CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Actualitate >  SCRIITORULUI-ACADEMICIAN NICOLAE DABIJA I S-A CONFERIT TITLUL DE CETĂŢEAN DE ONOARE AL COMUNEI MIROSLOVEŞTI, JUDEŢUL IAŞI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În timp ce se documenta pentru monografia “Neamul Şoimăreştilor - 500 de ani de istorie”, profesorul universitar Vasile Şoimaru îşi descoperea vrednicii strămoşi în câteva sate de pe cursul inferior al Moldovei, la jumătatea distanţei dintre Roman şi Baia, adică în matca Moldovei medievale a lui Dragoş-Vodă. Se întâmpla asta cu vreo treisprezece ani în urmă. De atunci, acest vlăstar basarabean al Şoimăreştilor a închegat între reprezentanţii acestor sate şi câteva personalităţi basarabene legături de prietenie, cimentate pe filieră culturală. Comuna Mirosloveşti devine reprezentativă pentru acest tip de relaţie, universitarul Vasile Şoimaru fiind astfel artizanul unei simbolice “punţi peste Prut”. Ideea şi strădania lui de a realiza o minibibliotecă basarabeană în cadrul Bibliotecii Comunale din Mirosloveşti a determinat lărgirea contactelor localnicilor cu personalităţi chişinăuiene, acestea fiind, de regulă, scriitori şi donatori de carte proprie, cu prilejul trecerii prin Mirosloveşti, în contextul generoaselelor "drumuri ale cărţii" prin Ţara-mamă, la sânul căreia tânjeau ca fii înstrăinaţi ce încă sunt.  
 
Reprezentanţii comunei, majoritatea învăţători şi profesori, avându-l mereu alături pe tânărul primar Ionuţ Gospodaru, au participat împreună cu oaspeţii lor basarabeni la prezentări şi lansări de carte, comemorări dedicate prozatorului Mihail Sadoveanu (în componenţa comunei e şi satul bunicilor scriitorului, Verşeni), la serbări ale satului şi alte acţiuni contextualizate recuperării perioadei de înstrăinare între fraţii de neam, dorinţei de revenire Acasă a Basarabiei. Coparticipările la evenimentele culturale avându-i protagonişti pe cărturarii chişinăuieni s-au extins şi în afara comunei, la Fălticeni, Paşcani, Roman, Iaşi, Bacău şi Chişinău. În contextul acestei relaţii s-au născut şi două cărţi comune, concepute virtual la Mirosloveşti şi tipărite la Chişinău, ambele sub coordonarea profesorului V. Şoimaru.  
 
Cu prilejul celei de-a treia ediţii a "Sărbătorii Fiilor Satului", mirosloveştenii au avut printre oaspeţi, ca şi la ediţiile anterioare, distinse personalităţi basarabene. La evenimentul din 9 noiembrie, o manifestare maraton, de zece ore, au participat scriitorul-academician Nicolae Dabija, Artistul Poporului Vasile Iovu şi liantul acestei relaţii inedite, dr. Vasile Şoimaru. Au fost prezenţi, ca invitaţi meniţi să asigure ambientul artistic al serbării, pe lângă formaţia de dansuri populare „Codrii Neamţului” (din Piatra Neamţ), şi interpreţi basarabeni de muzică populară: Maria Iliuţ, Maria Stoianov şi Tudor Ungureanu cu neasemuita lui formaţie „Ştefan- Vodă”.  
 
Cu acest prilej a fost finalizat actul de omagiere a cărturarului-tribun Nicolae Dabija, savârşit în două etape. Pe 15 iulie a.c., de ziua de naştere a scriitorului, Consiliul Local i-a conferit titlul de „Cetăţean de Onoare” al comunei, iar la evenimentul din noiembrie i-a fost înmânată Diploma aferentă titlului prin care sătenii îi aduc preţuirea lor expresă cărturarului şi patriotului basarabean.  
 
La rândul său, distinsul lor "Consătean" cu radăcinile la Codrenii Cimişliei le-a dăruit mirosloveştenilor un braţ de cărţi născute din osârdia şi harul domniei sale, cu autograf şi emoţionante dedicaţii poetice. Le-a vorbit totodată despre Basarabia ca parte a Vetrei Româneşti, cea mai crud supusă nedreptăţilor istoriei, despre paradoxalul hotar care desparte Neamul, despre evoluţia „podurilor” peste Prut, începând de la „podul de flori” şi urmând cu „podul de cărţi” şi „podul de inimi”. Cu revoltă interioară, le-a vorbit şi despre mentalităţile încă nevindecate ale basarabenilor, exemplificând, între altele, cu pierderea înţelesului asupra cărţii în rândul grănicerilor moldoveni, care, aflând de existenţa cărţilor în portbagajul maşinii, le văd ca pe nişte lucruri reduse doar la cantitate, cerând evaluarea lor în... „kilograme de cărţi”.  
 
La eveniment a participat şi celebrul cărturar şi general de aviaţie de la Bucureşti, nonagenarul Radu Theodoru, devenit şi dumnealui „Cetăţean de Onoare” al comunei, tot pe o filiaţie basarabeană, căci intermediarul relaţiei e acelaşi dr. Vasile Şoimaru. Ca într-o întâmplare cu valoare simbolică, generalul, luptator pe Frontul de Est al ultimului Război Mondial i-a îmbrăţişat la Mirosloveşti pe cei doi soldaţi supravieţuitori de la Cotul Donului (pe Frontul de Est). Cartea comemorativă a profesorului V.Şoimaru, dedicată tragediei militare de la Don (care include şi mărturiile celor doi veterani mirosloveşteni), a prefigurat, cu doi ani în urmă, itinerarul generalului la Chişinău, apoi la Mirosloveşti.  
 
Referinţă Bibliografică:
SCRIITORULUI-ACADEMICIAN NICOLAE DABIJA I S-A CONFERIT TITLUL DE CETĂŢEAN DE ONOARE AL COMUNEI MIROSLOVEŞTI, JUDEŢUL IAŞI / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1423, Anul IV, 23 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!