CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Gheorghe Neagu         Publicat în: Ediţia nr. 2083 din 13 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Gheorghe Andrei NEAGU - BALUL TINERETULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Astă seară mergem la balul tineretului! Tinereţe, veselie, dar mai ales muzică. Din când în când câte o sticlă de bere. Micii sfârâie undeva în spatele căminului cultural comunal. Patefonul înlocuit de curând cu un pick-up cehoslovac adus în dar de la regiune, legat la nişte boxe zdrenţuite, face să se audă muzica românească. Şi pentru că tinerii şantierişti nu se îndeamnă la joc este adus în rezervă şi un viorist bun şi cu voce. Reprezentantul de la regiune vrea un concurs de dans. Un tangou, interpretat cu patos de viorist, pare să mă îndemne la dans. Secretarul U.T.C. dansează ţeapăn cu pontatoarea, nou venită pe şantier, la recomandarea unor tovarăşi de la organizaţia judeţeană. Se doreşte ca dansul lor să fie un bun exemplu pentru ceilalţi. Au privirile crunte şi mişcările băţoase, braţele rigide, în egală măsură semn de apropiere şi de respectare a convenienţelor.  
 
Morala socialistă trebuie respectată! El face paşii mari, fermi hotărâţi. Ea, băieţeşte, gata să-l sprijine în braţe alături de sarcinile primite. Secretara şefului de şantier ia de braţ pe unul din conducătorii auto grupaţi la uşă. Ce mi-e un şofer sau un şef de şantier? Şef să fie! Tânăra îmbrăcată cu o fustă despicată, se aplecă, din obişnuinţă, mereu pe spate. Sânii îi ies în evidenţă. El o priveşte dârz, neaplecându-se asupra ei. Morala…!  
 
Pe ritmul muzicii lui Zavaidoc, perechile de pe ringul de dans sunt hotărâte să câştige premiul „Cea mai bună pereche de dansatori”. Poate fi un exemplu demn de urmat şi de buldozeristul cu partenera sa de dans (o ospătăriţă îmbrăcată toată în alb). Băiatul are pantofii noi, cu talpa tare, luaţi pe puncte şi două cartele de alimente de la magazinul orăşenesc. Abia-şi atinge partenera de dans, ce se mlădie când într-o parte, când în alta, căutând privirea lui. Lângă ei, o altă pereche de dansatori, un artificier cu partenera sa se unduiau provocator.  
 
Urmează polca, ce însufleţeşte perechile de dansatori. Asta la pick-up. Descumpănit, vioristul stă privindu-l cu ciudă. Secretara, cu fusta despicată până mai sus de genunchi, se apropie de secretarul de la municipiu, încercând să-l invite la dans. Însă acesta o împinse uşor şi dansă cu pontatoarea, cea cu gesturi repezite. Reprezentantul municipiului îi făcu un semn lăutarului:  
- Vals! ceru el pentru că-l văzuse dansat într-un film cu Alida Valli.  
 
Aşteptă sfârşitul polcii, apoi împreună cu pontatoarea începură să danseze pe ritmurile valsului „Valurile Dunării”. Puţin buimăciţi dansatorii se opriră. Numai artificierul şi ospătăriţa nu se opriră. Riscau să fie catalogaţi drept retrograzi. Voiau să arate că ştiau şi ei acest fel de dans. Secretara şefului atelierului ştia să danseze, însă partenerul ei – conducătorul auto – nu! Secretara nu-l lăsă şi continuă cu mişcări lascive, cu toate că partenerul o călca pe picioare la fiecare mişcare. Strângea din dinţi de durere dar nu se lăsa bătută. La fel de rigid şi inflexibil continuau valsul şi secretarul cu pontatoarea, în ciuda faptului picioarele nu-i mai ascultau refuzând parcă să execute corect paşii de vals. Doar legănarea braţelor dădu impresia că dansau bine. Reprezentantul de la regiune nota sistematic evoluţiile dansatorilor.  
 
Cineva aduse un disc cu un dans sud-american „Los Paraguayos”, înlocuind valsul. Un nou test pentru dansatorii din concurs. Pe sonorităţile exotice, piepturile fetelor zvâcneau spasmodic, iar braţele băieţilor se desprinseră subit de şoldurile lor lăsându-le într-o unduire provocatoare. Secretara îşi cutremura violent sânii proeminenţi, bucurându-se că ospătăriţa nu avea aşa ceva. La rândul ei, aceasta îşi mişca şoldurile în convulsii şocante, speriindu-l pe artificierul care nu-şi mai contenea salturile pantalonilor strânşi pe trupul transpirat. Treptat şi pontatoarea începu a-şi lăsa rigiditatea la garderoba moralei socialiste, încercând să-şi lase torsul cuprins de febra ritmurilor ardente sud-americane. Fără folos însă. Secretarul o ţinea la fel de rigid, impunându-i o ţinută cuviincioasă...  
 
Curând, concursul se termină.  
- Câştigătoarea este perechea …!, se auzi glasul tovarăşului de la regiune, întinzând pontatoarei şi secretarului piatra ciudată. Ceilalţi concurenţi răsuflară uşuraţi dar şi dezamăgiţi. Şiroaiele de transpiraţie se scurgeau de-a lungul trupului, udând cămăşile uzate de prea multe spălări. Lăutarul intonă „Mulţi ani trăiască” de mai multe ori, în vreme ce câteva aplauze se auziră firav în cinstea câştigătorilor. Apoi interpretă o sârbă de prin partea locului. Localnicii porniră veseli să-şi scuture praful din încălţărilor văcsuite din ajun. O stare euforică plutea prin spaţiul încăperii.  
 
Premiaţii îşi priviră trofeul cu nedumerire. Piatra strălucea de parcă ar fi fost plină de licurici. Ieşiră în curtea căminului, în întunericul ce se înstăpânea de veacuri peste sat. Piatra începu să licărească tot mai intens. Parcă ieşeu flăcări. Pontatoarea o aruncă îngrozită. Piatra se izbi de curtea pietruită din faţa căminului,sfărâmându-se într-o ploaie de scântei.  
-Ce-ai făcut?Cum mă mai prezint în faţa tovarăşilor fără premiu? Ea nu spuse nimic. Un plâns uşor începu să-i cuprindă corpul. Apoi trupul i se zgudui din ce în ce mai tare, transformându-se treptat într-un urlet. Speriat de întorsătura lucrurilor,secretarul se topi în întuneric.  
-A fugit,a fugiiit! îngăimă pontatoarea,oprindu-se din plâns.  
În interior,lăutarul îşi încinse strunele cu sârba ce părea să fie pe placul tuturor din moment ce colbul se ridicase în toata sala.  
-------------------------  
Gheorghe Andrei NEAGU  
Focşani, septembrie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe Andrei NEAGU - BALUL TINERETULUI / Gheorghe Neagu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2083, Anul VI, 13 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gheorghe Neagu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Neagu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!