CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: George Petrovai         Publicat în: Ediţia nr. 2049 din 10 august 2016        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - SĂ FII CETAŢEAN E UNA, SĂ FII POPOREAN E CU TOTUL ALTCEVA...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În perioada interbelică, filosoful Nae Ionescu efectua o fină distincţie între român şi bun român. Român, în concepţia lui, nu poate să fie decât acela care simte cu adevărat româneşte (are în spate câteva generaţii de români autentici), pe când bun român poate să fie orice alogen care se achită cu conştiinciozitate de toate obligaţiile ce-i revin în calitate de cetăţean. Ortodoxia, susţinea sus şi tare gânditorul român, este subtilul factor al etnicităţii, care separă oile de capre, pe români de buni români!  
 
Sigur că argumentul naeionescian nu-i doar discutabil, ci de-a binelea şubred, fapt demonstrat de P.P.Negulescu în tratatul Geneza formelor culturii: Ortodoxismul nu este specific românesc (tot ortodocşi sunt grecii, ruşii, bulgarii şi sârbii), deoarece caracteristică poate să fie numai o trăsătură diferenţiantă, nicidecum una unificatoare! Vasăzică, atât românii cât şi bunii români au calitatea de cetăţeni, dar numai primii sunt şi poporeni (din popor). Ceea ce în limbaj matematic se traduce astfel: Poporenii formează mulţimea norodului, inclusă în mulţimea mai largă a cetăţenilor unei ţări.  
 
Două argumente în acest sens:  
 
1) Poporenii constituie produsul firesc şi vrednic de aleasă cinstire al multimilenarului flux evolutiv ţărână→ţarină→ţăran→ţară. De altminteri, până în zilele noastre profund înstrăinate de tradiţii, pentru sat şi comună se întrebuinţează termenul „ţară” („Mă duc la ţară” sau „Am fost la ţară”, zice cu satisfacţie orăşeanul încă nepervertit de snobism şi urbanism), motiv pentru care mărturisitorul Petre Ţuţea credea cu tărie că statul român se sprijină pe ciorecii ţăranului său. Iată dovada că lucrurile stau în acest chip: Astăzi ţăranii s-au împuţinat şi nu mai poartă cioareci, aşa că statul român se clatină pe nesigurele fundamente ale cosmopolitismului!  
 
2) Este limpede pentru orice om cu scaun la cap că noţiunea de cetăţean, fiind una de natură socio-umanitară, vizează componenta formală a civilizaţiei (eşti făcut cetăţean sau primeşti cetăţenia unei ţări, ca atare fie, atunci când ai două, poţi renunţa la una în favoarea alteia, fie – dimpotrivă – poţi avea la un moment dat mai multe cetăţenii), pe când noţiunea de poporean este psiho-identitară, căci ea reflectă componenta substanţial-stabilă a culturii (te naşti poporean cu un anumit fond etnic, care nu numai că reprezintă factorul germinativ al specificului naţional, dar – după părerea avizată a lui Eugen Lovinescu – trebuie văzut ca „o condiţie a esteticului” şi ca „însuşi depozitarul milenar al psihei colective”).  
 
De unde concluzia: Teroriştii musulmani (de pildă cei francezi) pot deveni relativ repede cetăţeni ai ţărilor apusene, îndeosebi acuma cu migraţia lor dirijată de autorităţi şi nedorită de cetăţeni, dar e nevoie de mai multe generaţii ca să se poată apropia de condiţia moral-spirituală a poporenilor, pentru că cine la scurt timp după naştere este educat ca să simtă, vorba lui Coşbuc, că-i suflet în sufletul neamului său, acela (excludem excepţiile reprezentate de psihopaţi) niciodată nu va urmări în viaţă, cu îndârjire şi frenezie, fanatismul şi cruzimea, ci va urma calea cuminte a toleranţei şi respectului, poate chiar a iubirii tuturor semenilor...  
 
Apropo de patrie şi popor: În celebra lui Proclamaţie de la Padeş din urmă cu aproape 200 de ani, Tudor Vadimirescu nu afirma clar şi răspicat că „Patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor”? Prin urmare, el făcea o netă distincţie între jefuitori (jecmănitori, jăpcaşi, prădaşi) şi oropsiţi, primii izbutind în chip jalnic-odios să se reprezinte doar pe ei înşişi şi gaşca lor de ciocoi, pe când ceilalţi, cu adevărat talpa ţării, formează poporul şi înseamnă patria.  
 
În pofida aparenţelor de prosperitate şi civilizaţie, situaţia României zilelor noastre a rămas neschimbată la acest capitol: De-o parte ticăloşii îmbogăţiţi prin furtişaguri şi trădări, adică aceia care nu reprezintă decât o mare ruşine şi o cumplită povară pentru ţară, de cealaltă parte uriaşa masă a sărăcilor şi dezrădăcinaţilor, care se cheamă poporul îndelung răbdător şi se identifică cu România pusă pe butuci.  
----------------------------  
George PETROVAI  
Sighetu Marmaţiei,  
iulie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - SĂ FII CETAŢEAN E UNA, SĂ FII POPOREAN E CU TOTUL ALTCEVA... / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2049, Anul VI, 10 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!