CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: George Petrovai         Publicat în: Ediţia nr. 2076 din 06 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - MODA DOCTORATELOR LA PLESNEALĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După sufocanta modă bolşevică a unirii de-a valma, cu mic şi cu mare, în jurul partidului-stat şi după nătânga modă a penibilului lozincard („Nu ne vindem ţara”, „Noi muncim, nu gândim”, „N-aţi mâncat ca noi salam cu soia” etc.) din zorii postdecembrismului, iată că pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu şi pângărite de neoameni a fost îmbrăţişată moda falsei culturi şi a patalamalelor rostuite. Dar nicidecum o modă trecătoare şi nepăgubitoare pentru ceilalţi, bunăoară aşa ca moda vestimentară, ci una statornică şi mafioto-sistemică, adică generalizată în rândul băieţilor deştepţi şi pusă sfidător de aceştia în slujba procesului de ciocoizare.  
 
Da, căci dacă-i de râsul curcilor să vorbim de un sistem sanitar postdecembrist, brambureală unde se moare pe capete (nu înainte ca unii bolnavi să fie la propriu mâncaţi de viermi) în mod dirijat şi cu sprijinul venit dinspre megacăpuşele de felul Hexi Pharma, în schimb ne-am pricopsit cu un foarte viguros sistem al necinstei, prin care fărădelegea a ajuns atotputernică într-un stat ticăloşit până în măduva oaselor – zeci de mii de licenţe şi doctorate frauduloase, despre care cândva s-a făcut niţel tărăboi, pentru ca îndată şi parcă la comandă să se termine în coadă de peşte! Şi cine ştie câte din astea or mai fi, că doar doritori („licenţiaţi” care au mari probleme cu scrisul şi „doctori” care dau cu tifla ghilimelelor) sunt cu duiumul, iar „fabricile” de diplome lucrează la turaţia maximă, potrivit principiului că pentru bani până şi ursul joacă.  
 
Toată această extrem de profitabilă nelegiuire pentru cele două părţi (răufăcătorii cu ştaif şi beneficiarii cu pretenţiile broaştei din fabulă), dar dezastruoase pentru neam şi ţară (când trăia, mama mea adesea se mira cu bunul simţ al poporeanului simplu şi onest: „Atâţia oameni cu diplome şi nu-s în stare să facă ceea ce a făcut un om puţin şcolit!”), toată această halimă, vasăzică, se alimentează din seva stoarsă în urma tescuirii până la ridicol a două realităţi postdecembriste:  
 
1) Cărţile sunt zămislite din cărţi (totuşi, primele cărţi cum au apărut?), dovadă că acuma se scrie pe rupte. Scriu nu doar cei cu har şi care au ceva de comunicat semenilor, ci până şi agramaţii din puşcării. Ce să mai vorbim de agramaţii liberi, care nu numai că nu pot fi sancţionaţi juridic pentru continua siluire a limbii şi gramaticii, dar – potrivit normelor à rebours în vigoare – odată ajunşi la răcoare, ei s-ar răzbuna crunt pe semeni prin nehodina mâzgălitului îmboldit de furie. Se scrie atât de mult şi într-o atare notă de isterie a noului şi originalităţii (Petre Ţuţea opina că originali cu adevărat sunt doar bunul Dumnezeu şi...idioţii!), încât suficientul om al zilelor noastre nu se mai osteneşte ca pe vremuri cu buchisitul, ci ia totul de-a gata fie de pe internet, fie (cel mai des) din scrierile altora. Şi dacă ar copia cu propria mânuţă, ipochimenul în cauză încă s-ar alege la final cu nişte firimituri. Dar cum asta înseamnă timp şi corvoadă şi cum în zilele noastre de pomină se fură cu sacii şi la vedere, iată de ce respectivul hoţ intelectual nu se mai încurcă cu cititul, citatele şi celelalte marafeturi de felul contribuţiei personale, ci pur şi simplu xeroxează o bună parte din lucrarea sursă...  
 
2) În România postdecembristă s-a ajuns ca prin plecarea din ţară a mii şi mii de valoroase cadre medicale, să existe în momentul de faţă mult mai mulţi doctori decât medici bine pregătiţi şi umani. Fireşte, doctori contrafăcuţi de teapa lui Victor Ponta, Gabriel Oprea sau Robert Negoiţă, care – în pas cu moda doctoratelor la plesneală (fără ghilimele) – acuma, după retragerea titlurilor dobândite prin fraudă răsdovedită, au redevenit ei înşişi, adică nişte oameni în ghilimele.  
----------------------------------------  
George PETROVAI  
Sighetu Marmaţiei,  
4 august 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - MODA DOCTORATELOR LA PLESNEALĂ / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2076, Anul VI, 06 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!