHEORGHE A. STROIA)  
 
COLECŢIA ERUDIT  
 
PATRICIA PÎRÎU (Vatra Dornei, Suceava) – DAS HOLZ: Eine systematische terminologische Untersuchung Deutsch und Rumänisch (specialitate, A4 catalog, 104 pagini)  
 
O lucrare interesantă care sistematizează o multitudine de termeni de specialitate din limba română şi limba germană, cu scopul de a crea un glosar de termeni de specialitate din domeniul prelucrării lemnului. De ce lemnul? Tocmai pentru că după vechile concepte filosofice chinezeşti lemnul reprezintă un al cincilea element, ce stă la baza celor patru elemente fundamentale: apă, foc, metal şi pământ. Un glosar util pentru specialiştii din domeniu, care-l vor aprecia, cu certitudine (GHEORGHE A. STROIA)  
 
COLECŢIA EPOSS  
 
FLOAREA CĂRBUNE (Constanţa) – LEGENDA LUI DRAGOBETE/ THE LEGEND OF DRAGOBETE (legende, A4, 56 pagini, 17 color, ilustraţii: Mirela Rusu Pete, traducere în limba engleză: Alexandra Flora Munteanu)  
 
Apreciez intenţia şi reuşita doamnei scriitoare de a face concurenţă prin LEGENDA LUI DRAGOBETE Sfântului Valentin, care nu ne aparţine, nu este în zestrea noastră folclorică, nu reprezintă comoara noastră străveche.  
 
Un Dragobete născut din fiinţa Dochiei (Daciei) şi a spiritului muntelui, care s-a metamorfozat într-o plantă numită „Năvalnic”, la fel de năvalnic precum furtuna dragostei, care strecoară în sufletele tinerilor fiorul primelor iubiri, este cu adevărat emanaţia ancestrală a epicului autohton.  
 
Animal fabulos, al cărui corn divin neutralizează acţiunile malefice şi otrava, separă apele poluate şi are misterioasa putere de a detecta ceea ce este impur, chiar şi cea mai mică alterare a strălucirii diamantului, Inorogul reprezintă, în viziunea doamnei Floarea Cărbune, nevoia omului de adevăr, justiţie, bine şi blândeţe.  
 
Cu măiestrie artistică, prin imagini de virtuozitate descriptivă, doamna Floarea Cărbune, coboară pentru cititorii din prezent, din înaltul cerului, un Inorog fantastic, cu puteri magice, într-o lume în care el este din ce în ce mai necesar…  
 
Omenirea crede că Inorogul, ca făptură benefică, se va întoarce… Aceasta poate fi doar o metaforă a ceea ce oamenii caută astăzi: adevărul, puritatea şi iubirea, care s-au pierdut în umbra tehnologiei.  
 
Pentru a găsi Inorogul, aşa cum l-au găsit strămoşii noştri, trebuie să redescoperim Edenul iniţial, să renunţăm la orgoliul de a stăpâni natura. Doar atunci îl vom găsi, la fel ca şi pe celelalte făpturi extraordinare din noi, ce abia aşteaptă eliberarea mult aşteptată…  
 
Copii mai mari sau mai mici, cu toţii avem nevoie de farmecul legendelor, de balsamul sufletesc al iubirii lui ”Dragobete” adus pe pământ prin ÎNTOARCEREA INOROGULUI”!  
 
Cartea se bucură de o ilustrare de excepţie, cea a artistei clujene, Mirela Rusu Pete… (prof. GEORGIA LANDUR VINTILĂ (Gheorghiţa Durlan))  
 
Aşteptăm autorii interesaţi să ne contacteze, pe adresa editurii, la următoarele date de contact: Editura ARMONII CULTURALE, Str. Siret, bloc 28, ap. 30, Adjud, jud. Vrancea, fix: 0374-064.594, mobil: 0741-078.627, e-mail: geocosynus@gmail.com.  
 
ARMONII CULTURALE – ÎNCĂ UN VIS ÎMPLINIT!  
 
În curând la Editura Armonii Culturale… Rodica Popel (Iaşi), Dragoş Daniil (Bucureşti), Cornel C. Costea (Cluj-Napoca), Vasile Bele (Baia Mare), Mihaela Gudană (Tecuci), Gabriel Dragnea (Bucureşti), Margareta Chiurlea (Wolverhampton, UK), … şi multe alte noi apariţii editoriale!  
 
Armonii Culturale  
Februarie 2015  
 
Referinţă Bibliografică:
George A STROIA - NOI APARIŢII EDITORIALE ARMONII CULTURALE – FEBRUARIE 2015 / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1517, Anul V, 25 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!