CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: George Petrovai         Publicat în: Ediţia nr. 1911 din 25 martie 2016        Toate Articolele Autorului

George PETROVAI - INTERVIU CU DOCTORUL CORIOLAN DRAGOMIR
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De la animalele omorâte prin înfometare, la oamenii ucişi cu alimente şi băuturi chimizate  
 
Doctorul Coriolan Dragomir aproape că nu mai are nevoie de nicio prezentare, domnia-sa fiind bine cunoscut în tot Maramureşul, îndeosebi în Maramureşul Voievodal, ca vajnic şi neobosit apărător al sănătăţii semenilor prin controalele efectuate pe nepusă masă în centrele de producţie, procesare, depozitare şi comercializare a alimentelor şi băuturilor: abatoare, depozite, puncte de desfacere.  
 
Căci până la pensionarea sa, ceea ce înseamnă zeci de ani de activitate, nu doar că a pus pe picioare Cooperative Agricole de Producţie unde la propriu animalele mureau de foame (a avut serios de tras din întrebuinţarea substantivului „inaniţie”, pe care activiştii anilor şaizeci nu l-au priceput, dar îndată l-au catalogat ca extrem de duşmănos pentru rânduielile socialiste!, lăsând în urmă-i laboratoare de referinţă în branşă (bunăoară Laboratorul pentru analize din Piaţa centrală de alimente a Sighetului), ci în decursul timpului a acumulat o bogată experienţă, precum şi aprecierea tuturor factorilor decizionali din ţară şi străinătate, locuri cu amintiri pe unde a fost purtat de destinul profesiunii sale.  
 
De pomină în acest sens rămâne schimbarea la 180 de grade a atitudinii fostului prim secretar al judeţului Maramureş, extrem de exigentul şi influentul Iosif Uglar: Dacă la început (în şedinţa de analiză), luând de bune reclamaţiile şi veninoasele acuze ale detractorilor, el l-a făcut pe tânărul şi timoratul Coriolan Dragomir trădător şi pui de năpârcă (tatăl doctorului fusese preot greco-catolic), în foarte scurt timp a ajuns să-l aprecieze atât de mult pentru progresele înregistrate în urma schimbărilor făcute, încât i-a dat mână liberă şi l-a încurajat în tot ce întreprindea!  
 
De aceea, pentru mine nu-i de mirare că şi astăzi pensionarul dar mereu activul doctor C. Dragomir este la fel de preocupat ca odinioară de calitatea alimentelor care ajung pe mesele românilor.  
 
***  
 
George PETROVAI: Domnule doctor, pornim în dialogul nostru de la afirmaţia făcută cândva (nu-i mult de-atunci) de un reputat medic nord-american: „Ce doriţi, ca oamenii să moară de foame la 20 de ani, ori de cancer la 50 de ani?...” Vi se pare cinică?  
 
Dr. Coriolan DRAGOMIR: N-aş spune cinică. Mai degrabă brutală în maniera comunicării adevărului. Pentru că adevărul poate fi transmis direct sau pe ocolite. În ce mă priveşte, sunt adeptul adevărului spus direct şi cu niscaiva menajamente, oricât ar fi acesta de dureros...Interogaţia acelui medic conţine în ea însăşi coloana vertebrală a tragediei omului zilelor noastre: Este inuman să ne lăsăm semenii să moară de foame, aşa că-i îndopăm cu alimente şi băuturi contrafăcute, crimă premeditată prin care li se prelungeşte agonia de la 20 la 50 de ani!  
 
George PETROVAI: Totuşi, pentru care din cele două variante optaţi dumneavoastră?  
 
Dr. Coriolan DRAGOMIR: Opţiunea mea categorică se îndreaptă spre anticul şi mereu actualul Mens sana in corpore sano (Minte sănătoasă în corp sănătos). Este îngrozitor de înjositor pentru noi toţi că în secolul 21 încă mai mor de foame zeci de milioane de oameni, când se ştie prea bine că, pe de o parte, atâta teren arabil este lăsat în paragină (bunăoară aşa ca în România) şi că pe de altă parte mii de miliarde de dolari se duc pe apa sâmbetei cu nebunia înarmărilor, bani cu care s-ar putea obloji o bună parte din actualele răni planetare: malnutriţia, cancerul şi alte multe maladii care fac ravagii, poluarea, deşertificarea etc.  
 
Dar la fel de înjositor şi, desigur, mult mai perfid este să-i hrăneşti pe oameni cu alimente şi băuturi cancerigene. Absolut tot ce se comercializează la noi şi în lume conţine într-o poporţie mai mică sau mai mare otrăvuri de felul conservanţilor, coloranţilor şi din larga gamă a e-urilor! Atâta timp cât cele trei elemente primordiale pentru filosofii antici şi vitale pentru întreaga existenţă (pământul, apa, aerul) sunt infestate, niciun om de pe planetă, oricât ar fi acesta de bogat, puternic sau izolat, nu poate scăpa din această neiertătoare capcană, pe care chiar el (a se citi cârmuitorii şi capitaliştii) cu mâna şi nechibzuinţa lui şi-a întins-o. Dovadă că mai devreme sau mai târziu totul se plăteşte şi că erorile politice sunt mai îngrozitoare decât crimele întâmplătoare, întrucât din ele decurg cu necesitate toate formele de genocid: biologic, economico-financiar, cultural, identitar.  
 
Aşa că iată-ne şi la aprovizionare puşi în situaţia ca din două răuri să alegem răul mai mic – ne informăm şi dintre toate alimentele chimizate, căutăm să cumpărăm pe cele mai puţin dăunătoare. În acest chip contracarăm pe cât posibil (dar unde sunt alimentele sigure de altădată?) bolile şi suferinţele ce ne pândesc la fiecare pas. Ca şi accidentele, de altminteri. Că acuma, cu demenţa maşinismului, nu mai eşti în siguranţă nici măcar pe trotuar...  
 
Iată de ce spun că-i vai de tine când ai devenit clientul farmaciilor. Nu numai că medicamentele sunt nepermis de scumpe (taman cele mai scumpe sunt necompensate!), dar nici nu au menirea de-a vindeca (după mine ăsta-i tot secretul uriaşei rentabilităţi a industriei farmaceutice), ci doar aceea de-a crea dependenţa şi iluzia vindecării, astfel – târâş-grăpiş - prelungindu-se agonia bolnavului sau ceea ce în statisticile oficiale duce la creşterea duratei medii de viaţă a unui popor.  
 
În paranteză fie spus, dacă nu dăm uitării tranşanta afirmaţie a lui I. Kant cu cele trei tipuri de minciuni (mari, mici şi statistici), atunci datele şi tabelele statistice trebuie privite cu o prudenţă situată în vecinătatea neîncrederii.  
 
George PETROVAI: Ştie o lume întreagă că sunteţi adeptul tratamentului naturist cu ceaiuri, alifii şi extracte din plante, domeniu în care posedaţi o mare experienţă (vă ocupaţi de câţiva copii grav handicapaţi), la care se adaugă reţetele moştenite de la tatăl dumneavoastră. Să înţeleg din cele afirmate mai sus că nu aveţi încredere în medicamentele de sinteză, deşi medicina naturistă îşi dovedeşte eficacitatea doar în faza de prevenire a bolilor?  
 
Dr. Coriolan DRAGOMIR: Într-adevăr, tratamentul naturist este realmente miraculos în faza de prevenire, mai exact în faza de întărire a sistemului imunitar. Îndeosebi atunci cînd el este puternic susţinut de credinţă în Cel ce toate le-a făcut, de mişcare, respiraţie corectă, masaje şi presopunctură...  
 
Să nu mă înţelegi greşit. Nu sunt refractar la toate medicamentele prescrise de medici (eu însumi mai iau din când în când câte o pastilă), dar mă pune serios pe gânduri înmulţirea alarmantă a farmaciilor, fapt care ilustrează precara stare de sănătate a poporului român, precum şi înfricoşătoarea diversitate a pastilelor eliberate cu şi fără reţetă, cu atât mai mult cu cât este ştiut încă din antichitate că peste 80% din afecţiuni se datorează alimentaţiei şi că, potrivit învăţăturii Yoga, omul îşi sapă mormântul cu propriii lui dinţi. Acest mare adevăr yoghin i se potriveşte omului modern ca o mănuşă, pentru că el, crezîndu-se atotştiutor şi fiind în continuă goană după bani, refuză să înveţe cum, când, cât şi ce trebuie să mănânce.  
 
George PETROVAI: Ce credeţi că-i de făcut la noi?  
 
Dr. Coriolan DRAGOMIR: Sunt multe, foarte multe de făcut în această delicată chestiune, de care depinde sănătatea biologică şi moral-spirituală a întregului popor. Aş începe cu începutul – punerea pe picioare a agriculturii. Dar nu orice agricultură, ci cu prioritate agricultura ecologică, adică aducătoare de mari profituri. Dacă în perioada interbelică România era considerată grânarul Europei, astăzi ea ar putea să-şi hrănească sănătos cetăţenii şi încă vreo câteva zeci de milioane de europeni şi de mai departe.  
 
Deodată cu acest proiect fundamental pentru viitorul României, sau chiar înaintea lui, trebuie înfiinţat un Inspectorat Naţional pentru Protecţia Alimentelor. Iar acest inspectorat, aflat în subordinea primului ministru, trebuie format din specialişti oneşti şi aleşi pe sprânceană fără mânării sau nepotisme, care cu legea într-o mână şi, atunci când este cazul, cu arma în cealaltă, să aibă dreptul de-a controla orice locaţie din ţară (magazine, pieţe, abatoare, depozite), inclusiv toate mijloacele de transport marfă (vehicule, trenuri, nave).  
--------------------------  
A consemnat,  
 
George PETROVAI  
Sighetu Marmaţiei  
20 martie 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
George PETROVAI - INTERVIU CU DOCTORUL CORIOLAN DRAGOMIR / George Petrovai : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1911, Anul VI, 25 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 George Petrovai : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Petrovai
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!