CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  Alexandru Vlahuţă – Omagiu, 96 de ani
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pagini de jurnal din localitatea care poartă numele poetului 
  
În cartea mea ‘Labirintul de cristal’ (Ed. Self-Publishing, 2014), am dedicat un capitol oamenilor şi locurilor din acest colţ de ‘Românie Pitorească’ unde s-a născut Al. Vlahuţă: ‘Rădăcinile mele sunt azi sub o aripă de vis, bine împlântate într-un sol fertil, al doilea pântec de mamă care îmi ţine de cald. Pământul Moldovei, frământat de paşii răzeşilor lui Ştefan cel Mare şi hrănit cu stropi mari, grei de sudoare, îmi aşterne alei pe care să îmi plimb în libertate poezia. Localitatea mea are deja nume de poet, îmi alunecă adesea paşii prin “râpa cu perji” unde a copilărit Al. Vlahuţă.(…) Pentru ei, care din bani puţini mai ştiu să cumpere şi cărţi şi să le preţuiască, voi continua să scriu’ 
  
Poetul a fost omagiat la 96 de ani de la dispariţie, în localitatea care ii poartă numele, din păcate fără strălucirea din anii trecuţi datorită problemelor de ordin financiar. Din cauza lipsei unui spaţiu adecvat, Căminul cultural din localitate fiind într-o stare impracticabilă, evenimentul s-a desfăşurat într-o sală de clasă a Şcolii Gimnaziale ‘Al. Vlahuţă’. Să menţionăm totuşi că anul trecut, în prezenţa unor personalităţi bârladene, comemorarea s-a făcut în cadru festiv şi s-a ţinut o slujbă de pomenire la monumentul poetului. Anul acesta alături de mine a fost invitat şi dl. Petrică Bereschi, consilier local, membru al Societăţii Numismatice din România, filiala Bârlad. Noi ştim că în acest moment de răscruce în care satele româneşti se confruntă cu mari carenţe, salvarea o reprezintă doar cultura, prin respectarea valorilor sacre, tradiţionale. 
  
La iniţiativa dlui director Bejenaru-Vrabie Sandu, evenimentul a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor de la Colectiv. Cu mare emoţie, fiica mea Alice Balan a completat acest cadru şi a citit poemul semnat de mine ‘Doamne, de ce?’ din paginile ziarului ‘Meridianul’. Copiii din grupul vocal-instrumental al şcolii, condus de dl. învăţător Jorj Dulgheru, cel care a dus numele comunei cu cinste, departe în lume prin spectacolele Formaţiei de mandoline ‘Doina Similei’, au întregit spectacolul cu cântece sugestive: ‘Rugăciune’, ‘Vin la tine, Doamne’, ‘Pentru tine Doamne’. Din păcate le-am putut aplauda doar pe cele trei fete prezente din Formaţia de mandoline. Deşi membrii formaţiei s-au pregătit din timp pentru eveniment, nu au putut participa din cauza problemelor organizatorice şi a lipsei unui spaţiu, dar vom avea ocazia sa ii vedem cântând la mănăstirea din localitate. Toate aceste neajunsuri au fost suplinite cu succes de implicarea inimoşilor dascali şi de talentul elevilor care nu au lăsat să treacă nemarcată aşa cum se cuvine această zi. Este bine că sporeşte de la an la an numărul poeziilor scrise de Al Vlahuţă, recitate de elevi, foarte bine alese de profesori. De la mic la mare, copiii au recitat, au cântat, au dansat, au interpretat scenete. Acum vă reţin atenţia cu doua nume de mari artişti: Lăzărescu Andreea şi Ghiur Flavius, probabil aţi ghicit, ei sunt la grădiniţă, dar au fost la mare înălţime cântând, cu drăgălăşenia vârstei, melodii populare. Salutăm şi prezenţa copiilor din formaţia de dansuri populare de la Şcoala generală Floreşti, şi ei păstrători talentaţi de folclor autentic. 
  
Domnul Petrică Bereschi a surprins publicul cu o expoziţie numismatică, o parte din valorile impresionantei sale colecţii şi un portret al lui Al. Vlahuţă. 
  
În faţa părinţilor, a cadrelor didactice şi a elevilor, am adresat o invitaţie la evenimentele care se desfăşoară la biblioteci şi la centre culturale. Mesajul meu a fost că oricând şi oriunde ne poartă paşii, să fim mândri că suntem vlahuţeni, să redăm judeţului Vaslui strălucirea prin respectarea valorilor culturale. De aceea aş vrea ca acest eveniment să se integreze în campania pozitivă de promovare a judeţului Vaslui pe care a demarat-o deja ziarul ‘Meridianul’ prin afirmarea jurnalismului cultural. 
  
Am să închei aceste rânduri tot cu un citat din cartea menţionată: ‘ Fie slăvite frumoasele piese de ceramică făurite din lut, trupul pământului, aşternut pe suflet să ne fie pânza ţesută de mâinile femeilor harnice, să curgă din belşug roadele pământului trudite cu sudoare, ele cu adevărat vor ţine de foame şi de frig, neîntinate rămână frumuseţile naturii cântate în vers şi melodie de cei mai mari artişti pe care tot Moldova i-a dat lumii! Aşa cum a fost lăsat scris cu jertfă, toate trebuie păstrate pentru “urmaşii urmaşilor noştri”. (‘Labirintul de cristal’). 
  
Referinţă Bibliografică:
Alexandru Vlahuţă – Omagiu, 96 de ani / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1789, Anul V, 24 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!