CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  S-A STINS PE PĂMÂNT UN OM, S-A NĂSCUT ÎN CERURI UN ÎNGER: RĂMAS BUN, NĂZĂREL LUCACI!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Încă un suflet nobil şi curat a intrat pe poarta Veşniciei, pentru a lăsa ca moştenire versuri de o frumuseţe nepământeană, scrise cu peniţa stropită de suferinţa în tăcere, cântecul fără de glas, cerurile fără de soare, păstrate în aparenta linişte şi împăcare cu sine din ultimele zile ale vieţii. Deşi a trecut dincolo, dragul nostru poet ieşean, LUCACI NĂZĂREL, a plecat fericit şi împlinit de a-şi fi văzut publicate două cărţi şi, mai mult, de a trăi cu bucurie şi emoţie intensă, lansarea uneia dintre ele: PE ARIPI DE IDEI, Ed. Armonii Culturale - septembrie 2014. Cea de-a doua carte – FABULE – a apărut în septembrie 2014, tot la editura adjudeană Armonii Culturale. LUCACI NĂZĂREL, aflat la vârsta de 81 de ani, a sperat că visul de a-şi vedea poeziile publicate se va împlini. Cu susţinerea şi încurajarea familiei şi cu ajutorul unor oameni de bine - Sebastian şi Gabriela Tiba, Rodica Teişanu, Angela Duminică - a reuşit, în cele din urmă, să-şi vadă visul împlinit. La prima sa lansare de carte, petrecută în luna august în locaţia pitorească a Castelului Sturdza de la Miclăuşeni, Lucaci Năzărel spunea: ”Nu am şi nici nu pot emite pretenţii asupra statutului meu şi al versurilor mele în cadrul generos al literaturii române contemporane. Pot, însă, să sper că poeziile mele vor plăcea, iar cuvintele scrise cu mult drag îşi vor căuta şi, bineînţeles, găsi inimile în care să locuiască. Ştiu că pentru a se adeveri acest lucru e nevoie de timp, iar, din păcate, eu nu mai am răbdare să aştept. Răbdare trebuie să aveţi, însă, dumneavoastră, care v-aţi adunat aici să îmi împărtăşiţi bucuria de a ne simţi cu toţii mai aproape de poezie ”.  
 
După apariţia celei de-a doua cărţi, octogenarul poet ieşean m-a sunat, să îmi mulţumească. Cu glasul firav, dar încărcat de emoţie, Lucaci Năzărel vorbea deja limba îngerilor, acele fiinţe care nu ştiu decât să mulţumească, fără să aştepte nicio mulţumire în schimb. Cuvintele dânsului m-au mişcat profund şi am simţit, atunci, bucuria lucrului împlinit, bine făcut, care niciodată nu este trecut cu vederea de un Om de Bine. Îi spunem acum, dragului nostru poet, că îi mulţumim pentru că ne-a dat voie să îl cunoaştem, să ne apropiem, să ne facă şi pe noi părtaşi ai visurilor sale!  
 
Cu regretul că literatura română contemporană a mai pierdut încă un poet, încă un împătimit de poezie, îi urăm domnului LUCACI NĂZĂREL răspuns bun la sfânta şi dreapta judecată a lui Dumnezeu, în faţa căruia, cu siguranţă, mărturia nobleţei şi curăţeniei sufletului său va fi adusă de coralele de îngeri, ce nu sunt supăraţi că a părăsit lumea, ci mai curând bucuroşi că şi-a urmat şi păstrat cu sfinţenie calea către ceruri. DRUM BUN, DRAGUL NOSTRU POET! Vei rămâne veşnic în sufletele noastre, ca o candelă în care arde, cu flacără vie, untdelemnul poeziei, al limbii române - ca un fagure de miere! DUMNEZEU SĂ TE ODIHNEASCĂ!  
 
Iată câteva referinţe biografice ale lui LUCACI NĂZĂREL ...  
 
Născut la 14 iulie 1933 într-un sat pitoresc (Răchiteni) de pe Valea Siretului, rămâne în satul natal până la vârsta de 12 ani, timp în care face cele 4 clase primare în condiţiile vitrege ale vremii. În anul 1947, este dat să urmeze clasele cursurilor gimnaziale la Seminarul romano-catolic "Sfântul Iosif" din Iaşi, însă datorită naţionalizării din anul 1948, îşi întrerupe pregătirea, retrăgându-se la casa părintească. Urmările războiului, ale cunoscutei secete din anul 1947, au influenţat puternic şi familia sa, fapt ce nu i-a mai permis să-l întreţină într-o şcoală.  
 
De aceea începe studiul muzicii cu un cunoscut pianist al vremii, Barnabas Rujanchi, ca după terminarea lui, să fie numit organist la o biserică, unde, într-un timp scurt, a reuşit să organizeze un cor pe 4 voci. Însă, datorită unor intrigi, este dezgustat şi după câteva luni demisionează, aşteptând momentul să plece ca să-şi facă stagiul militar. După lăsarea la vatră, se angajează ca împuternicit al Băncii Agricole din Roman pe câteva comune. Munca istovitoare de teren nu-i permitea să urmeze cursurile la ”fără frecvenţă” pentru completarea studiilor şi demisionează, angajându-se ca muncitor la "Uzina de mecanică fină" din Sinaia, perioadă în care îşi completează pregătirea gimnazială şi liceală, ca în 1962, să intre în învăţământ ca profesor suplinitor. Se înscrie la Facultatea de Filologie a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, la care se califică în domeniul literelor.  
 
Lucrează ca profesor de limba română, la Şcoala Generală "Dumitru Mărtinaş" din Butea, până la pensionare (1990). Fiind un mare iubitor al naturii, refuză propunerea de a se stabili într-un mediu urban. Aşa că trăind în mijlocul ei şi bucurându-se de beneficiile sale, a considerat că e de datoria lui s-o şi cânte.  
 
Deşi atracţia pentru poezie a simţit-o din anii tinereţii (a avut scrise câteva caiete cu poezii), a renunţat de a mai scrie când a văzut că i se impune să scrie la comanda unor "tovarăşi". A preferat să rămână un anonim. Abia după anul 1989 a revenit la vechea dragoste. Deşi debutul său editorial are loc în august 2014, el a scris permanent, ajungând să aibă peste 1000 de poezii referitoare la viaţa socială, natură, trecut istoric, un caiet cu epigrame, două cu proză scurtă (schiţe), două piese de teatru din care una în versuri, un roman, un caiet cu acrostihuri ...  
 
Locuieşte în comuna Butea, judeţul Iaşi, fiind fondator şi colaborator la revista locală "Orizonturi butene", până la trecerea sa în nefiinţă.  
 

Gheorghe A. STROIA  

Membru ARA  

 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
S-A STINS PE PĂMÂNT UN OM, S-A NĂSCUT ÎN CERURI UN ÎNGER: RĂMAS BUN, NĂZĂREL LUCACI! / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1380, Anul IV, 11 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!