CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Gabriela Dagmar Preda         Publicat în: Ediţia nr. 1935 din 18 aprilie 2016        Toate Articolele Autorului

Recenzie: Daneza, de David Ebershoff
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am auzit despre cartea aceasta ca fiind o operă, un best-seller și înainte de carte am auzit de fapt despre film. Cu siguranță s-au mai făcut recenzii pe baza acestui roman de succes. Chiar am citit câteva la un moment dat. De aceea, imediat ce am văzut cartea în librărie, am decis să o citesc și eu și în cele ce urmează îmi voi spune părerea și despre această carte. 
  
Daneza, romanul scris de David Ebershoff, chiar este o carte bună. Este scrisă foarte bine și cred că acest lucru este esențial în a crea un viitor best-seller. Ceea ce a atras de fapt publicul a fost tematica romanului: primul bărbat din lume care a devenit femeie. Descrie transformarea lui Einar Wegener în Lili Elba. 
  
Tematica romanului nu este una străină pentru oamenii din ziua de azi pentru că medicina este atât de avansată încât un bărbat poate deveni femeie pe deplin și viceversa fără să se observe că la naștere a fost de alt sex. În zilele noatre, transexualitatea, homosexualitatea și lucrurile de acest gen sunt încă un subiect tabu și știu că o să atrag comentarii negative la această postare, dar eu nu sunt de acord cu acești oameni. Însă în perioada despre care se scrie în roman, acele operații păreau imposibile. De aceea, romanul Daneza este un best-seller, pentru că vorbește despre ceva revoluționar în medicină. Mare parte din roman este ficțiune, dar sunt și momente ce s-au întâmplat în realitate. 
  
Stilul lui David Ebershoff este unul foarte interesant. Este diferit de ceea ce am citit până acum, deși pare similar. Este diferit pentru că descrie într-un mod destul de original locurile în care au copilărit personajele, detaliile referitoare la personaje nu sunt extrem de detaliate cititorul aflând doar ceea ce trebuie să știe. Povestea, deși ficțiune, este una interesantă și prezintă ceea ce am observat eu: evoluția celei de-a doua personalități a lui Einar. După părerea mea, personajul și-a creat dintr-un motiv sau altul o altă personalitate, cea a lui Lili. Dintr-o joacă pe care a început-o Greta, soția lui, personalitatea Lili a început să ia amploare asupra corpului lui Einar și astfel nu a mai lăsat loc personalității de bază să conducă acel corp. 
  
Unii ar spune că Einar s-a născut bărbat dar pe dinăuntru este femeie, așa cum a spus și personajul însuși, dar eu cred că Einar a avut personalitate multiplă. Nu sunt psiholog să înțeleg cum se ajunge la acest lucru, dar tot cred că asta s-a întâmplat. Și nu am spus că este ceva benefic ce s-a întâmplat. Îmi pare enorm de rău pentru biata Greta care și-a pierdut bărbatul din această cauză, dar ea a început totul. Și când a văzut că joaca lui Einar de a fi Lili devine serioasă, nu a știut cum să oprească totul. Eu consider că atunci când Einar a fost la psihiatrii aceia, ar fi putut să evite tot ce a urmat, dar i-a fost prea frică să scape de personalitatea lui Lili ce s-a născut în el pentru că aceasta l-a făcut pe Einar să creadă că are o viață prea mizerabilă pentru a o continua. 
  
Alt lucru care mi-a plăcut a fost faptul că prezenta viața de artist în acei ani. În loc de poze, oamenii mergeau la pictori pentru a le face portretul, ceea ce mi se pare foarte interesant. Ni s-a prezentat și felul în care se îmbrăcau oamenii în acele vremuri, cum se comportau, peisajele minunate. Un alt lucru interesant este faptul că unele din picturile despre care s-a vorbit și au apărut și în film sunt reale. Cel mai interesant la această carte este faptul că s-a inspirat din realitate, că acest Einar chiar a existat și că a avut o nevastă pe nume Gerda. De obicei când se scrie o carte despre realitate, numele sunt schimbate, dar numele personajului principal a rămas același. 
  
Cartea este bună și prezintă o informație sub formă de poveste. Acea informație este revoluționară și probabil că nu am fi fost aceiași dacă nu se întâmpla acel lucru. Poate mă înșel în legătură cu acest Einar, dar eu am scris o părere. 
  
Ca și roman, este scris foarte bine cu un stil bine definit al autorului. Și este un roman perfect pentru studiul de stiluri din literatura universală. Ca și tematică, recomand romanul celor interesați de momente revoluționare în umanitate sau celor cărora le plac transformările sau tematicile psihologice. 
  
Referinţă Bibliografică:
Recenzie: Daneza, de David Ebershoff / Gabriela Dagmar Preda : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1935, Anul VI, 18 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Dagmar Preda : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Dagmar Preda
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!