AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Interviuri >  Mi-am părăsit patria doar cu trupul, sufletul mi-a rămas acolo şi acolo va trăi mereu!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Interviu cu poetul Mihail Janto (Germania) 
  
1. Domnule Mihail Janto, mărturisesc că mă număr printre cititorii dumneavoastră de poezie pe care o publicaţi, săptămânal, în revista internaţională “Confluenţe literare”. Cărui gen de cititori vă adresaţi şi ce mesaj doriţi să le transmiteţi? 
  
Stimată doamnă Gabriela Ana Balan, vă mărturisesc sincer, mesajele trimise prin poezie sau în general prin artă, după părerea mea se adresează tuturor celor care se simt mişcaţi sau se regăsesc în tematica abordată de poet sau scriitor. Aceste mesaje în general nu au nici gen şi nici varstă între cititori! 
  
Masajele sunt diferite cu o scară destul de largă, pentru a aborda tot ceea ce preocupă sufletul şi intelectul, trecutul, prezentul şi viitorul. 
  
2. Poezia dumneavoastră ajunge la sufletul cititorilor, am văzut comentariile publicate şi ştiu cu câtă amabilitate răspundeţi fiecăruia în parte. Totuşi, cum se împacă meseria de medic chirurg cu pasiunea pentru poezie? Având, iată, în Germania, o carieră strălucită şi o situaţie materială împlinită, o familie fericită, pot să cred că poezia este puntea care vă leagă de patria mumă? 
  
Este o întrebare interesantă! Cred că înainte de toate, ne naştem fără meserie, doar cu un suflet pe care ni-l daruieşte bunul Dumnezeu! Eu m-am numărat întotdeauna printre oamenii mai sensibili şi la propriu şi la figurat! O carte tristă mă intristează şi pe mine, un film trist îmi fură câte o lacrimă, şi nedreptatea din jurul meu, fie la adresa mea sau a celor din jur, mă intrigă şi mă îmbolnăveşte. Dorinţa de-a ajuta oamenii m-a făcut din instinct medic, şi această dorinţă o aveam înca din fragedă copilarie. 
  
Sensibilitatea şi participarea spirituală şi intelectuală la ceea ce se petrece în jurul meu şi al nostru în ţara de baştină, mi-a devenit prin poezie cea mai apropiată cale de-a mă exprima şi manifesta. 
  
Patria “mumă” am părăsit-o chiar din durerea nedreptăţii, a minciunii, a umilinţei, a corupţiei, a neputinţei de-a mă vedea în primul rând un om demn în societate şi demn de meseria de medic! Mi-am părăsit patria doar cu trupul, sufletul mi-a rămas acolo şi acolo va trăi mereu! 
  
Da, într-adevăr sunt un om realizat, mulţumită bunului Dumnezeu! Am fugit din ţară înotând Dunărea pe data de 8 Noiembrie 1980 cu riscul vieţii! Eram atât de scârbit de regimul de atuncea, vedeam în jurul meu doar suflete triste şi înjosite, sau oameni lipsiţi de caracter şi bun simţ, care erau în stare să-şi vândă chiar şi părinţii şi fraţii pentru a avea un trai mai bun. 
  
3. Acolo, în Germania, care sunt şansele dumneavoastră de afirmare, ca poet român? 
  
Nu m-am gândit la acest lucru niciodată! Prin poezie comunic cu “ Glia Părintească” şi sufletele apropiate ei, cu toţi acei compatrioţi care apreciază identitatea şi dragostea de ţară, cultura şi datinile noastre, simt şi judecă în spiritul neamului nostru. 
  
4. Chiar în Prologul cărţii mele pentru care vă solicit acest interviu -“Dimineţile din templul cuvintelor”-, eu îmi exprim părerea că scriitorii români din diaspora strigă înspre noi, cei de acasă pentru a nu fi uitaţi, ne citesc pentru a ţine pasul cu literatura de aici, ne transmit mesajul lor şi îşi respectă rădăcinile dar tot mai puţini revin definitiv în ţară.. Dumneavostră sunteţi poetul care respectă chenarul poeziei noastre clasice, nu o contaminează cu cuvinte şi stări care nu îi aparţin şi eveţi un enorm respect pentru limba română. Într-un dialog pe care l-am purtat recent în mediul online privat, chiar eu vă spuneam că libertatea pentru care am luptat a început să ne doară. Şi văd aceasta şi in poezia dumneavoastră:” Un vis m-a furat sau un mister, ce liniște caldă mă primește,/ Doamne, nimic nu-Ți mai cer, doar timpul te rog, oprește/ Închid ochii și sunt acasă./ Ce mireasmă de copilărie/ Salcâm și cireși mă-nconjoară, parcă și timpul în mine reînvie. /Flori de păpădie răsfir în vânt, văzând-o pe mama la poartă” (Sunt acasă). Ce inseamnă pentru dumneavoastra “acasă”? 
  
Acasă înseamnă ” Glia Părintească”, mama şi familia în amintiri, copilăria şi prietenii, şcolile din vremurile în care educaţia şi cultura, bunul simţ şi respectul nu erau doar cuvinte. Acasă inseamnă ceva ce nu se poate explica în cuvinte, acasă este suflet şi amintirile din el, locurile natale şi poate liniştea de apoi! 
  
5. Care sunt poeţii dumneavostră preferaţi? 
  
Ca să vă răspund sincer la această întrebare ar trebui să enumăr multi, mulţi clasici şi contemporani. Cu siguranţă întru-un top de 10: Bacovia, Blaga, Coşbuc, Eminescu, Goga, Iorga, Minulescu,Vieru… 
  
6. Ce planuri literare de viitor aveţi? 
  
În funcţie de evoluţia mea literară şi de glasul cititorilor mei, aş dori să scot o carte de poezii în viitorul apropiat. 
  
7. O carte pe care o aşteptăm cu nerăbdare! Vă mulţumesc şi vă urez succes! Propun să încheiem acest dialog cu versuri, voi cita un fragment din poezia dumneavoastră, “Mai trăieşte tatăl meu…” 
  
Cu un deget tremurător și obosit, 
  
El mângâie o poză de odinioară, 
  
Din sufletul cărunt şi-mbătrânit, 
  
O lacrimă peste obraz i se strecoară. 
  
Bunicule, nu plânge, ştiu că doare, 
  
Eu am pierdut un tată în al vieţii prag 
  
Războiul nu ne-a lăsat nicio alinare 
  
Fiul tău cel drag, pe veci pribeag! 
  
Totuşi, am învăţat cuvântul tată 
  
Strângându-te la piept, eu îl vedeam. 
  
Soarta nu mi-a dat, chiar niciodată 
  
Doar lacrimi să le şterg, când îl visam. 
  
Pentru a vă oferi explicaţii în legătură cu geneza acestei poezii, doresc să vă destăinui împrejurările. Cu ocazia Zilei României, la o emisiune tv am văzut alături de alte imagini copleşitoare, şi copii români orfani, ai căror taţi militari şi-au pierdut viaţa în Afganistan. Poezia am scris-o în onoarea lor, din sinceră compasiune şi respect! 
  
Referinţă Bibliografică:
Mi-am părăsit patria doar cu trupul, sufletul mi-a rămas acolo şi acolo va trăi mereu! / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1906, Anul VI, 20 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!