CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Gabriela Ana Balan Reinventare prin consecvenţă, la braţ cu năstruşnicia, Autor Daniel MARIAN
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prefaţa volumului 
  
Moartea trece pe tuşă 
  
de Gabriela Ana Balan 
  
Edfitura Art Creativ 2016, Colecţia Regal 
  
Improbabilă şi pe atât de incredibilă întâmplarea. Femeia împotriva condiţiei ei obligatorii, dar n-aş zice că nesimţindu-se foarte bine. Întreagă. Luminată de iubiri şi de păcate. Firesc sau fireşte ori deopotrivă. Reinventându-se cu fiecare scânteiere până la scăpărare de fapt, de timp şi de loc. Şi desigur de mod – de a fi. 
  
Regăsesc Gabriela Ana Balan în obişnuita formulă însă mai puternic vizibilă. Nu ar fi nimic neobişnuit în asta, oscilaţiile ei de orişicare moment bătând după ritmul inimii întotdeauna natural neprelucrat după nicio cât de prelucrată ar putea fi formulă, matrice sau… pokemoniţiune  
  
„Am văzut-o purta/ O cruce de lemn înmugurit/ Sandale de ceară cunună de spini/ Rochie de franjuri din hârtie de ziar// Avea la ea un munte/ Din silicon şi-l aşternea dinainte/ Îl urca şi cobora de câte ori dorea// Duşmanii nu o pot vedea/ Prietenii o simt după miros/ Iubitul mă întreabă mirat/ De ce în fiecare noapte/ Îi aduc altă femeie în pat// În zori a ieşit din mine ca un şarpe/ Treceam întâmplător/ Pe lângă un ulcior cu lapte// Acum nu-mi mai rămâne decât să aştept/ Într-o zi voi scrie despre ea/ Într-o carte neagră şi grea” (Despre ea). 
  
Eu aş spune aşa… că nu era vorba de nicio femeie, ci de anumita zeiţă în sine. Destul de greu, dar însăşi conceptul de femeie este pus la încercare cel puţin lexic dacă nu cumva şi idiomatic. Reinventarea se produce într-un context nicidecum pragmatic, însă care poate avea toate conotaţiile unei revolte de-a dreptul magnetice la un pol sau celălalt. Nu am vreo îndoială anume cum că femeia s-ar fi aflat într-o lentă dacă nu chiar categorică expectativă, înainte de fi pur şi simplu. 
  
Există o anvergură foarte bine definită imagistic. Ar fi de conceput precum o sfântă dar nu în mod caracteristic, mai degrabă inovator. După care, devenită de o adâncă normalitate luată direct de pe ţarină. Încărcată cu emoţie şi cu un revelevant simbolism religios. Timp în care nu lipseşte de nicio culoare profanul, în care se împacă multe-multe conotaţii de la aparent de fapt introductiv la cât se poate de corect complex. 
  
Emoţia fiind destul de dificil de descris la Gabriela Ana Balan. Aceasta există. Într-o autosuficienţă care plonjează/jonglează exponenţial. Dacă n-aş cunoaşte-o aş spune că ar fi greu să existe de-adevăratelea. Dar iată că se întâmplă, benefic şi amplu; vinovat şi nevinovat; fericit şi nefericit; alb şi gri şi albastru şi roz şi mov; există. 
  
Daniel MARIAN 
  
Referinţă Bibliografică:
Gabriela Ana Balan Reinventare prin consecvenţă, la braţ cu năstruşnicia, Autor Daniel MARIAN / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2103, Anul VI, 03 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!