CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  


Autor: Gabriela Ana Balan         Publicat în: Ediţia nr. 2013 din 05 iulie 2016        Toate Articolele Autorului

“Minţile luminate discută idei” Interviu cu Adelle Maya (pseudonim) - Radio Vis de Taină -
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Minţile luminate discută idei” 
  
Interviu cu Adelle Maya (pseudonim) 
  
- Radio Vis de Taină - 
  
1. “Radio Vis de Taină” este una din cele mai frumoase şi magice descoperiri din viaţa mea. Seara ascult, cu sufletul liniştit, muzică şi poezie de cea mai bună calitate. În contextul actual, când majoritatea posturilor de radio comerciale ne sufocă şi ne bulversează cu o subcultură a manelelor, a cântecelor ţipate, urlate fără noimă, acest post de radio online vine cu promovarea unei culturi autentice, valoroase, artă pentru inimă, minte şi suflet. Ce înseamnă un radio pentru visători, în contextul actual? 
  
A.M: Ideea de radio pentru visători mi-a venit în urmă cu mult timp, încă de pe vremea în care realizam emisiuni la un alt post de radio unde am adunat alături de mine mulţi ascultători cu sete de frumos, care nu se regăseau în emisiunile strict pentru dedicaţii şi care pe lângă faptul că se discutau banalităţi, obliga ascultatorul să asculte cuvinte seci care nu spuneau nimic. Am avut plăcerea să constat că acei însetaţi de poezie şi nu numai - erau prezenţi mereu în zilele în care ştiau că se realizează această emisiune. Îmi amintesc că începuseră să vină şicane din partea unora cărora le plăcea doar să se audă pe post, nu să şi transmită mesajul acela de suflet ce vine din vers sau din gânduri aşternute în taină de suflet pe o coală. Orgolii inutile, deoarece nimeni din breasla celor care emit online, nu beneficiază decât de răsplata prezenţei celor care sunt acolo, suflet lângă suflet. Atunci mi-am propus: vreau o echipă de vis pentru oameni speciali, pentru prietenii mei mulţi de pe fb pe care i-am intuit dincolo de sticlă a fi înzestraţi cu o sensibilitate aparte. De la gând la fapt nu a fost decât un pas pe care l-am făcut ajutată de un alt coleg care este dintre cei puţini care înţeleg că este loc sub soare pentru toată lumea, acest om special este Viorel Sima căruia aş vrea să-i mulţumesc şi pe această cale. Sigur că am avut mult sprijin şi din partea unor prieteni ce deja cunoşteau activitatea mea şi nu m-au lăsat să abandonez ideea, sprijinindu-mă cu idei şi chiar cu numele acestui post de radio – 
  
,,Vis de taină” fiind una din piesele dragi mie, şi interpretate de bunul meu prieten de la Trupa de serviciu, Nelu Pitic alaturi de colaboratorul lui Cristinel Dohatcu . 
  
2. Adelle Maya, pot spune, cu îndreptăţită nu doar mândrie ci şi fericire, că eşti vocea inimii poeziei mele, aşa cum deja te-am numit, dar şi una din cele mai bune prietene pe care Dumnezeu mi le-a hărăzit, deşi în realitate noi nu ne-am văzut niciodată. Ne ştim chipul din fotografii dar mai presus, ne ştim sufletul aşa cum l-am descifrat fiecare, eu din vocea ta de la radio, tu din cuvintele poeziilor mele scrise. Ai reuşit să îmi tălmăceşti versurile şi mai ales să le integrezi într-o pleiadă de aur a poeţilor momentului actual. Ce taine te-au condus spre descifrarea acestui mister al comunicării sufleteşti? 
  
A.M: Din nou întrebarea ta mă duce în trecut. Nu pot să spun ca este un mister , dar chiar este ceva ciudat ... mi s-a întâmplat nu o dată ca în timpul emisiunilor să simt persoana ce-mi venea alături încât darul muzical de bun venit să-i fie o melodie dragă, uimiţi fiind de modul în care i-am simţit sufletul printr-un simplu salut ... ce face să se întâmple asta? Nu ştiu, unii ar numi această capacitate ca fiind har... eu nu aş merge atât de departe, dar pot să spun că este dorinţa mea ca orice ascultător care vine alături de noi să fie mulţumit că a ajuns într-un loc unde sufletul lui este mângâiat de tot ce se aude pe post . 
  
3. Cred că dacă am pune cap la cap înregistrările poeziilor mele recitate de tine, putem spune că împreună avem deja un proiect reuşit. Peste spaţiu şi timp, sper că va dăinui. Am observat, cu mare bucurie, că acest proiect, pot să îl numesc aşa? - ne-a adus şi mulţi prieteni comuni, foarte multă lume ascultă cu emoţie, tot mai mulţi poeţi se alătură şi trimit versuri pe care le reciţi divin. Uneori îţi simţim bucuria, alteori, poate, tristeţea, te-am simţit zâmbind dar şi lăcrimând, implicându-te emoţianal în euforia marilor momente ale prezentului şi dând emisiei tale dimensiuni fabuloase. Drama de la Colectiv nu te-a lăsat indiferentă, dispariţia tribunului Corneliu Vadim Tudor a fost marcată emoţionant, ai dedicat momente teribil de frumoase celor care poartă în suflet dorul de ţară, rătăciţi prin lume. Mai povesteşte-ne, te rog, şi despre alte asemenea episoade.. 
  
A.M: Trăim într-o lume în care indiferenţa ucide, ucide suflete ce lasă trupuri în deznădejde, ucide trupuri ce lasă atâţia oameni ne- alinaţi de pierderea celor dragi! Prin ceea ce fac încerc atât cât pot, să trezesc conştiinţa în mintea ascultătorului, să înţeleagă faptul că nimic nu este uşor de realizat de unul singur, că toate care se întâmplă în jurul nostru, tragedii şi pierderi, le putem trece mai uşor când vibrăm la unison. Poate că unora li se pare că tot ceea ce realizez acolo este prea patetic uneori, dar nimic nu mă opreşte să insist , ca lumea să înţeleagă mesajul pentru că tare de multe ori am realizat că începem să cinstim doar amintirea celor care au plecat dincolo de zare, dar ce ne costă să-i bucurăm sufletul când încă este alaturi de noi şi noi îi arătăm recunoştinţa pentru ceea ce dăruieşte omenirii? Aşa sa-a întamplat şi în cazul celei care a fost o doamnă a cântecului românesc, Angela Ciochină si care a plecat atât de devreme dintre noi , oare ar fi fost aşa de greu să-i arătăm aprecierea cât a trăit în suferinţă, să-i arătăm cât o iubim pentru ceea ce ne-a dăruit??? Sunt prea multe cazuri de acest gen şi e greu să le amintesc pe toate, dar îmi doresc mult să pot face ceva pentru oameni simpli cât şi pentru cei celebri atât cât sunt în viaţă, când pleacă... plâng şi regret cu tot sufletul că nu am făcut destul ! 
  
4. Spune-mi despre începuturi, cum a început colaborarea ta la acest radio Vis de Taină. 
  
A.M: Gabriela, Ana mea, acest radio este ca şi un copil pe care l-am pus pe picioare, pe care l-am ridicat cu ajutorul colegilor şi a celor care în timp au ales să ne asculte. Îmi doresc tare mult să pot face faţă la cerinţele pe care eu însumi mi le impun, dar vezi tu... viaţa din afara onlin-ului îşi cere şi ea drepturile ei, aşa că fac atât cât se poate de a merge mai departe, dar am de multe ori regrete că nu pot să mulţumesc pe toată lumea. 
  
5. Şi pentru că sunt atât de mulţi poeţi care sunt “visători” – noi ne ştim bine, ne salutăm, ne trimitem mesaje de încurajare şi de felicitări – povesteşte-ne te rog despre colaborarea voastră. Ştiu că toţi îţi suntem dragi deopotrivă, dar şi acum, după ce te ascult de ceva vreme, mă întreb, oare ştii cât de mult însemni pentru fiecare dintre noi? Ştii ce valuri de emoţie şi puritate sufletească ne învăluie atunci când te asultăm recitându-ne versurile? 
  
A.M: Uneori simt fiorul acela, poate chiar prea intens, dar de fiecare dată cand îmi închei emisiunea mă gândesc la toţi aceia pe care i-am avut alături şi mai ales dacă au fost mulţumiţi de ceea ce au auzit, dacă nu am dezamăgit pe cineva, dacă micile mele bâlbe nu au afectat lecturarea “picăturilor de suflet" ce mi-au fost trimise. Spun asta deoarece niciodată nu apuc să lecturez ceea ce mi se trimite în timpul emisiei... un mic secret, nu lecturez nici dacă aş avea timp înaintea emisiei, deoarece la prima lectură am sentimentul că emoţia este mai reală şi versul lecturat are mai multă trăire la prima vedere. Poate greşesc, nu sunt profesionistă şi de aceea îmi doresc mult să ştiu dacă sunt de adus corecturi, deoarece fiecare dintre voi poeţii aveti tot dreptul să vă ascultaţi versurile redate conform simţirii pe care o traiţi în scris. Dar ce să spun, cam asta sunt eu ! 
  
6. Ai alege alt drum, dacă ţi s-ar oferi ocazia? 
  
A.M: Pot doar să-ţi spun că tot ceea ce fac aici este un hobby pe care tare mult aş fi vrut să-l pot identifica cu o cale, dacă l-aş fi descoperit mai devreme, dar stând altfel lucrurile, este evident că orice drum aş alege, ceea ce fac acum nu voi abandona decât în caz de forţă majoră, ceea ce îmi doresc să nu se întâmple . 
  
7. Felul în care promovezi arta este o încercare de tezaurizare a adevăratelor valori culturale ale momentului şi, mai mult ca sigur, îţi aduce mai mult satisfacţie sufletească decât bogăţie materială. Timpul desigur te va răsplăti cu asupra de măsură pentru că sita lui cerne valori. Spune-ne despre proiectele de viitor, unde te mai putem întâlni, la ce evenimente? 
  
A.M: Pentru că tot ceea ce fac este strict online, nu prea am oportunitatea să particip la evenimentele din viaţa artistică a ascultătorilor noştri, aşa că mă rezum a vă promova în acest mediu iar dacă aceasta vă ajută, pentru mine este mai mult decât o mare bucurie ! 
  
8. Ştiu că şi sufletul tău nobil a cochetat cu poezia, am văzut versuri scrise de tine, publicate în grupurile pe care le administrezi online. Prietenii te pot găsi uşor acolo, unde şi ce le recomanzi să caute? 
  
A.M: Nu m-am gândit niciodată la faptul ca eu să răzbat în acest mediu, e o mângâiere şi o plăcere să vă pot aduce vouă versurile în prim plan ... dar dacă tot m-ai întrebat - căutaţi pe acolo pe undeva o Fata din vis... 
  
9. La poezia mea intitulată “Muza mea” ai realizat un videoclip de excepţie pentru care îţi mulţumesc. Ai îmbinat poezia scrisă cu timbrul cald al vocii tale şi cu imagini sugestive pe un fundal muzical adecvat, absolut sublim. Astfel de videoclipuri, am văzut pe canalul tău You tube, ai realizat şi pe versurile altor poeţi. E doar o pasiune? 
  
A.M: M-a mişcat mult poezia ta, aşa încât în ceea ce am realizat acolo se simte tare emoţia, aşa cum în majoritatea lecturilor mele poate reuşesc să ating suflete... îmi doresc mult să pot realiza cât mai multe înregistrări pentru ca să pot bucura pe cât mai mulţi din cei care îmi sunteţi alături, dar timpul acesta parcă aleargă şi mă pune în faţa neputinţei de a face ce-mi doresc... dar se pot viziona pe Canalul Adelle Maya de pe youtube poeziile prietenilor noştri Silvia Râjnoveanu care cu mândrie spun că este şi colega mea de radio, Daniel Vişan Dimitriu, Vasile Coman cu care colaborez în ceea ce priveşte poezia, Dumitrescu Mircea, Teodor Morar, Dorina Omota etc şi sper ca prietenul meu timpul să-mi dea răgazul să pot realiza şi alte recitări pentru mult mai mulţi prieteni scriitori. Videoclipurile sunt realizate cu multă artă de către colegul nostru de radio Tyko cât şi de alţi prieteni care şi-au dorit să se implice. 
  
10. Greu de crezut că voi reuşi, dar încerc să îţi smulg, în final, un secret. Care ar fi primul secret din viaţa ta pe care ai fi gata să mi-l dezvălui acum? Haide, unul micuţ… Şi închei, aşa cum facem noi când ne scriem mesaje, cu mulţumiri şi pupici, dorindu-ţi tot binele din lume! 
  
A.M: Că vă iubesc pe toţi nu e un secret dar vreau să vă spun acest lucru şi aici, restul ... e mai puţin important ! Off era să uit ! Am un offf ce nu pot să nu-l divulg, aş vrea ca toţi oamenii să ţină seama de un citat, deşi ştii că eu nu prea apelez la citate, dar acesta aş vrea să fie bine memorat de unii dintre cei ce deschid uşa sufletului nostru, al visătorilor : "Mințile luminate discută idei; mințile mediocre discută evenimente; mințile mici discută oamenii."(Eleanor Roosevelt). 
  
Referinţă Bibliografică:
“Minţile luminate discută idei” Interviu cu Adelle Maya (pseudonim) - Radio Vis de Taină - / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2013, Anul VI, 05 iulie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!