CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Atitudini >  Georgeta RESTEMAN - SĂ DĂRUIM PENTRU VIAŢĂ !
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu câţiva ani în urmă, am avut şansa ca prin bunăvoinţa şi înţelegerea prietenilor, cunoştinţelor şi a tuturor celor care au dat dovadă de empatie şi omenie, să adun, într-un mod absolut surprinzător, o sumă de bani consistentă pentru salvarea unui băieţel diagnosticat cu leucemie. Fără prea multă publicitate prin mijloace media. Astăzi, acest copil este bine, merge la şcoală, este un elev excepţional şi se bucură de viaţă alături de familia sa. M-a impresionat povestea unei dăscăliţe din Dolj, o poveste tristă şi disperată despre care am aflat... de pe Facebook, graţie eforturilor unor prieteni dragi din ţară şi străinătate care se străduiesc să o ajute. Doamna Marinela Stoian din Bucureşti mi-a confirmat veridicitatea şi gravitatea cazului şi am luat decizia de a transmite mai departe, prin mijloacele care-mi stau la îndemnă, pentru că oricând şi oricare dintre noi am putea trăi o astfel de dramă, şi fiecare, chiar dacă suntem... aşa cum suntem din punct de vedere al resurselor financiare, avem suflet şi putem dărui puţin, din puţinul pe care-l avem.  
Haideţi să ne deschidem inimile şi să dăruim pentru VIAŢĂ !  
Vă mulţumesc !  
Georgeta Resteman  
4 februarie 2015, Bucureşti  
------------------------------------  
 
Detalii, în articolul preluat din Gazeta de Sud pe care-l puteţi citi accesând link-ul  
 
 
“Are tumoră cerebrală, hemipareză pe partea stângă, se deplasează cu mare greutate. Nu a renunţat însă nici măcar o clipă la pasiunea vieţii sale, aceea de a preda copiilor din ciclul primar. Mărturiseşte că ei îi dau putere să meargă mai departe. Din păcate însă, acest om, la fel ca mulţi alţii aflaţi în situaţia sa, este o victimă a sistemului medical şi de asigurări din România. Medicii din ţara noastră la care a ajuns nu i-au dat nici o şansă, au sfătuit-o însă să meargă în clinici străine unde ar avea şanse ca tumora să fie operată cu succes. Preţul unei astfel de intervenţii a dezarmat-o, e conştientă că nu l-ar putea plăti nici măcar în câteva vieţi: 50.000 de euro.  
 
Am aflat de povestea învăţătoarei Marcela Constantin, din Giurgiţa, de la foştii săi colegi de facultate. Chiar şi după ani, obişnuieşte să le trimită câte o scrisoare celor dragi, cu câteva versuri şi rânduri de proză şi cu urări de sănătate. Este modul ei de a le spune că încă este bine. În sat, nu o mai are decât pe bunica, în vârstă de 87 de ani. De patru ani, bătrâna nu mai vorbeşte, nu se mai poate îngriji singură, se comportă precum un copil, iar Marcela este cea care o îngrijeşte zi şi noapte.  
 
Copiii îi dau putere să lupte cu boala  
 
Am găsit-o la şcoală pe domnişoara învăţătoare, cum în spun copiii. A fost emoţionată, jenată că subiectul discuţiei era viaţa sa. A vorbit cu greu. A stat cu privirea în pământ, iar ochii albaştri au fost plini de lacrimi pe tot parcursul interviului. N-a vrut să povestească prea multe, considerând că nimeni nu este dator să se încarce cu problemele sale. Am aflat de la conducerea şcolii, de la reprezentanţii primăriei, de la elevi că este un cadru didactic deosebit, extrem de dedicat. Am privit-o cu atenţie: deşi are doar 39 de ani, a uitat să zâmbească. Doar copiii şi povestirile despre ei o mai fac să zâmbească, se transformă atunci, devine, preţ de câteva minute, alt om.  
 
Bolnavă din copilărie, orfană de ambii părinţi  
 
Problemele de sănătate ale Marcelei nu au debutat recent. Este bolnavă de când era copil. Nu a renunţat însă la şcoală nici măcar când a rămas orfană şi a ajuns în grija bunicii. „În 1986 am început să am stări puternice de vomă şi dureri foarte mari de cap. Spre sfârşitul acelui an am fost operată de apendicită, doctorii crezând că ăsta era motivul problemelor de sănătate. Din acel an însă, am început să am şi probleme de vedere. Vedeam dublu. Am mers la oftalmolog şi mi-a prescris ochelari, pe care i-am purtat timp de cinci ani. Aveam însă aceleaşi simptome, iar vederea îmi făcea feste, în special ochiul stâng. Din 1987 a început să îmi tremure mâna stângă, tremurat care a durat aproximativ un an. La un moment dat tremuratul a încetat, însă am rămas cu sensibilitate pe partea stângă. Nu mai aveam aceeaşi putere în mână. După numai un an, s-au accentuat stările de vomă, mai ales în momentele de supărare. Am primit un diagnostic banal: lipsă de calciu“, a povestit învăţătoarea.  
 
Într-un final, i-a fost descoperită tumora cerebrală  
 
În 1990, din cauza durerilor de cap care nu încetau a mers la neuropsihiatrie şi a făcut o encefalogramă. I s-a spus că nu are nimic, că totul este din lipsă de calciu şi din cauza oboselii. I s-au prescris somnifere şi cam atât. În 1991 însă, a apărut hemianopsia optică la ochiul stâng. Vederea dublă a dispărut şi s-a instalat hemipareza pe partea stângă. A început de atunci să meargă cu greu, să şchiopăteze de piciorul stâng şi să nu mai aibă putere în mâna stângă. „Am mers în acel moment la neurolog, la domnul doctor Alexandru Olaru, care a constatat această hemipareză şi m-a trimis la oftalmolog. În urma unor investigaţii amănunţite, mi-a fost depistată tumora şi am fost trimisă la operaţie la Bucureşti. Diagnosticul primit a fost tumoră cerebrală. După operaţie am făcut chimioterapie, însă hemipareza nu a trecut nici în urma intervenţiei chirurgicale. În 1993 mi-a fost introdus un dren pe care l-am avut timp de doi ani. Din acel an, deficitul motoriu s-a accentuat, merg din ce în ce mai greu, iar în urma ultimelor investigaţii am primit vestea că tumora a recidivat. Cam asta este povestea mea“, a adăugat Marcela Constantin.  
 
„Când ajung acasă îmi leg de picior saci medicinali umpluţi cu nisip ca să pot să merg“  
 
Toate aceste probleme medicale nu au împiedicat-o să înveţe, să-şi urmeze visul de a ajunge dascăl. A predat religie timp de câţiva ani, apoi a trecut pe un post de învăţătoare. Obţinuse titularizare în Băileşti, însă a reuşit să se transfere în satul natal. A urmat un master în cadrul Facultăţii de Teologie, pe Asistenţă Socială. Şi-a dat toate gradele didactice, citeşte mult, este la zi cu toate noutăţile ce ţin de educaţie. „Sunt zile în care am dureri mari, când vin neodihnită la şcoală deoarece noaptea stau să îmi îngrijesc bunica. Ea e ca un copil, ziua cât sunt eu la şcoală doarme, iar noaptea nu are somn. Trebuie să fiu atentă pentru că se ridică din pat şi vrea să plece. Mi-am întins un fotoliu lângă patul ei ca să o simt când se ridică. Îmi spune lumea să o duc la un azil. Nu pot să fac asta. Doar ea mi-a mai rămas. Îmi povestesc oamenii că, în perioada în care eram bolnavă, bunica a stat doar în genunchi, rugându-se pentru mine, şi zilnic se ducea la mănăstire să se roage să mă fac bine. Cum aş putea eu acum să o las? Când ajung acasă de la cursuri, îmi leg de picior saci medicinali umpluţi cu nisip ca să pot să merg. Îi dau să mănânce, o spăl, o îmbrac. Plătesc însă şi oameni să mă ajute. Să îmi aducă lemne în casă, să îmi facă uneori mâncare, să vină la bunica atunci când eu sunt la ore. De vorbit nu mai vorbeşte, însă înţelege tot ce îi spun. Văd asta atunci când cedez şi plâng, iar ea izbucneşte în lacrimi împreună cu mine“, a spus Marcela.  
 
„Aş vrea să mă sfătuiască cineva ce am de făcut“  
 
Pe 3 noiembrie 2014, medicul Otilia Mărgăritescu din cadrul Secţiei de Neurochirurgie din Craiova i-a întocmit raportul necesar pentru ca Marcela să poată completa formularul E112. „Mi-a spus că este dreptul meu să încerc să mă tratez la o clinică din străinătate, să încerc să cer sprijin prin acest formular şi Casei de Asigurări de Sănătate. Prietenii mi-au trimis toate documentele medicale la dr. Bertalanffy de la Centrul de Neurochirurgie Vasculară din Hanovra. Am primit răspuns că tumora mea trebuie operată urgent pentru că se poate transforma în gradul III sau IV. Mi-au recomandat operaţia cu control RMN intraoperator pentru precizia rezecţiei. Am primit apoi vestea care m-a doborât: clinica respectivă nu lucrează prin Casa de Asigurări şi, în consecinţă, costurile intervenţiei sunt de 50.000 de euro. Aş vrea să mă sfătuiască cineva ce am de făcut, unde mă pot opera în această lume pentru ca statul român să suporte costurile intervenţiei. Altfel, nu am nici o şansă… Probabil atât eu, cât şi bunica vom ajunge până la urmă într-un centru medico-social“, a explicat Marcela.  
 
„Găsesc scris pe tablă «Domnişoară, vă iubim»“  
 
Marcela şi bunica ei trăiesc din salariul de dascăl şi pensia de 370 de lei a bătrânei. De când au observat că starea de sănătate a învăţătoarei lor s-a agravat, elevii o aşteaptă zilnic cu mici surprize. „Găsesc scris pe tablă «Domnişoară, vă iubim», îmi iau plasele din mână, îmi aduc caietele la catedră. Am venit la un moment dat sprijinită în baston la şcoală şi le-am văzut lacrimile din ochi şi am renunţat să îl mai port! Ştiu că toate gândurile bune ale prietenilor mei şi ale elevilor mă mai ţin astăzi în viaţă“, a spus învăţătoarea.  
 
Cei care vor să o ajute pe învăţătoarea Marcela Constantin să îşi plătească operaţia care i-ar salva viaţa pot face donaţii în contul: RO24RNCB0497142229780003 deschis la Banca Comercială Română, titular Constantin Marcela, iar cei care doresc să o cunoască o găsesc în satul Giurgiţa, Dolj!”  
 
---------------------------------------------------------  
 
"cont pentru depunerile in EURO! RO94 RNCB 0497 1422 2978 0004 deschis la Banca Comercială Română sucursala Craiova, SWIFT RNCBROBU , titular Constantin Marcela"  
 
Referinţă Bibliografică:
Georgeta RESTEMAN - SĂ DĂRUIM PENTRU VIAŢĂ ! / Georgeta Resteman : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1499, Anul V, 07 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Georgeta Resteman : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Resteman
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!