CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  Cristale de gânduri, Autor Marinel Gîlcă
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru că mi-ați fost alături de ziua mea, vă mulțumesc și vă dăruiesc spre lectură aceste “Cristale de gânduri” semnate de Marinel Gîlcă, un autor pe care l-am mai prezentat în această revistă și a fost foarte îndrăgit de cititori! Scriitorul - pe care eu l-am numit “epic și poetic în literatură” - dă scrisului său puternic o căldură sufletească infinită. Citim împreună! (Gabriela Ana Balan).  
 
Cristale de gânduri  
 
Poetei Gabriela Ana Bălan  
 
Marinel Gîlcă  
 
Născută la 19 septembrie 1968 în Sibiul încărcat de istorie și aureolat de remarcabile personalități culturale intrate în panteonul național dar și european, poeta și-a început și desăvârșit educația școlară în burgul faimos de pe malurile Cibinului. Din fragedă copilărie este îndrăgostită de poezia marilor poeți clasici români sau străini dar și a celor contemporani pe care îi studiază cu multă fervoare. Poeta va mărturisi mai târziu că s-a născut sub mantia lui Eminescu dar și a lui Nicolae Labiș, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Rilke, Lorca, "poeți uriași" ce reprezintă puncte de referință pentru toți cei cu har ce dăltuiesc în cuvinte potrivite muza poetică. Viitoarea poetă va fi fascinată și de postmodernismul lui Cezar Ivănescu, candidat român la premiul Nobel pentru literatură, bârlădean prin naștere, dar si de harul poetului Mircea Ivănescu care o perioadă a trăit și creat în orașul lui Brukenthal. Va citi cu nesaț creații literare ale autorilor români dar și străini, iar ca participantă frecventă la olimpiadele de limbă și literatură română fiind remarcată de distinsul critic literar Zoe Dumitrescu Bușulenga. Autodidactă cu o mare putere de muncă va activa ca redactor la diferite ziare, colaborator la reviste de cultură ardelene, va publica poezii, recenzii, eseuri etc. Iată, așadar, sămânța harului divin dublată de o tenacitate de Sisif va încolți în sufletul mânos încărcat de sentimente și trăiri, iar în curând îi va da cele mai dulci roade.  
 
Chiar de pe băncile școlii gimnaziale arta i-a dat semne și i-a înnobilat existența, deschizându-i ochii mari spre frumusețile lumii înconjurătoare. Da, este adevărat lângă noi totul este poezie. Este unanim acceptată ideea că natura însăși a zămislit-o și a scris-o apoi pe cea mai frumoasă și înălțătoare. Cu pana, cu cărbunele, pe papirus, pe hârtie, pe cer, pe apă, pe vânt, pe frunze sau pe buze. Și parcă sub arcadele cerului nemărginit și a soarelui de miere, zbaterea unduioasă a vântului de primăvară ce aduce în valuri, miresmele lăcrămioarelor, liliacului sau salcâmului, seamănă ca două picături de rouă cu șoaptele mângâietoare ale iubitei care te cheamă seara la prima întâlnire. Iar luna, ca un felinar tainic, agățată lângă oiștea Carului Mare sau Carului Mic luminează cărarea și pașii ce plutesc împreună spre lanul de grâu, la portiță sau altundeva. Acolo așteaptă sfioasă, cu obrajii de culoarea macilor, cu inima sfârâind de doruri, ea, aleasa ta. În ochii ei mari și verzi se oglindesc iarba și pădurea dar și smaraldul mării în miracolul deșteptării. Într-o clipită, chiar, mirat, zărești, tu, îndrăgostitule și steluțe vii și luceferi mândri care îți surâd împăcați cu existența lor liberă și perenă din constelații îndepărtate dar, totuși apropiate și de abia atunci începi să înțelegi osmoza dintre real și imaginar, dintre cosmos și teluric. Iar atingerea caldă și catifelată a palmelor voastre este asemeni petalelor de trandafir ce cad la suflarea vântului și se împreunează după o logică neștiută înainte de a acoperi pământul și de a se transforma în materie.  
 
Fără să vreți, cădeți pradă parfumurilor naturii și alunecați în sanctuarul voluptăților.  
 
Mai mult, tu, muritorule, simți apoi dogoarea pământului, îngrășat cu sângele înaintașilor care te cheamă, te ademenește precum mirosul de busuioc al sânilor pârguiți ai iubitei. Acum se întâmplă o minune, marea urcă în cer, iar cerul coboară în mare, cu tot, cu soare, cu lună, cu stele, ca într-un joc de vrăjitoare.  
 
Iar apoi așa cum somonii devorați doar pe jumătate de urșii singuratici, îngrașă cu trupurile lor pământul, iar brazii crescând mult mai falnici vor da măreție oceanului verde al pădurii tot așa și iubirea voastră de o noapte sau de o vară, va naște viață și iarăși va da dragoste, dar după un timp va veni și moartea în vizită și apoi, viața va bate din nou la ușa ta.  
 
Să fim bineînțeleși, acest perpetuum mobile va dăinui atât cât va exista iubire, el și ea.  
 
Natura întreagă este un concert de bună calitate, totul cântă și încântă la vuietul îndepărtat al pădurii, la mugetul valurilor albe, la trilurile de primadone ale păsărelelor, la urletul lupilor sau la boncănitul cerbilor.  
 
Dimineața pe cerul de sidef, răcorit și primenit de o ploaie călduță de vară, soarele biruitor însuflețește ca un părinte arcul curcubeului. Este o cromatică fantastică, o "rara avis" care întotdeauna aduce speranțe omului. Uitându-te mai atent observi că soarele îți surâde și din auriul boabelor de struguri copți, din ochii veseli ai copiilor cât și din săgetările păstrăvilor în apa rece și cristalină a râurilor de munte, din unduirea grânelor, dar și din aburii pământului și ai pâinii fierbinți de abia scoasă din cuptor.  
 
Dar atenție creatorule, viața nu te așteaptă, ea este ca un clipit de pleoape sau ca un fâlfâit de aripi, trebuie să te grăbești dacă vrei să devii nemuritor.  
 
Pentru poeta noastră poezia înseamnă visare, meditație, profunzime, o ardere intensă prin care dă viață unor trăiri sufletești cu o sensibilitate și originalitate aparte. Poezia îi este și far călăuzitor dar și refugiu, cripta unor angoase, creuzetul pregătirii unor noi creații dar și a unor descătușări, a declanșării unor torente de lumină și speranțe.  
 
Gabriela Ana Bălan are un respect imens față de cuvântul scris și față de limba română.  
 
"-Dar unde e poemul?  
 
Eu voi, lupta cu dor  
 
Să-mi fac o cazemată  
 
Pe frontul poezii  
 
Indiferent de sunt  
 
Sau nu biruitor  
 
Cuvintele se știe  
 
Că sunt supusul lor."  
 
(Cazemate în frontul poemului din volumul "Împăratul de ceară")  
 
Măreția limbii este poeticul. Omul are nevoie de visare, de speranță, de înțelegere și de frumos. Chiar fără poezie viața nu ar avea sens. Gabriela Ana Bălan vrea să ne seducă și culmea chiar reușește.  
 
"Rupe-mi buzele în petale  
 
Lipește-le de pistilul dimineților  
 
Fură-mă și pune pe masa indiferenței un argint  
 
Ca pe o coajă arsă de măr copt.  
 
Acompaniază-mă la pian la plecare  
 
Mă voi întoarce când cerul  
 
Va fi colivia absenței tale."  
 
(Începe ziua)  
 
Ea caută asiduu iubirea, dorul, lacrimile, dragostea dar și răspunsurile la întrebările existențiale ale omenirii.  
 
"Visez că sunt  
 
Ultima femeie de pe pământ  
 
Îmi vindec rănile în ochii tăi  
 
Cântând -  
 
Târziu adorm la pieptul tău  
 
Visează-mă stâncă  
 
Munte, apă adâncă  
 
Și traversează-mă în genunchi  
 
De mii de ori.  
 
Ia-mă în brațe dacă vrei să zbori  
 
Rămâi cu mine în lacrimă  
 
Nemuritori."  
 
(Umbra unei flori de colț)  
 
"Poezia îmi e cântec/Poezia îmi e pedeapsă" declamă Gabriela Ana Bălan. I-am citit creațiile cu empatie, bucurie și admirație. Poeta este o autoare esențializată în limbaj, transmite și reușește să emoționeze prin sinceritate și curățenie a versului. Ea nu forțează rima ci pare că aceasta curge calm ca o apă limpede, cumva ca o muzică. Versurile Gabrielei Ana Bălan au profunzime, adâncime, exprimă empatie și din ele tresaltă bucuria divină de a crea.  
 
Dragilor, ea este o poetă ce trebuie luată cu adevărat în serios.  
 
Marinel Gîlcă (Comisar–șef, Pol. Mun. Bârlad), autorul volumului de nuvele “Puterea Justiției” (Ed. Sfera, 2014).  
 
Bârlad,  
 
29 august 2016  
 
Referinţă Bibliografică:
Cristale de gânduri, Autor Marinel Gîlcă / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2090, Anul VI, 20 septembrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!