CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  BUNICUL ŞI... PUTEREA UNEI NUCI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu ştiu dacă apelativul “Bunicule!” are aceeaşi rezonanţă în fiinţa celor care receptează îngereştile voci ale nepoţeilor sau nepoţelelor, comparativ cu emoţia care mă copleseşte pe mine când sunt strigat cu acest cuvânt menit a săgeta inimile cele excluse de la alte dulci alinări. Interesant, îmi zic adesea, cum îi este dat omului să aibă bucurii revelatoare pentru fiecare etapă a vieţii! 
  
Mă întreb totodată, oare eu produceam acelaşi balsam bunicilor mei, la vreme când declinam substantivul bunic la cazul vocativ? O, dar ce mult e de atunci! Vremuri imemoriale… Ei, nu chiar imemoriale, dar aproape uitate. 
  
Deşi trăinicia nu a fost apanajul memoriei mele – la care se adaugă acum şi inamicul care tulbură ţinerea de minte la vârsta încărunţirii –, o împrejurare e mereu reînviată în copilul care supravieţuieşte în mine. Toamna, pe vremea culesului nucilor. 
  
Bunicul meu de pe tată era o fire închisă şi rar îi răzbătea lumina lăuntrică pe chipul său posac. Uneori, toamna, pe când nucii îşi dăruiseră deja recolta, mă chema la el discret şi cu un aer misterios. Băga apoi mâna în sân, invariabil în dreptul inimii, şi scotea de acolo o nucă scăpată de vreo cioară şi culeasă de dânsul de pe ogorul dezgolit de holdă, pe care-l cerceta melancolic. Abia atunci când, cu mâna tremurândă, îmi întindea darul, licărea pe chipul lui de dăruitor luminiţa aceea atât de absentă în restul zilelor. Deşi aveam podul plin de nuci, zâmbetul bunicului mă îndemna să adaug plusvaloare darului său nesemnificativ. Şi nuca lui supravieţuia celorlalte din pod până primavara târziu. 
  
Iar cu nuca aceea – oferită de prisos, dar primită ca prinos –, iată-mă-s ajuns la vremea când caut o noimă în lumina tainică a ipostazei de bunic. 
  
Dagele mele nepoate! Că numai fete le-a dat Domnul copiilor mei… Cine ar fi crezut că la vremea mea de bunic, nuca… nu va mai însemna nimic. Nu, nu fiindcă fructul acesta şi-a pierdut valoarea în sine, ci pentru că nepoatele îmi sunt la mii de kilometri, iar pe calea asta, internetul, nebănuită de binicul meu de demult, nucile nu au miez, ci doar… coajă. 
  
Notă: 
  
Textul acesta nu implică ceea ce ar însemna cu severitate literatură. Caută însă aici, cetitorule, pe care te ştiu şi om de condei, doar inima-mi ascunsă în el. Şi cum e posibil ca domnia ta să ai podul plin de nuci, primeşte te rog nuca mea ca pe un prilej de a naşte un zâmbet rar pe un chip împietrit de vreme şi de vremuri. 
  
Referinţă Bibliografică:
BUNICUL ŞI... PUTEREA UNEI NUCI / Gheorghe Pârlea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1418, Anul IV, 18 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Gheorghe Pârlea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Pârlea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!