CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  


Autor: Gheorghe Constantin Nistoroiu         Publicat în: Ediţia nr. 1537 din 17 martie 2015        Toate Articolele Autorului

Gheorghe Constantin NISTOROIU - SURÂSUL DIVIN ÎN LACRIMA LUI RADU GYR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Balsamul liric al lui Radu Gyr s-a mustit în inima sa cu şoapta mirifică a paşilor profetului ce i-a proorocit ardoarea pentru Neamul Dacoromân înflorit în verdele suferinţei. Lujeri de zori i-au înmugurit în sufletul său serafic, cântarea divină, ţesând în răbdarea străbună porfira cerească a martirului. În cugetul său a înflorit jertfa şi dorinţa de a adora frumuseţea lui Dumnezeu. Fiecare fior al său e un borangic de ţărână sfântă care a brodat veşnicia Străbunilor pe Marama primei Dimineţi a Creaţiei divine. Versul său se răsfrânge cum se răsfrânge cerul peste ape, soarele peste pământ, viaţa peste trăire, credinţa peste existenţă, harul peste suferinţă, suferinţa peste rugă, iubirea peste jertfa sfântă care o înnobilează. În coloana menirii sale inefabile cântă bucuria redefinirii ca sens, redevenirii ca viaţă, reînvierii ca har, reînălţării ca spirit.  
 
Pasionat şi mistic, cutezător şi ascet, erou şi martir, Radu Gyr şi-a mărturisit zelul sacrificiului înnoirii Omului ca Dumnezeu. Alintat de natura hărăzită de Creator, Vetrei Neamului său Poetul-Profet a urzit nădejdea generaţiei sale pe aura Străbunilor care au ctitorit veşnicia luminii geto-dace. Murmurul liturgic al legiunilor de Brazi s-a propagat prin tulnicele Doinelor, înălţându-se prin psalmii de foc ai lacrimilor sale spre Catedrala Cerului, spre Cerdacul Maicii Domnului. Frumuseţea trăirii româneşti se contemplă în inima poetului mistic ca o veşnicie transmisă de sufletul comuniune al Neamului Dacoromân în cerul Sfinţiilor şi Martirilor săi.  
 
În toată creaţia sa pulsează sublimul „Jertfei Dochiei”, mesianismul evanghelic al Întrupărării, dumnezeiescul Crucii hristice, frumosul Marianic al dăruirii, ataraxia tracă, idealismul ascetic bizantino-constantinopolitan, biruinţele Marelui Ştefan, dârzenia neînfricatului Ţepeş, martiriul lui Mihai Viteazul, Doina lui Eminescu, Coloana lui Brâncuşi,cântarea Mariei Tănase... În harul poeziei sale a sălăşluit Rugul aprins al Psaltirei dorului dacic, care i-a conferit suferinţa dumnezeirii.  
Ideea destinului său era taina suferinţei şi a jertfei cuprinsă în Hrisovul zamolxian al Legilor Belangine şi în Testamnetul Evangheliei lui Iisus Hristos. Duhul divin îi exultă inspiraţia mistică într-un spaţiu existenţial al Elitelor Martiric-Mărturisitoare ce se înalţă spre sferele albe ale bucuriei diafane, a morţii nupţiale, în transcendentul purtător de har, de lumină, de înviere, de înălţare, de îndumnezeire. Cultul, cultura şi moralitatea sa ortodoxă s-au întrupat din thracica idee religioasă a logodnei morţii cu viaţa întru viaţa veşnică-cea mai divină eflorescenţă a spiritului creştin. Sângele său de dac a animat dorul de absolut al transcendenţei divine prin cultul zamoxian ale nemuririi.  
 
Radu Gyr a scris atât de frumos, încât s-a dăruit Cerului mistic, ca o taină ce-a odrăslit profetic, cântându-şi Glia pe strunele veşniciei, crezând în Dorul-Dor ce l-a durut, pe vremelnicia dintre Nistru şi Prut, înverzind în inima sa cerul nădejdii că jertfa sa şi a confraţilor săi au înomenit divina Iubire a lui Dumnezeu pentru Neamul nostru preaales.  
 
El este sublimul poet al îngerilor şi Îngerul sublimilor poeţi.  
 
DIVINULUI POET RADU GYR  
 
A scris cu sângele său pe cătuşă,  
cu puritatea sufletului dalb de copil,  
iar în bruma de pe pereţi, de pe uşă,  
şi-a înfăşurat sufletul-înger tiptil.  
 
A-ncrustat slove sublime în lanţuri  
şi-a cântat Dorul Iubirilor pe strune  
ş-adunând ţărâna sfântă de pe şanţuri,  
a închinat-o Neamului în rugăciune.  
 
Cu fiecare strop şi picături de sânge  
a pus doinita Doină pe strunele de liră,  
în lăcaşul inimii cu sufletul său plânge,  
suferinţe caste, pe trupul-frânt se-nşiră...  
 
Cu degetele zdrobite a ctitorit poeme,  
în răni adânci i-au odrăslit petale roşii,  
pe Calea sfântă a-nvierii să ne cheme,  
cum l-au chemat la rând pe el Strămoşii.  
 
Pe crucea împietririi a negrelor zăbrele  
cu sufletul său coase mii de constelaţii,  
ca un viers sublim cântat de rândunele,  
stau neclintiţi în veşnicia lor Carpaţii.  
 
Din Aiudul crud şi-al deselor prigoane,  
şi-a răstignit din suflet, jertfă, sfânt-altar,  
în piroanele lui Iuda a sculptat Icoane,  
poleind cu sânge, sfinţi în Calendar.  
 
Din trâmbiţele fiinţei, şoapte ne-a vestit  
neprihănirea jertfei sale de erou-martir,  
viaţa în credinţa-dreaptă ne-a mărturisit,  
cuminecat cu pâinea Hristosului Potir.  
 
Prin iubire a urcat în conştiinţă Taborul  
să nu moară în noi, niciodată credinţa:  
veşmânt durabil al Crucii, el, luptătorul  
pentru cei ce nu şi-au mărturisit suferinţa.  
 
Divin poet, al îngerilor har şi suferinţă,  
dăltuit în cremenea din milenara glie,  
în sfântul său Stihar al inimii voinţă,  
şi-a creat o nouă şi-o sfântă Românie.  
 
El fiind triumf şi când a fost înfrângeri,  
văzduhul plin de curcubeele răscrucii,  
i-au zămislit năprasnice furtuni şi îngeri  
suind din Râpa Robilor pe Drumul Crucii.  
----------------------------------------------------------  
* Poem închinat tuturor românilor dragi, dar în mod expres prietenului meu, George Roca.  
 
Cu alese preţuiri, binecuvântări şi prietenie!  
 
Gheorghe Constantin NISTOROIU  
Brusturi, Neamţ  
15 martie 2015  
Referinţă Bibliografică:
Gheorghe Constantin NISTOROIU - SURÂSUL DIVIN ÎN LACRIMA LUI RADU GYR / Gheorghe Constantin Nistoroiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1537, Anul V, 17 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gheorghe Constantin Nistoroiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gheorghe Constantin Nistoroiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!