CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Un zbor frumos prin poezie, cu aripi de înger
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Visăm, scormonim, căutăm însetaţi, uneori însângeraţi, prin nămeţi, prin deşert, pe fundul oceanelor, uneori de bucurie pline, alteori de tristeţe, cărăm în spinare munţi, aducem ofrande, miruim, descoperim, ne redescoperim, uneori reuşim, alteori nu, ne ascundem, fugim, luăm de pe umeri poveri, cu convingerea fermă că toate acestea ne-au fost lăsate de la Dumnezeu… Dar mă întreb, câţi dintre noi reuşim să ne croim anevoios un drum şi să mergem pe el convinşi că este calea dreaptă, fără nici cea mai mică abatere? 
  
Nu sunt simple gânduri puse pe hârtie… sunt reflecţii în faţa unei noi cărţi, a treia, semnate de o tânără poetă, Valentina Geambaşu. O cunoaştem deja, este o prezenţă activă atât în mediul online dar şi în viaţa culturală, la târguri şi lansări de carte. O întâlnim în reviste, recent am avut surpriza să o descopăr in “CENACLUL”, Revista Uniunii Scriitorilor Europeni Pentru Promovare Creaţiilor Literare. 
  
Acum, în faţa acestui volum, frumos intitulat ,,POEME CU ARIPI DE ÎNGER”, mărturisesc că am fost pusă în faţa unei grele dileme: să îi reproşez poetei că nu aduce nimic nou faţă de celelalte volume, sau să îi admir consecvenţa, curajul cu care duce mai departe tot ceea ce a început, pe calea deschisă şi urmată cu perseverenţă? Judecând după cealaltă constantă de la care poeta nu face rabat, şi anume aceea de a-mi adresa mie rugămintea de a prefaţa cartea, ca şi pe celelalte două, nu pot decât să mă plec cu smerenie în faţa ambiţiei ei de a-şi continua visul. Prin urmare voi relua şi eu lait-motivul celorlalte două cronici: “Valentina se scrie cu V de la VICTORIE!” Această carte este dovada vie a faptului că poeta are deja un etalon de cititori care o îndrăgesc, care vor mai mult din ceea ce au primit spre lectură până acum. 
  
Să recapitulăm: “Valentina aleargă pe câmpul poeziei cu exuberanţa tinerească, lăsându-se vânată de ispite, dorinţe, iluzii, vise – toate frumos îngemănate într-un buchet de versuri line, de o sensibilitate aparte, un mănunchi de versuri fine, care vorbesc de la sine” – spuneam, în Prefaţa semnată la primul volum, “Din petalele sufletului meu”. 
  
“Candoare, sinceritate, simplitate în enunţ dar multă lumină şi culoare în imaginile redate fac să sclipească şi visele frumoase şi dezamăgirile, şi bucuriile şi durerile pentru că - nu-i aşa? - o tot repet, poeta este învingătoare şi cuvântul ii este biruinţă” – spuneam, in Prefaţa celui de-al doilea volum, “Polen de cuvinte”. 
  
Încerc să vă demonstrez că poeta nu se desminte şi acest al treilea volum, ,,POEME CU ARIPI DE INGER” încheie trilogia, departe de a închide un capitol din creaţia autoarei care are încă multe resurse de exploatat. 
  
Temele majore ale poeziei ei, cu care cititorul este obişnuit deja: iubirea (“Adesea te plimbi prin mintea mea/ Tulburandu-mi iubite liniștea”), lupta cu iluzia şi deziluzia pe rugul artei (“Tăcută aștept și așteptarea doare/Așa cum așteaptă muza un poet), dragostea de mamă (“A nins şi ninge iar măicuţă/ şi-n suflet mi-au crescut troieni”), evocarea satului natal (“Este casa copilăriei în care am crescut,/..., locul unde ne sunt străbunii), “a satului cu Moromeţi” în care a copilărit (“Amintiri adunate într-o casă memorială/ Cu tine domnule Preda din Siliştea Gumesti.”), se îngemănează în poezii scrise tot pe structura clasică şi parcă de data aceasta, cu pana înmuiată în toate culorile curcubeului. Avem acum mai multă lumină, speranţă, primăvară oglindite în versuri cu aripi de înger. Vă propun să citim împreună chiar poezia care dă titlul volumului! 
  
Poeme cu aripi de îngeri 
  
Mi-e gândul răscolit de toamnă 
  
În rime reci şi calde mă-nvelesc, 
  
În poeme de dor cu tine dragă doamnă, 
  
La graniţă între ieri şi azi trăiesc. 
  
Când visul stă ascuns sub pleoape 
  
Cu ochiul sufletului în taină vă vorbesc, 
  
Când zorii se transformă ades în noapte 
  
Doamne, lumină de la cer primesc. 
  
Adesea păşesc cu gândurile mele 
  
Acolo unde am făcut primul pas, 
  
Unde am râs şi am plâns în braţele tale 
  
Mamă, azi zâmbesc cu lacrimi în glas. 
  
Tu mi-ai dăruit răsăritul şi clipe 
  
Când adesea apusul a venit spre noi 
  
Îmi sărutai ochii să nu mai ţipe 
  
Cu razele sufletului tău scăldat de ploi. 
  
Vă caut cu dor în fiecare zi și seară 
  
Să-mi ştergeţi lacrima atunci când plâng 
  
Să-mi fiţi, îngerii mei, zâmbet de primăvară 
  
Când fericirea mea se zbate-n pârg. 
  
Mă voi ascunde-n mine, adesea voi ieşii 
  
Mă voi lupta cu umbre, cu nopţile pustii 
  
Pe portativul vieţii cu speranţa-n poezii 
  
Aşteptându-te fericire-n fiecare zi să vii 
  
Azi scriu silabe desculţe-n singurătate 
  
Cu voi renasc, păşesc pe alt drum 
  
Spre cer cu aripi de îngeri într-o carte, 
  
Ca pasărea Phoenix din propriul scrum. 
  
Dumnezeu este şi el acolo, prezent, o constantă fericită în vers: 
  
„Azi păşi mei păşesc la a Ta poartă 
  
Din suflet Doamne îţi mulţumesc 
  
Se aud clopotele, din cer o toacă 
  
Cu Tine Doamne în rugăciune trăiesc” 
  
Acelaşi ecou de romanţă, acelaşi fior cald, acelaşi vis de fericire şi acelaşi altruism al poetei! Ea nu este niciodată singură, mereu împarte tot zbuciumul ei cu fiecare cititor, îşi dăruieşte sufletul pe tavă de argint. 
  
O astfel de poetă cu sufletul deschis, sensibilă, nu poate rămâne indiferentă la durerea din jurul ei. Se implică, ia atitudine şi strigătul ei speră să fie auzit si să vindece răni. Drama de la „Colectiv” în care au ars prunci de vii din cauza inconştienţei şi a iresponsabilităţii, a mişcat-o şi a făcut-o să vibreze in vers! La data publicării ei şi în revista “Confluenţe literare”, sub poezie am citit şi acest comentariu: “Poezia este sensibilă și transmite emoția durerii cauzată de acest trist eveniment. Inițiativa este binevenită și felicit autoarea pentru aceasta”. (Octavian Lupu). 
  
Din cer se aud şi îngerii cum plâng 
  
Azi, într-o zi tristă de toamnă 
  
În Clubul Colectiv din Bucureşti 
  
Plânge cerul, îngerii şi fiecare mamă 
  
Pe copii, arşii și victime omeneşti. 
  
De la clipe, foc de artificii, seară de vis 
  
La cocertul de rock, totul s-a schimbat, 
  
Stâlpul din faţa scenei s-a aprins 
  
Iar în scurt timp tavanul a cedat. 
  
Plâng suflete nevinovate-n spitale 
  
Rănile nemiloase sunt adânci, usturătoare 
  
Vai, Doamne! Câtă suferinţă, câtă jale 
  
Panica, durerea a cuprins pe fiecare. 
  
Azi veştile incerte vin rând pe rând 
  
Părinţi, iubiţi, prieteni cu sufletul frânt 
  
Urmăresc ştirile, informaţiile oftând 
  
Dacă îngerii lor sunt în cer sau pe pământ. 
  
De azi frunzele suspină-n fiecare noapte 
  
Un treizeci octombrie cu sânge şi ploi, 
  
Mamelor nu li se usucă lacrimile pe pleoape 
  
Iar cerul plânge durerea lor cu noi, cu voi. 
  
În ţara mea cu suflete rănite şi moarte 
  
În toamna aceasta am pierdut ceva din noi, 
  
Destinul e crud pentru fiecare-n parte 
  
Iar pe dinautru suntem trişti şi goi. 
  
Azi Doamne sufletele nostre se-nchină 
  
La tine, cu lacrimi triste de durere, oftând 
  
În candele aprindem speranţă, lumină 
  
Din cer se aud ei şi îngerii când plâng. 
  
Victorioasă, primăvara iese din pântecul iernii ca un prunc, vine peste ochii însetaţi de soare, pictând vise: ‚În pântecele iernii te-am aşteptat/ Cu ochii mei însetaţi de soare,/ Gânduri printre gene au lăcrimat/ Pictând vise în veştedă floare.” (Primăvara) 
  
Sunt convinsă că peste foarte puţin timp ne vom întâlni în următoarea carte pentru că acei cititori care o cunosc deja vor primi spre lectură exact ceea ce aşteaptă şi nu vor fi dezamăgiţi iar aceia care nu au descoperit-o încă, vor găsi puterea să zboare alături de poetă, prin versuri, cu aripi de înger! 
  
Mult succes, Valentina! 
  
Referinţă Bibliografică:
Un zbor frumos prin poezie, cu aripi de înger / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1899, Anul VI, 13 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!