CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Poeme din tezaur – un somn întemeiat frumos sau o antologie a liniştii din cuvânt
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
* Dumitru Cristănuş, “Întemeierea somnului”, Editura Agnes 2015 
  
“Săpăm, scormonim, cutreierăm şi/ atunci când ne aşteptăm mai puţin/ poezia pare că ne găseşte singură/ sufletul însetat”(…emoţii pentru trandafirul zăpezii). 
  
Vântul schimbărilor de după ’89 a făcut ca poeţii care au învăţat să lustruiască în poezie cuvântul ca pe o armă şi să foloseacă vârful ascuţit ca pe o lance şi ca pe un scut, să capituleze în numele libertăţii câştigate, să lase de pe umerii lor povara trecând-o pe umerii lui Dumnezeu, singurul responsabil de acum de cele ce se intâmplă prin lume! Mulţi poeţi au aşteptat limpezirea apelor şi sub povara trudei cu care şi-au zidit în linişte, prin timp, cuvântul, au reuşit să debuteze editorial, mai bine mai târziu decât niciodată. Cred că Dumitru Cristănuş (născut în 1952) deţine, fără certificat de atestare, un record al vârstei debutului editorial. 
  
“Sufletul meu e un deţinut de drept comun/ într-o lacrimă/ a LUI DUMNEZEU” spune poetul, “şi totuşi/ punem cătuşe albe de liliac înflorit/ pe destin şi pe evlavia nopţii”(“…de câte ori am auzit”). 
  
Astrologic, anul debutului său editorial chiar îi poartă noroc. Prietenii vechi, alături de care în tinereţe işi citea versurile prin cenacluri literare, nu l-au uitat. Dumitru Chioaru i-a fost alături la lansarea volumului iar Gheorghe Jurma a semnat Prefaţa din care îmi permit să citez : “Indiferent de ipostaze, visătorul obsedat de libertate îşi trăieşte consecvent singurătatea care atinge fiinţa ca şi singularitate poetică – în altă formă decât o exprimase cineva, căci poezia nu are istorie. Pentru Dumitru Cristănuş poezia are gust de lumină”. Bine punctat, pentru că mai bine de două decenii, conştient că “nimic nu există în afara ochiului”, poetul şi-a hrănit poezia cu lumină. Şi-a ferecat manuscrisele intr-o lădiţă de lemn lăsată pe un balcon, la etajul al nouălea, aproape de soare (cred că pe-acolo s-au rătăcit şi câteva poeme semnate de mine!) , poeziile au devenit copiii tatălui, pe care ii creştea cu raze de lună! “Iată, fântâna nopţii se duce la culcare (…) şi aşa fereastra fiind dată la o parte/ poemul intră tiptil”, prin simbol şi metaforă. “Respectuos întinzând mâna înspre imaginea vieţii”, poetul ştie să deschidă dimineaţa cuvântului” şi va răsări soarele în vers. Începe o luptă interioară dinspre noapte înspre zi, întru poezia unei lumi ca o floare deschisă, în care “numai Dumnezeu este liber”. De aici încolo poetul păseşte pe lumină dincolo de spaţiu – timp, acolo unde “vârful verde al unei pietre de pe sânul colinei/ înţeapă norul din care curge laptele zilelor/ şi nu vă miraţi/ scormonesc câteodată eternitatea/ după ciudate ceasornice”. 
  
“Câteva consideraţii lirice”, aşa îşi defineşte poetul această colecţie valoroasă de versuri.”O antologie a singurătăţii” este definiţia criticului care prefaţează volumul. Eu i-aş spune elogiu adus liniştii din cuvântul care zideşte şi îşi caută poezia în singurătatea eului, întocmai cum lacrima de pe coperta cărţii îşi caută ochiul din care s-a iscat: “pe ţărmul liniştii/ ca o noapte fur câte ceva/ din destinul singurătaţii şi scriu”. Binomul lacrimă - libertate devine motiv principal: “sperând într-o mereu o minune/ într-o lacrimă recunoscut-a poeziei/ de nerecunoscut/ libertatea noastră cea de toate zilele” 
  
Să luăm aminte la strigătul poetului, el nu a uitat, nici măcar o clipă, zbuciumul lumii. Între pereţii ei “şi-a obişnuit poezia”cuvântul îi atinge fiinţa “ca un surâs copilăresc” la ora când punctual este “doar respectul că exist”. Cernute prin sita propriului destin, bine şlefuite în tipare moderne, versurile şi-au păstrat şi îşi vor demonstra valoarea în timp. 
  
Iubirea este prezentă la apel, este şi ea “ca şi cum noaptea trandafirului/ ar fi de un roşu secret”. 
  
Şi, pentru că “în anotimpul îngerilor adevăraţi/ cuvintele s-au aşezat sub o icoană de cer/ fără odihnă/ mai aproape de mine”, poezia se scrie şi se re-scrie iar poetul pregateşte filele pe care aşterne următorul volum. 
  
Referinţă Bibliografică:
Poeme din tezaur – un somn întemeiat frumos sau o antologie a liniştii din cuvânt / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1857, Anul VI, 31 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!