AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  Gheorghe A. STROIA - NOI APARIŢII EDITORIALE ARMONII CULTURALE - EPTEMBRIE 2014
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
COLECŢIA EPOSS  
 
1. ALEXANDRA ARDUSĂDAN  
(Şomcuta, Maramureş):  
CELEBRUL ANONIM  
(proză, 84, A5)  
 
Debutând relativ recent, cu o carte de poezie intitulată ”N-am visat de mult că zbor”, titlu inspirat, desigur, din romanul ”N-am mai visat de mult că zbor” - sensibila şi senzuala poveste de dragoste dintre Mutsuko şi Taura - de Taichi Yamada (o parabolă despre obsesia întineririi şi consecinţele acesteia, despre teama de moarte şi încercarea de a o eluda prin iubire), Alexandra Ardusădan încearcă - şi reuşeşte - să ţeasă o poveste de iubire, cu suişurile şi coborâşurile sale, cu personaje mai mult sau mai puţin obişnuite, personaje ce încearcă febril să iasă din anonimat, să facă faţă evenimentelor, să supravieţuiască.  
 
Lăsând cu greu în urmă o căsnicie eşuată, Harry (soţul Angelei şi tatăl lui Bobby) se îndrăgosteşte de o ”himeră”, cu nume mitic, Pandora (Pamela pe numele său real), ce reuşeşte să-l prindă în mrejele sale, devenind motiv de luptă dar şi de multă amărăciune.  
 
Cartea, structurată în unsprezece capitole, este bine scrisă, firul epic ”ţesut” discret, firesc, iar trăirile şi sentimentele parcurg calea de la agonie la extaz, cadrele suprapunându-se cu viteze ameţitoare. Cercul restrâns de personaje şi derularea acţiunii pe o perioadă nu foarte întinsă de timp, conferă cărţii valenţe de nuvelă. Dintre paginile cărţii, răzbate iubirea, cu multiplele sale faţete, o iubire veşnic supusă încercărilor, când blamată, când savurată cu un erotism discret, când fierbinte, când glaciară, o iubire care se rescrie şi se reinventează. Cu certitudine, autoarea maramureşeană dovedeşte abilităţi de prozatoare, pe care le va dezvolta şi le va amplifica, în viitoarea sa carte.  
 
Prin ”Celebrul anonim”, Alexandra Ardusădan luptă pentru afirmare, pentru recunoaştere, reconfirmând cuvintele lui Sydney Smith, care, referindu-se la talent şi curaj, spunea: O mare cantitate de talent este pierdută în lume din cauza absenţei curajului. În fiecare zi dispar oameni a căror timiditate îi împiedică să facă un prim efort. Dar, reamintindu-şi acest lucru, Alexandra Ardusădan rămâne datoare publicului - de fiecare dată - cu încă un act de curaj - cel de a continua să scrie. (GHEORGHE A. STROIA, Adjud)  
 
2. DEBUT: IRINA NOVAC (Adjud, 14 ani – elevă clasa a VIII-a Liceul Teoretic Emil Botta) – O CLIPĂ CÂT O ETERNITATE (roman, A5 manşetat, 112 pagini)  
 
Analitică, riguroasă cu propriul stil - şlefuind trăirile şi transformându-le în file de jurnal existenţial, ce se întinde dincolo de planul realităţii - persuasivă, cu o uşoară notă de detaşare şi relaxare specifică unui scriitor, Irina Novac se dovedeşte a fi posesoarea talentului unei prozatoare, mânuind cu îndemânare condeiul şi reuşind să facă faţă meandrelor presupuse de construirea momentelor acţiunii în sine. Practic, dincolo de a fi un roman adolescentin, ”O clipă cât o eternitate” reprezintă momente instanţial-karmice ale efemerei existenţe umane, supuse timpului, uneori implacabil, un gen de love-story modern, cu personaje inedite, insolit creionate.  
 
Este vorba despre o aceeaşi triadă în jurul căreia s-au ţesut numeroase poveşti de dragoste: duetul de îndrăgostiţi (precum Romeo şi Julieta, Tristan şi Isolda, Ulise şi Penelopa) şi eternul personaj negativ (simplu sau colectiv) care se opune acestei iubiri. În roman, atât Angela, cât şi prietena sa Demi, eroinele cărţii, sunt îndrăgostite de Chuck (un uşor ”asimilabil” Romeo modern). Prima dintre eroine, Angela, este ”oficiala”, cealaltă, Demi, autodeclarata ”insidioasă umbră”. Colegi şi tineri absolvenţi de liceu, Angela şi Chuck se decid să-şi închege un destin comun, căruia i se opune vehement Demi, ce reuşeşte să-i despartă într-un mod violent şi să-i hărţuiască permanent, cu o putere inimaginabilă (chiar diabolică). Povestea se multiplică, se repetă, schimbându-se de fiecare dată duetul: Angela-Chuck, apoi Demi-Chuck, ca în final să reapară cuplul Angela-Chuck, finalul romanului rămânând deschis unei noi posibile aventuri. (GHEORGHE A. STROIA)  
 
COLECŢIA JURNAL  
 
1 NICHOLAS BUDA (New York, SUA) – ZIARIST LA NEW YORK (interviuri, A manşetat, 244 pagini)  
 
Imigrând în America, autorul a lăsat totuşi o portiţă deschisă spre ţara sa natală. Sentimental, acesta nu a părăsit România niciodată, urmărind cu vădit interes modul în care evoluează situaţia economică, politică, religioasă şi culturală din ţară. Nu de puţine ori însă în articolele sale, Nicholas Buda s-a ridicat împotriva clasei politice de la Bucureşti, condamnând cu vehemenţă circul politic de pe Dâmboviţa şi, totodată, compătimind nivelul scăzut de viaţă impus pe nedrept românilor. În articolele sale politice, acesta a ridicat semne de întrebare împotriva diletantismului practicat de către unii reprezentanţi ai Ministerului de Externe, dar şi ai preşedinţiei de la Bucureşti, în articole precum „România şi Moldova din nou în atenţia Secretarului de stat american Hillary Clinton”, „Din ce în ce mai săraci material, românilor le-au mai rămas doar bogăţia spirituală”, etc.  
 
Nicholas Buda este nu doar un scriitor şi jurnalist talentat ci şi un româno-american, un moţ şi ardelean foarte patriot, care crede în destinul istoric al românilor din creasta Carpaţilor, încinşi cu brâul milenar al Dunării şi binecuvântaţi cu sărutul tainic al Mării Negre. (MARIAN PETRUŢA, Preşedinte North American Romanian Press Association, Chicago, Statele Unite ale Americii)  
 
COLECŢIA LIRIK  
 
1. DEBUT EDITORIAL: LEPPA NICOLE (Adjud, Vrancea): LACRIMI DE STELE (versuri, A5 manşetat, 132 pagini)  
 
Sub numele unui anonimat, născut din respect pentru poezie şi, de ce nu, pentru cititorul modern de poezie, LEPPA NICOLE doreşte să împărtăşească celor din jur, din petalele gândurilor sale, din dragostea pe care o poartă Omului, naturii, ţării, părinţilor, vetrei strămoşeşti şi, nu în ultimul rând, nobilelor sentimente şi idealuri, ce au făcut ca spiritualitatea românească să fie, dintotdeauna, vie, dinamică, distinctă, cuceritoare. Pentru LEPPA NICOLE poezia trebuie să curgă ritmat, asemenea bătăilor inimii acordate bătăilor aripilor de fluturi, în zborul lor suav către nicăieri. Poate nu atât dorinţa de afirmare, de colectare de laude, aplauze sau chiar de recunoaştere, o îndeamnă pe autoare să scrie, ci doar nevoia de a desena pe cerul înstelat al nopţilor de vară, urme de aştri, de a adăuga poienelor însorite noi raze de lumină, de a se redescoperi în tumultul şi viforul ce caracterizează cotidianul modernist. O staţie tăcută, într-o gară uitată de lume, în care nimeni nu soseşte şi din care nimeni nu pleacă, niciodată. Poate doar dorinţe, unde albastre de gând, sentimente încă treze şi lumină, foarte multă lumină. Cu speranţa şi credinţa că într-un timp, cândva, acolo, aproape de rezonanţa sufletului, cineva le va primi şi adopta, convertindu-le în proprii săi copii. O încercare reuşită de poezie, puţin diferită de vremurile pe care le trăim: o lirică perfectibilă a romanţei, a speranţei, căldurii şi speranţei. Toate acestea dăruite de LEPPA NICOLE ... prin LACRIMI DE STELE ... CLIPEI! (G.A. Stroia)  
 
------------------------------------------  
 
Aşteptăm autorii interesaţi să ne contacteze, pe adresa editurii, la următoarele date de contact: Editura ARMONII CULTURALE, Str. Siret, bloc 28, ap. 30, Adjud, jud. Vrancea, fix: 0374-064.594, mobil: 0741-078.627, e-mail: geocosynus@gmail.com.  
 
ARMONII CULTURALE – ÎNCĂ UN VIS ÎMPLINIT!  
 
În curând la Editura Armonii Culturale ... Maria Niculescu (Bucureşti), Cornel C. Costea (Cluj-Napoca), Aurel Vasilică (Tulcea), Andreea Muntean (Timişoara), Boris Ioachim (Suceava), Viviana Nadia Moscu (Tecuci, Galaţi), Mihaela Oancea (Bucureşti), Vasile Bele (Baia Mare), Mihaela Gudană (Tecuci), Gabriel Dragnea (Bucureşti), Gheorghe A. Stroia, Margareta Chiurlea (Wolverhampton, UK), Rodica Popel (Iaşi) ... şi multe alte noi apariţii editoriale!  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe A. STROIA - NOI APARIŢII EDITORIALE ARMONII CULTURALE - EPTEMBRIE 2014 / Gheorghe Stroia : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1360, Anul IV, 21 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gheorghe Stroia : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Stroia
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!