CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Gheorghe Novac         Publicat în: Ediţia nr. 2085 din 15 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Gheorghe NOVAC - REVISTA STARPRESS A ORGANIZAT A TREIA EDIŢIE A SĂRBATORIRII ZILEI LIMBII ROMÂNE LA MÂNĂSTIREA BRÂNCOVEANU DE LA SÂMBĂTA DE SUS
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Miercuri, 31 august 2016, la Mănăstirea „Brâncoveanu”, Sâmbăta de Sus a avut loc, într-un cadru festiv, ceremonia dedicată îndrăgitei sărbători anuale „Ziua Limbii Române”. Manifestările au fost organizate de Ligya Diaconescu, director al revistei româno-americano-canadiene STARPRESS, în colaborare cu Liga Scriitorilor Români, Mânastirea „Brâncoveanu”, Sâmbata de Sus, împreună cu Mariana şi Ovidiu Popa, amfitrioni ai invitaţilor. Au participat scriitori, iubitori ai culturii, membrii ai Ligii Scriitorilor Români din ţară, din SUA şi Canada, Ion Popescu Topolog, membru al Uniunii Scriitorilor din România, om de cultură şi romancier cunoscut, poeţi, prozatori, oameni de cultură.  
 
Sărbătoarea a fost precedată, marţi 30 august 2016, de o seară de suflet şi credinţă creştină la Izvorul părintelui Arsenie Boca. Festivitatea a fost deschisă de doamna Ligya Diaconescu printr-un omagiu ce a relevat personalitatea celui sărbătorit, faptele sale şi viaţa sa exemplară de îndrumător spiritual, model demn de urmat de către fiecare credincios. Scriitorii au recitat poezii şi au interpretat cântece dedicate marelui om de credinţă creştină. Cei prezenţi, între care şi mulţi localnici, au ascultat cu emoţie versuri recitate de Florin T. Roman din Arad, Rodica Ghinea din Braşov – care a recitat poezia „Doar să mă strigaţi şi eu vă ajut!” de Ligya Diaconescu, Mariana Popa – o poezie de părintele Arsenie Boca, Doina Ghiţescu, un colaj de poezie din poeţii clasici şi contemporani, precum şi melodiile interpretate de Adrian Toader-Williams din Los Angeles şi Gheorghe Cărbunescu din Râmnicu Vâlcea cu romanţa „Mai am un singur dor”, ce ne-a vibrat în suflet dulcile ritmuri eminesciene. În adierile serii prin brazii din jur au răsunat versuri şi cântece preamărind viaţa frumoasă, plină de fapte bune, credinţa creştină, bunătatea şi generozitatea românească.  
 
A doua zi, în sala de festivităţi a mănăstirii de la Sâmbăta de Sus s-au desfăşurat manifestările de Ziua Limbii Române. După ce a expus programul zilei, doamna Ligya Diaconescu a prezentat Antologia „Limba noastră cea română”, care cuprinde, în cele 170 de pagini, în format A4 , scrieri în versuri şi proză a 65 de autori. Poetul George Echim a citit cuvântul adresat participanţilor de Alexandru Florin Ţene, preşedintele Ligii Scriitorilor Români şi membru corespondent al Academiei Americană Română de Ştiinţă şi Artă, care nu a putut fi prezent, din cauze obiective. El a propus totodată asistenţei un moment de reculegere în memoria soţului doamnei Ligya Diaconescu, decedat în urmă cu o săptămână. Deşi profund îndurerată, minunata organizatoare a Zilei Limbii Române şi conducătoare a manifestărilor dedicate acesteia nu s-a lăsat doborâtă de tristeţe şi amărăciune, ci a venit la Sâmbăta de Sus, urmând cu toată energia şi pasiunea programul stabilit.  
 
Părintele Constantin Mănescu – preşedintele Ligii Scritorilor -Filiala Rm.Vâlcea, a vorbit despre importanţa sărbatorii şi sustinerea organizării unor astfel de manifestări, pentru a nu ne pierde cultura şi identitatea românească.  
 
În continuare, poeta Mariana Popa l-a prezentat pe scriitorul Ion Popescu Topolog, invitat de onoare care a salutat călduros participanţii la Ziua Limbii Române şi a subliniat deosebita semnificaţie a activităţilor desfăşurate de Liga Scriitorilor, întru păstrarea şi dezvoltarea comorilor de expresivitate şi stil ale limbii noastre. El a recitat poezia”Limba noastra cea romana” – a poetei Ligya Diaconescu, poezia” Cascada” de Mariana Popa, precum şi două strofe din poezia Limba românească de Elena Buldum din Barcelona.  
 
Un moment de autentică bucurie şi înălţare spirituală l-a constituit alocuţiunea doamnei profesor universitar Anca Sîrghie , sosita din Canada, cu tema „Alteţa Sa Regală, Limba Română”. Ea a remarcat că Ziua Limbii Române este un eveniment de împlinire solară, întrucât oferă românilor de pe toate meridianele şansa de a trăi aceeaşi emoţie, cu gândul la limba pe care le-au lăsat-o ca zestre de aur bunii şi străbunii noştri. De asemenea, a elogiat creaţiile marilor poeţi, scriitori şi artişti români ce au dat strălucire limbii noastre şi a remarcat iniţiativele şi activităţile desfăşurate de dânsa şi mulţi alţi români de suflet în promovarea culturii româneşti în străinătate. Limba, cel mai puternic semn al identităţii naţionale, păstrarea ei nealterată şi îmbogăţirea ei a constituit scopul principal al reuniunilor literare din Canada şi Statele Unite, în comunităţile româneşti de pe aceste meleaguri. Printre acestea se disting Cenaclul românesc „Mircea Eliade” din Denver, Colorado, Asociaţia Canadiană a Scriitorilor Români din Montreal, Societatea „Graiul Românesc” din Windsor, Muzeul Etnic şi de Artă din Cleveland, Ohio, Biserica Sfânta Teodora de la Sihla din Michigan şi Săptămâna Internaţională a Culturii Române din Hamilton, Ontario, care a ajuns la a 49-a ediţie.  
 
De o mare atenţie s-a bucurat cuvântul preotului Constantin Mănescu din Râmnicu Vâlcea, preşedintele filialei judeţene a Ligii Scriitorilor Români. El a adus un omagiu părintelui Dumitru Stăniloaie pentru înfiinţarea şi activităţile desfăşurate de Academia duhovnicească de la Sâmbăta de Sus. Toate acţiunile Academiei, inspirate de Sfântul Duh, a subliniat vorbitorul, ţintesc să păstreze tezaurul limbii româneşti şi al gândirii creştine ortodoxe. Ele sunt o adevărată liturghie adusă limbii române şi perpetuării credinţei în inima poporului nostru. Apoi artistul Gheorghe Cărbunescu a cântat, după o compoziţie proprie, poezia Limba noastră de Grigore Vieru, cunoscut poet din Republica Moldova.  
 
Participanţii la Ziua Limbii Române au fost încântaţi de cuvintele rostite de poeta Melania Rusu Caragioiu din Montreal. Ea a relevat multiplele sale activităţi, pe diverse canale mass-media (ziare, reviste, radio, televiziune, conferinţe) dedicate limbii române şi scriitorilor noştri atât în Canada, cât şi la Timişoara. Ea şi-a prezentat volumul de versuri „Glia de aur” şi remarcat că poeţii pot contribui la reînnoirea limbii prin metaforele lor. Artista Doina Ghiţescu a amintit participanţilor invitaţia lui Mariana şi Ovidiu Popa la serata literară şi artistică din „Dumbrava minunată” a familiei, cum a spus ea, adică la casa de vacanţă din Viştişoara. Ea a recitat cu mult patos şi talent o poezie de Mariana Popa şi una de Maria Chirtoacă.  
 
Un moment de atenţie sporită a suscitat cuvântul lui Adrian William Toader din Los Angeles şi Cluj, care s-a pronunţat împotriva Imnului României şi a propus să fie adoptat Imnul Limbii Române de Corneliu Leu. Apoi scriitorul Florin T. Roman şi-a prezentat cartea sa de poeme, recent apărută, „Elegii şi nostalgii”, din care a recitat poezia „Manifest pentru celebrarea limbii române contemporane”, dedicată doamnei Ligya Diaconescu. Un moment de emoţie a fost prilejuit de melodia „Vino la izvor” pe versuri de Mihai Eminescu, cântată de Gheorghe Cărbunescu.  
 
Scriitoarea Gina Agapie din Buzău şi-a prezentat cartea sa „Timpul de zăpadă”, dedicată eroului aviator Marcel Poganu, editată de Primăria Buzău. De asemenea, Nicoleta Claudia Drăgan-Bucşă a vorbit despre volumul său de poezie „Petale de rouă…în dar”, publicată în 2014 la editura Pastel din Braşov. De o deosebită atenţie s-a bucurat cuvântul poetei Victoria Fătu Nalaţiu din Bistriţa, care a vorbit de volumul său de poezie „Vedeniile călătorului”, publicat în 2015. Poeta Olimpia Sava a recitat una din creaţiile sale din colecţia „Legende”, proiectată în 8 volume, din care două apărute.  
 
Doamna Ligya Diaconescu a înmânat apoi Diplomele Revistei româno-canado-americane Starpress – 2016,(htpp-valcea-turism.ro), diplome de excelenţă pentru activitatea literară, diplome de excelentă pentru promovarea limbii române şi diplomele TALANTUL SCRIITORICESC, pentru talentul deosebit al scriitorilor.  
 
La Antologia „Limba noastră cea română” au participat 62 de scriitori de origine româna de pe întreg mapamondul. Aceştia sunt: Lavinia Huţişoru Dumitriu, Andrei Fischof, Mariana Popa, Florin T. Roman, Nicoleta Claudia Drăgan-Bucşă, Constantin Mironescu, Melanua Rusu Caragioiu, Maria Chirtoacă, Iustinian Gr. Zegreanu, Galina Martea, Rodica P. Calotă, Adrian Toader-Williams, Claudian Dumitriu, Georgeta-Irina Rus, Dorin V. Moldovan, Nedea Mărioara, Rodica Ghinea, Francisc Pal, Adriana Papuc, George G. Echim, Elena Buldum, Constantin Stroe, Stelu Pop, Mihai Centea, Victoria Fătu Nalaţiu, Puşa Lia Popan, Mircea Daroşi, Velcea Constanţa, Ioan Potop, Olimpia Sava, Maria Teodorescu Bahnareanu, Constantin Bidulescu, Mădălina Mardan, Sorina Elena Peptea, Maria Filipoiu, Ligya Diaconescu, Alexandru Florin Ţene, Dora Alina Romanescu, Mariana Zavati Gardner, Gina Agapie, Constantin Pădureanu, Milena Munteanu, Aurora Cristea, Constantin Zavati, Teresia Bolchiş Tătaru, Urian Nadia, Corneliu Zeana, Elena Buică (Buni), Magdalena Albu, Livia Mărcan, Adriana Maria Sav, Vasile Szolga, Galina Martea, Ion I. Părăianu, Andreea-Gabriela Carp, Ioan Crăciun Petrişan, Voichiţa Tulcan Macovei, Sorin Radu Chiorean, Dorina Vladi, Ştefan Goanţă, Titina Nica Ţene şi Tudosia Lazăr. Câtorva din acestea, care nu au fost prezente, Diplomele li se vor trimite prin poştă.  
 
Participanţii la Ziua Limbii Române au servit apoi un prânz duhovnicesc la cantina Mănăstirii Sâmbăta de Sus, început şi finalizat, la iniţiativa preotului Constantin Mănescu, prin rugăciunea „Tatăl Nostru”.  
 
Seara, de la ora 20:00, s-a desfăşurat serata literară şi ospăţul românesc la Casa de vacanţă şi creaţie a familiei Mariana şi Ovidiu Popa din Viştişoara. Într-o ambianţă de mare sărbătoare, poeta Mariana Popa şi-a întâmpinat invitaţii îmbrăcată în costum naţional, oferindu-le de bun venit tradiţionala pâine cu sare.  
 
Nu a fost neglijată nici hrana spirituală, fiecare primind, la introducerea în grădina fermecată, un poem scris de dna Mariana Popa sau de dna Ligya Diaconescu, precum şi câte un aforism ca desert, din bogata carte a înţelepciunii populare româneşti.  
 
Toată lumea a savurat cu mare plăcere felurile de mâncare, gătite cu deosebită grijă, foarte gustoase şi puse din belşug pe mese. Fără a lipsi, se înţelege, băuturile româneşti (ţuică şi vin de Târnave), după tradiţie. Dar, pe lângă condimentele materiale din preparatele servite, oaspeţii au fost încântaţi şi de cele spirituale oferite de unii dintre ei: recitări de poezii, interpretări de cântece, glume, ghicitori şi anecdote.  
 
Au citit din creaţiile personale scriitorii Olimpia Sava din Galaţi, Nadia Urian din Bistriţa, Florin T. Roman din Arad, Dorin V. Moldovan din Braşov ; Victoria Fătu Nalaţiu din Bistriţa, Tudosia Lazăr din Ivesti – Bucceşti / Galaţi , Mariana Popa din Braşov,Ligya Diaconescu din Rm.Valcea & Toronto, Melania Rusu Caragioiu din Montreal, Rodica P. Calotă – Tg. Jiu , Rodica Ghinea din Braşov, George Echim din Braşov , Maria Chirtoaca – Câmpulung-Muscel, Sorin Radu Chiorean-Alămoreanu – Brasov etc.  
 
Deosebit de aplaudate au fost intervenţiile Doinei Ghiţescu ale cărei anecdote, interpretări de roluri, cântece şi momente umoristice au presărat din timp în timp veselia mesenilor. Dintre interpreţi s-au distins George Echim şi Gheorghe Cărbunescu au cântat melodii populare româneşti, romanţe şi cântece de muzică uşoară. De asemenea, gazda, Ovidiu Popa, a cântat melodii din repertoriul artistului Tudor Gheorghe, între care „Mărie, Mărie”. La cererea celor de faţă Sorin Chiorean a intonat o priceasnă, vocea sa puternică, de bas, dând solemnitate clipei.  
 
Un episod foarte aşteptat şi îndrăgit a fost focul de tabără, amenajat şi gestionat de Ovidiu Popa, în poiana de lăngă grădina familiei. Flăcările, înalte de peste doi metri, au luminat chipurile participanţilor şi marii copaci din jur, iar scânterile, ţâşnind la peste cinci metri, dădeau impresia unui izvor de cu mii de miracole strălucitoare tinzând spre înaltul cerului. Ele simbolizau freamătul de bucurie din inimile participanţilor, ca un fel de memento al clipelor de încântare trăite la manifestările dedicate limbii române. Cântecele nu au lipsit nici cu acest prilej. Astfel, Adrian Toader-Williams, acompaniat de un casetofon instalat în propria maşină, a cântat vreo trei melodii. De asemenea, Rodica P. Calotă a intonat în limba franceză un cântec din repertoriul lui Edith Piaf, precum şi altul, în româneşte, perfect adecvat în atmosfera serii. Două cântece vesele, obişnuite la petreceri, a interpretat şi Ovidiu Popa, amplificând buna dispoziţie a celor prezenţi.  
 
Doamna Ligya Diaconescu este o persoană care se află mereu „in media res” în centrul acţiunilor dedicate culturii, literaturii cu care s-a identificat, chiar s-a dăruit acestora alergând pe meridiane. Ca o sintagmă pentru dimensiunile activităţii Domniei sale, cred că i se poate spune „ energie culturală”. În zilele sărbătoririi limbii române, zâmbetul ei s-a împletit cu lacrima într-o trăire plină de emoţie pentru limba noastră strămoşească, dar şi pentru pierderea ireparabilă a persoanei iubite. Din inima generoasă a Ligyei Diaconescu curg lacrimi pentru românii de pretutindeni. Se cuvine să-i mulţumim din suflet.  
-------------------------------  
Gheorghe NOVAC  
Braşov, 7 septembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe NOVAC - REVISTA STARPRESS A ORGANIZAT A TREIA EDIŢIE A SĂRBATORIRII ZILEI LIMBII ROMÂNE LA MÂNĂSTIREA BRÂNCOVEANU DE LA SÂMBĂTA DE SUS / Gheorghe Novac : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2085, Anul VI, 15 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gheorghe Novac : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Novac
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!