CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  TRĂIEŞTI CUM GÂNDEŞTI (SAU) OMUL, PRIVIT CA...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Observ că în perioada eliberării conştiinţei noastre de constrângerile “sistemice” ale epocii comuniste, intelectului nostru i se oferă o paletă foarte largă de manifestare. Ai liber să gândeşti “ce vrea cortexul tău”, căci acolo, pe suprafaţa aceea “elastică” a creierului se “lucreaza” gândirea. Vrei să trăieşti gândind pozitiv, ai de unde alege. Iar dacă preferi partea rea a minţii, creierul tău are disponibilităţi excedentare… Mass-media, extinsă neverosimil prin aportul Internetului, e antrenorul ideal pentru un asemenea “sport”. 
  
Ei, dar omul nu poate fi nici ca un pahar complet plin, nici ca unul complet gol. “Intelectual” vorbind, cică individul uman e ca un vas, mereu cu ceva în el. Iar cele două spaţii din vas – cel ocupat şi cel liber – sunt mereu variabile: fie plinul ocupă din gol, fie golul se extinde în partea eliberată de plin. 
  
Aflăm de la prestatorii în domeniul astrologiei (nu le-am zis “specialişti” doar fiindcă astrologia nu e încă validată ca ştiinţă, altfel–îi respect) că anul în care nu de mult am intrat e unul deosebit de favorabil creşterii nivelului părţii pline din paharul pe care îl reprezentăm fiecare, altfel spus, 2015 prognozează un salt calitativ în gândirea pozitivă. Influenţa generoasă a Cosmosului asupra omului o datorăm, anul acesta, “vibraţiei de gradul 8” (suma cifrelor numarului 2015), aşa-zisa “vibraţie a infinitului”… 
  
Eu nu sunt un “fan” al astrologiei, dar nici nu ignor la modul exclusivist respectivul domeniu, aşa proscris cum e, adică lăsat în afara ştiintelor propriu-zise de către unii înţelepţi acreditaţi de ştiinţele pe care aceştia le reprezintă. Ştim cu toţii că Universul e cuprins de către cunoaşterea umană într-o infimă măsură, în raport cu dimensiunea lui, şi că însuşi omul, acest bob de linte al Necuprinsului, e un mister (în privinţa capacităţilor lui intrinseci), de vreme ce tocmai lui, agentul cunoaşterii fiind, îi sunt limitate puterile gândirii la doar 10-15 la sută din disponibilităţile creierului. 
  
Dar să nu mă abat de la ideea iniţiala, anume că în acest an avem şansa (cel puţin ipotetică) să fim mai deştepti, pe direcţia de a fi mai buni. Că se va împlini asta cu ajutorul astrelor sau că pur şi simplu alte mecanisme, cele dependente de noi înşine, vor confirma o creştere a conştiinţei, a valorii noastre umane (pentru mulţi sau puţini), va fi greu de dedus la sfârşitul anului abia început. Căci mă întreb, oare se va ocupa cineva de feedback-ul acestui input? Nu cred. 
  
Şi, rămânând la aspectul legat de pozitivul şi negativul din gândirea noastră – ceea ce ne conturează, în fond, conştiinţa –, vă propun o parabolă care îşi are sursa undeva prin Orientul Îndepărtat. Ceea ce însă mă umileşte în demersul acesta al meu e că nu am reţinut pe ce cale am aflat parabola şi că, în consecinţă, n-o am la îndemână în structura textuală a autorului cărţii din care am citit-o. Va trebui, prin urmare, s-o reconstitui (iată, şi cu povara că reconstrucţia mea i-ar putea ştirbi din valoare). Oricum, nădăjduiesc că nu va fi chiar un eşec şi că nu săvârşesc un delict, neinserând nota bibliografică privind autorul, de vreme ce nu îmi însuşesc aici decât rolul de vehicul onest al respectivei fulguraţii de epic din panteonul înţelepciunii umane. 
  
  
Doi bărbaţi hotărâseră, fiecare cu motivul său, să se mute cu traiul pe alte meleaguri. Amândoi ajunseră, pe rând, într-un sat în care, întâmplător, primul localnic ieşit în cale fu un înţelept al locului, acesta fiind mereu însoţit de un ucenic al său. 
  
Primul străin îl întrebă pe înţelept: 
  
- Cum îs oamenii în acest sat? că vreau să rămân aici. 
  
- Dar în satul dumitale cum sunt, străinule? întreabă, în loc de răspuns, înţeleptul. 
  
- Sunt tare răi! răspunde străinul. 
  
Înţeleptul nu stă mult pe gânduri şi-i dă răspunsul aşteptat: 
  
- Tot aşa sunt şi aici… 
  
- Şi călătorul pleacă mai departe, în căutarea altui sat. 
  
Al doilea străin, întâlnind şi el în cale înţeleptul, îl întreabă întocmai ca şi primul. Şi imediat înţeleptul îi întoarce întrebarea: 
  
- Dar în satul dumitale cum sunt? 
  
- Sunt oameni buni, răspunde străinul, după care primeşte de la înţelept răspunsul aşteptat: 
  
- Tot aşa sunt şi aici, străinule… 
  
Ucenicul, nedumerit că învăţătorul său dădu două răspunsuri total opuse la aceeaşi întrebare, se sfii să ceară lamurire de la cel care îl pregătea pentru viaţă. Înţeleptul însă observă asta, şi îi veni repede în întampinare ucenicului: 
  
- Omul care-i priveşte pe cei între care trăieşte ca pe nişte oameni răi, tot la fel îi va privi şi pe cei între care va urma să traiască. Iar cel încredinţat că a tăit între oameni buni va găsi în altă parte tot oameni buni. 
  
Şi ucenicul învăţă din această lecţie întocmai ce trebuia să înveţe: “Trăieşti cum gândeşti”. 
  
P. S. E posibil ca parabola s-o fi citit dintr-o carte a scriitorului Aurelian Silvestru de la Chişinău (scuze că nu am răbdare să mă edific), acest gen de scrieri, cu o bogată substanţă etică şi filozofică, fiind o dominantă a cărţilor sale (după cât am putut eu accesa din consistenta sa operă). 
  
Referinţă Bibliografică:
TRĂIEŞTI CUM GÂNDEŞTI (SAU) OMUL, PRIVIT CA... PAHAR / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1484, Anul V, 23 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!