CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  Eveniment cultural pe malul Dunării
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mihai Hafia TRAISTA şi Gabriela-Mimi BOROIANU – sub semnul iubirii şi al urii! 
  
Pe meleagul unde a intrat în Dacia, Împăratul Traian, care a înfăptuit poporul român, şi Principele Carol de Hohenzollern, viitorul Rege Carol I, Regele care a înfăptuit Statul Român Modern și Contemporan – meleagul astăzi numit Drobeta Turnu Severin - cultura neamului mustește, dă-n clocot. Dincolo de acest aspect pur istoric, vreau să remarc legăturile dintre municipiul dunărean și Râmnicu Vâlcea - „orașul domniei mele”, cum îi spunea Mircea cel Bătrân, legături care nu sunt de ieri de azi, ci de multă, multă vreme. 
  
Periplul nostru a început avându-l ca epicentru pe Sfântul Nicodim din Prilep, un sat din Valea Timocului, Serbia, cel care avea să devină ctitorul mănăstirii Tismana, şi care a revigorat, practic, din temelii, viața monahală din Oltenia, în special, și, după cum avea să se dovedească peste sute de ani, din întreg spaţiul românesc actual. 
  
Marele monah atonit a construit mai multe mănăstiri în țara noastră, printre care și cea de la Vodița, Mehedinți, în amonte de hidrocentrala Porțile de Fier I. Acesta, Sfântul Nicodim, printre alte multe fapte de cucernicie şi ctitorie, a oficiat şi slujba de sființire a mănăstirii Cozia, aci lăsând ca prim stareț un om de vază al Domniei-Sale. Dacă ne mai referim și la reşedinţa Episcopală din Râmnic, care datează din secolul al XIV-lea, conturăm suficiente argumente despre înfrățirea celor două orașe cu vechi statute culturale, argumente pe care le reproducem fără ezitare, însă: în anul 1370, Reşedinţa episcopală a Severinului l-a avut ca prim episcop pe Daniil Critopol, grec, cărturar din Vicina, care sub numele religios de episcopul Antim, a slujit sfântului lăcaş între 1370-1381. 
  
Din cauza persecuţiei stăpânirii maghiare a vremii, însă, episcopia Severinului a fost mutată la Strehaia şi, în final, la Râmnic. Biserica actuală a Catedralei Râmnicului având hramul Sfântului Nicolae, a fost ridicată pe fundaţiile altor biserici mai vechi începând cu anul 1383. Iniţial, a fost construită sub oblăduirea Sfântului Episcop Calinic Cernicanul între anii 1850-1856. Dacă mai fac referire și la un alt aspect drag sufletului meu, faptul că primii 6 ani din bogata-mi activitate profesională (peste 44 de ani) au fost petrecuţi tot la Severin, reiese clar de ce iubesc eu Severinul căruia-i spun orașul vieții mele. 
  
Aşa se face că, de mulți ani, vin mereu în orașul de pe malul stâng al bătrânului Danubiu, la evenimente culturale severinene, iniţiate şi susţinute de distinşi oameni de cultură. 
  
Așa s-a întamplat și-n 18 iulie 2015, când ne-am prezentat la un eveniment de gală găzduit de... ”bătrâna” Casă a tineretului. Cu un grup de vâlceni, oameni de cultură, între ei, Violeta Scrociob, dr. Valentina Popescu, Radu Mihăilescu, poet, Nicu Cismaru, președinte al Societății Culturale „Anton Pann”, după ce am vizitat, ne-am rugat și am aprins o lumânare la mănăstirea Vodița, am sosit la Casa Tineretului… în mare sărbătoare. 
  
Sub bagheta maestrului prof. Dan Șalapa, iniţiatorul şi amfitrionul manifestării, altfel poet şi jurnalist, au început prezentările… Mai întâi, cele ale persoanelor participante, apoi ale organizatorilor – Societatea cultural-artistică DUNARIS Mehedinţi, Biblioteca judeţeană “I. G. Bibicescu”, Fundaţia pentru tineret Mehedinţi, Asociaţia Tineretului liber Mehedinţi, şi, în partea a treia, momentul cel mai aşteptat, de altfel, prezentările de carte. 
  
Severineanca Gabriela-Mimi Boroianu, un debutant editorial într-ale poeziei, și-a lansat cartea ”Cântând iubirea”, prefaţată de doamna Lenuș Lungu, carte apărută sub egida site-ului Cronopedia la editura “Editgraph” – Buzău, în 2014, Onoarea de a o fi prezentat, a revenit subsemnatului, un nespecialist al domeniului critic, dar care a încercat să surprindă elementele esenţiale ale acesteia. Aşa se face că am afirmat acolo că poeta Gabriela-Mimi Boroianu are maturitate în exprimare, creează imagini de mare sensibilitate, și transmite ceva cititorului. La fel, cum sunt sigur, că nu se va opri aici; drumul literar pe care începe să urce este, într-adevăr, unul dificil, amărăcios de dulce, pretențios, însă va trebui să persevereze, să caute mereu lumina din cuvinte, volumul lansat făcând dovada unui potenţial elocvent în acest sens… Autoarea, în alocuţiunea rostită, şi-a învins cu greu emoțiile, emoţii care s-au extins și spre numerosul public, iar aplauzele au fost pe măsură. 
  
Partea a doua a manifestării l-a avut în centrul atenţiei pe prozatorul Mihai Hafia-Traista, care și-a prezentat volumul de nuvele şi povestiri intitulat ”Aproapelui cu ură”, Editura RCR Editorial Bucureşti, 2014. Despre carte a vorbit dl. profesor Constantin Stana, scriitor, eseist şi critic literar, care a punctat principalele calităţi ale scriiturii distinsului autor, membru al USR, dar şi al Uniunii Scriitorilor din Ucraina, domnia-sa fiind scriitor român de expresie ucrainiană, originar din Sighet, Maramureş. 
  
Aşa se face că, despre Maramureș, locul de baștină al autorului prezentat, a vorbit în cuvinte elogiatoare şi pline de emoţie, domnul profesor Grig Gociu, a cărui studenţie s-a petrecut pe meleaguri ardelene şi maramureşene, distinsul vorbitor, însă, fiind şi un romancier de forţă, autor al unei trilogii, din care primele două volume deja au fost lansate în cadrul proiectului CĂMINUL RACOVIŢĂ. 
  
Întâlnirea de la Severin a fost plină de căldură, pusă sub semnul “iubirii” prin versurile poetei şi cele ale “urii” prin cartea prozatorului, a fost completată de o interesantă expoziţie de carte din patrimoniul filialei bibliotecii I. G. BIBICESCU, cuprinzând volume de proză şi poezie având două teme, reieşite din contextul manifestării şi anume, o dată, lumea satului românesc şi, cealaltă, iubirea, dragostea. Întreaga atmosferă a fost completată la modul excepţional de… ”meseriași”, oameni de mare valoare culturată şi artistică, între ei nu doar scriitori ci şi editori, bibliotecari, jurnalişti, cititori sau tineri aspiranţi la gloria literară. Printre toţi aceştia, l-am întânit şi pe dl. Teo Pavelescu, fostul director general al celor două hidrocentrale, Porțile-de-Fier I și II. Iată, deci, aş conchide eu, că și ramura energetică face casă bună cu fenomenul cultural! 
  
Iată, aşadar, de ce iubesc eu, Severinul! 
  
de Puiu Răducan 
  
Căutând lumea poeziilor în toate depărtările am poposit la Turnu-Severin mânat de dorinţa de a o cunoaşte pe autoarea grupajului de poezii, ''Cântând iubirea" şi mărturisesc emoţiile care m-au cuprins... Gabriela Mimi Boroianu le-a pus acolo, în filele cărţii, spre a mă cocoşa sub dulceaţa cuvintelor "versate"... 
  
Nu spun vorbe mari, spun doar ca poezia ei pătrunde, răscoleşte, iubeşte! 
  
Senzaţia aceasta am cărat-o cu mine de la Vâlcea unde am citit-o întâia dată… 
  
Nu vreau să vă mai spun nimic despre poeziile ei de frică să nu le decolorez, să nu le amestec culorile... Îmi e teamă, exact cum spune autoarea " Ţi-e teamă suflete să zbori ? / Mi-e teamă că-ntâlnesc iubirea / Că o să simt ai săi fiori / Şi voi afla ce-i fericirea". 
  
Am găsit file de fericire citind aceste poezii şi îi mulţumesc autoarei... 
  
Gabriela Mimi Boroianu nu este poetă, este POEZIE. 
  
de Radu Mihăilescu (pseudonim) 
  
Referinţă Bibliografică:
Eveniment cultural pe malul Dunării / Gabriela Mimi Boroianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1657, Anul V, 15 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gabriela Mimi Boroianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Mimi Boroianu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!