CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Gheorghe Pârlea         Publicat în: Ediţia nr. 1598 din 17 mai 2015        Toate Articolele Autorului

SUNT ŞI EU ÎN CETATE - CU TOT CU BASARABIA ÎN EA (V)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am trecut din nou… Prutul  
 
Ieri, în ziua marşului unionist organizat la Chişinău, am trecut din nou Prutul (a şasea oară în ultimii doi-trei ani), împreună cu primarul comunei mele, dl Ionuţ Gospodaru, ca să aducem acasă (de la tipografia Balacron) încă o sută de exemplare din albumul "Miroslăveşti - Prin ochiul timpului nostru". De demersul necesar la tipografie s-a ocupat dl dr. Vasile Şoimaru, cel care a făcut posibilă transformarea proiectului nostru cultural-spiritual în produs material finit.  
 
Categoric, nu puteam fi pasivi la ceea ce se întâmpla în acea zi în Piata Marii Adunări Naţionale din capitala R. Moldova. Şi, sub aripa protectoare de şoim a energicului nostru prieten basarabean (şi Cetăţean de Onoare al comunei noastre), am ajuns la locul de adunare şi de start al Marşului Unirii, dominat de tinerii români basarabeni. La pregătirea marşului a participat şi George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, din Romania, care a primit un “tratament special” din partea autorităţilor de la Chişinău, demersurile sale pentru Unire însemnând (!) “activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională”. Şi, ca urmare, marşul a început sub impactul emoţional al expulzării unionistului din dreapta Prutului de către agenţii SIS ai R. Moldova, care l-au “condus” până la vama infamului hotar dintre fraţii de neam.  
 
În Piaţă, fireşte, l-am întâlnit şi pe dl academician Nicolae Dabija (preşedintele FDRM), cel mai reprezentativ militant basarabean al mişcării unioniste, tribuna principală a luptei sale pentru adevărul istoric al Basarabiei fiind săptămânalul Literatura şi arta, al carui redactor-şef este. Bucuria de a-l reîntâlni pe domnul Dabija (celălalt Cetăţean de Onoare basarabean al comunei mele) a fost estompată de starea mea dezamăgitoare că domnia sa nu era însoţit, cum ar fi fost firesc pentru un asemenea mesaj civic, şi de ceilalţi iluştri oameni de cultură şi ştiinţă ai Chişinăului, pe care îi ştiu buni români şi, implicit, unionişti.  
 
În ce mă priveşte, am avut onoarea să particip la marş umăr la umăr cu redutabilul revendicator al dreptului românilor basarabeni de a-şi recâştiga matricea strămoşească şi de a se reuni cu fraţii din România. Cu generozitatea-i proverbială, pe traseu mi-a limpezit unele nedumeriri ale mele despre labirintul pe care îl are de străbătut R. Moldova în năzuinţa sa spre o independenţă reală, care să-i lumineze drumul spre regăsire cu fraţii rămaşi la sânul Ţării-Mamă.  
 
La finalizarea marşului, reîntorşi în Piaţă, distinsul cărturar le-a vorbit tinerilor de necesitatea şi condiţiile fireşti ale re-Unirii cu Patria, arătând că Unirea trebuie făcută fără politicieni, aceştia fiind chiar frâna marii împliniri a aspiraţiei lor legitime. Si-a afirmat încrederea în viitor prin ceea ce a semnificat prezenţa tineretului basarabean la acest eveniment predominant al lor. Le-a cerut basarabenilor să se declare români, ca naţionalitate, şi să ceară statului român acordarea cetăţeniei care le-a fost luată nelegitim părinţilor şi bunicilor lor în urma aşa-zisului pact Ribbentrop-Molotov, act declarat deja, chiar şi de Rusia, ca nul.  
 
Şi, în sfârşit, ca trăitor în România, simt, împovărat – în locul statului roman – strigătul sfâşietor al tinerilor basarabeni, răzbătut legitim în dreapta Prutului: "Ţară-Mamă, salvează-ne!"  
 
PS. Ne-am întors în satul de pe valea Moldovei împovăraţi de îndatorarea (mereu adăugată) faţă de o distinsă basarabeancă. Cine e doamna cu pricina? E o specială mamă a flămânzilor, despre care distinşii mei prieteni Vasile Şoimaru şi Vlad Pohilă spun că trăieşte nedisimulat românismul şi că, matematiciană fiind, a fost nevoită să se lase convertită, din branşa preparatorilor de hrană pentru minte, în branşa antreprenorilor dedicaţi hranei trupului. Mai concis, sărut mâna pentru delicioasele plăcinte, generoasă doamnă Ala (Glăvan) “Pugaciova” de la “plăcintăria… de la Operă”! Şi… ajutaţi-ne să ne despovărăm: vă aşteptăm la Hanul Ancuţei (eventual, şi pentru o inovare asupra plăcintelor poale-n brâu).  
 
Referinţă Bibliografică:
SUNT ŞI EU ÎN CETATE - CU TOT CU BASARABIA ÎN EA (V) / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1598, Anul V, 17 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!