CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Getta Neumann         Publicat în: Ediţia nr. 2116 din 16 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Getta NEUMANN - COMENTARIU LA CÂNTAREA CÂNTĂRILOR DE PAUL LEIBOVICI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un comentariu erudit şi entuziast care iluminează textul biblic  
 
Paul Leibovici, jurnalist şi cronicar de teatru si film, s-a aplecat timp de peste 15 ani asupra „Cântării Cântărilor” şi a vastei bibliografii aferente. Criticul relevă numeroasele contradicţii în receptarea operei. Ea este atribuită regelui Solomon, sec. al X-lea î.e.n., dar elemente lingvistice şi paralele cu lirica de dragoste egipteană sugerează o dată mult ulterioară. A fost adoptată în Tanah, (Biblia ebraică, numită şi Mikra), cu toate că Dumnezeu nu este amintit, iar povestea de iubire se petrece, la o lectură textuală a versurilor, între doi tineri.  
 
Nu lipsesc, ne spune Leibovici, interpretările care întrezăresc în spatele versurilor pasionale dragostea celui Atotputernic pentru poporul său. Rabinul Akiva citea nu numai o culegere de "cântece sfinte", ci şi povestiri cu tâlc si morală. Însufleţit de pasiune şi încântare în faţa acestei capodopere literare, Paul Leibovici prezintă diferite interpretări. Face apropierea cu Cartea lui Ruth şi atrage atenţia asupra unor afinităţi cu poezii din Grecia antică. În Cântarea Cântărilor (Şir haşirim în ebraică) – titlul este o formă de superlativ – natura şi omul sunt legaţi într-o îmbrăţişare tandră, simbiotică.  
 
„Aud glasul prea-iubitului meu!  
Iată-l ca vine  
Sărind peste munţi, salutând peste dealuri  
Prea-iubitul meu seamănă cu o căprioară, ...  
Scoală-te, iubito,  
Si vino, frumoaso!”  
 
Versurile respiră o mare senzualitate.  
 
„Adormisem, dar inima imi veghea  
Este glasul  
iubitului meu care bate... "  
 
Valoarea documentară este incontestabilă, lucrarea fiind o mărturie despre modul de viaţă din antichitate - alimentaţie, îmbrăcăminte şi podoabe, obiceiuri şi rituale, comerţ, agricultură şi habitat.  
 
Cântarea Cântărilor a avut o enormă influenţă asupra literaturii şi artei. Paul Leibovici citează ecouri în literatură, de pildă, în poezia de dragoste în limba ebraică a lui Solomon Ibn Gabirol din sec al XI-lea, în cea a lui Uri Nissan Gnessin de la începutul secolului al XX-lea sau a lui Hannah Szenes, poetă şi martiră, cea care şi-a dat viaţa pentru a salva evrei unguri de la deportare.  
 
Comentariul lui Paul Leibovici despre "cântarea naturii şi a dragostei" ne face să savurăm şi mai din plin această splendidă creaţie.  
 
Referinţă Bibliografică:
Getta NEUMANN - COMENTARIU LA CÂNTAREA CÂNTĂRILOR DE PAUL LEIBOVICI / Getta Neumann : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2116, Anul VI, 16 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Getta Neumann : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Getta Neumann
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!