CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Meridianul Cultural Românesc Victorie în lupta de promovare a culturii şi a limbii române!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A curs multă cerneală, s-a scris mult despre soarta revistelor de cultură, despre situţia lor financiară. Unele au dispărut din păcate, altele au renăscut din propria cenuşă, altele abia îşi mai duc zilele de azi pe mâine. Iată că aici, la Vaslui, probabil unde vă aşteptaţi mai puţin, a luat viaţă, pentru că e la a treia apariţie, asta însemnând 9 luni deci s-a născut, deja a pornit în lumea mare, Revista Meridianul Cultural Românesc. Vă invit la lectură pentru că graţie inimoşilor veşnic tineri şi neînfricaţi luptători pentru apărarea sfântă a limbii române, este o ediţie de zile mari. O reuşită din plin pe toate fronturile, o participare de zile mari a unor autori valoroşi şi o formă grafică de nota 10.. Felicitări dlui prof. dr. Dumitru V. Marin! Revista porneşte de la jurnalismul cultural, promotor şi păstrator de tradiţii şi valori perene, reuşind să ajungă, în scurt timp, până şi la inima tinerilor, redută tot mai greu de cucerit azi, când oameni de asemenea calibru, care se încumetă la asemenea lupţă, sunt rara avis. Vă propun cea mai frumoasă şi sigură cale de edificare, lectura acestui fragment din final: 
  
Raza gândului bun 
  
Ieșim cu numărul 3. Adică suntem iar cu câteva zeci de talente în exprimare directă! 
  
Dar, 
  
Mai ales, suntem niște luptători într-un front invizibil,de-alungul întregului glob,hotărâți și romantici.Din 4 (patru) continente răzbate câte o vorbă neaoș românească, o metaforă dinspre visurile noastre, o comparație despre viața de aici (că cea de „dincolo” n-are de ce să ne intereseze), un epitet inspirat la adresa cuiva și de ce nu, atâtea poezii cântând FEMEIA, adică visul cel frumos al oamenilor dintotdeauna. Sclipirea talentului, aici, este VISUL. Numărul 3 are epigrame să ajungă la toată lumea! Poate pentru că am considerat că „producătorii” de la ALPI Iași, sau din lume, se adresează cu o poantă care să înveselească pe toți. Eu cred că românii din țară sunt mai necăjiți, mai săraci, mai impozitați decât oricare alții. Măria sa IMPOZITUL e la mare apreciere pentru guvernanți.. Răsplata creatorilor?, epigrame, epigrame și alte texte umoristice. Dar și de prin alte părți ne-au venit creații notabile, valoroase, poate nu geniale ci, oricum, interesante. 
  
Îl salut pe Gruenfels, cel recomandat de Gabi Ana Balan. De fapt, pe toți, dar absolut pe toți trebuie să vă îmbrățișăm pentru acest al 3-lea bulgăre de aur, doar cu firișoare din maica limbă română. Nu știu cum să-l cuprind cu sufletul pe acest ziarist model din Passau, Georg Barth, care ne asaltează cu excerpte din presa lumii. Georg, dacă „mă auzi”, să ții la îmbrățișare! 
  
În primele două numere au semnat 184 de autori (câțiva, în repetiție). Îi puteți număra pe cei din paginile alăturate, peste 70, și să observați în același timp ambiția șI talentul lor. Zic ambiție pentru că nu pot fi plătiți. Deocamdată! 
  
Talentul se vede, meșteșugul se observă, comunicarea (simplă) e evidentă. Ca observație generală: Metafora le conferă harul. Ne străduim să-i prezentăm pe cei cu har. Îndreptăm un gând de prețuire deosebită pentru reprezentanți ai Curentului Cultural Informațional din județul Vaslui: Avi Tudosie - oenolog și creatorul Busuioacei de Bohotin (cu destin universal), Valeriu Lupu - doctor în medicină, dar șI mare critic literar, aș zice, pe urmele lui C.D.Zeletin, poeților Simion Bogdănescu (iar și-a lansat o carte), Petruș Andrei (vivace în poezie și în viață), poetei Gabriela Ana Balan (ce forță poetică are!), unor prozatori adevărați ca Ion Gheorghe Pricop, Val Andreescu, George Stoian, lui Gruia Novac, un critic bârlădean care n-are egal în toată țara, unic la fel ca Theodor Pracsiu (fost mare ziarist, acum ales critic, promotor de talente). În teatru nu prea avem autori, deși vrem să-i publicăm. Din cauză că venim dinspre jurnalismul cultural, îmi las locul de cel mai mare jurnalist vasluian, să-l ocup mai târziu, autoritar..Am cuvântul cel mai ales pentru comandorul Mihai 
  
Batog Bujeniță cu care sufletul meu rezonează, ales intelectual, conducător al ALPI Iași, excepțional autor de literatură și cu adevărat adjunct în prezenta încercare... de realizare a unei reviste - MERIDIANUL CULTURAL ROMÂNESC – cu reprezentativitate între granițele limbii române. De la Bacău, Dumitru Brăneanu, organizatorul „Toamnei Bacoviene”, a Zilelor George Bacovia, mare poet,Cornel Galben discret ca o „melodie” simfonică, Mihaela Băbușanu o creatoare aparte dar care nu-și uită Băbușa natală (județul Vaslui). Din Bacău e învățătorul nostru de limba română Ioan Dănilă. Universitarul acesta... pică studenții? Pentru că e bun ca azima caldă din grâul românesc! Istoricul Costin Clit e un lacom: și-a rezervat o parte din inima mea (și i-o rezerv pentru munca neobosită și talentul său). De aceeași mare calitate arheologul și promotorul revistei „Lohanul”, Vicu Merlan. Îl adaug pe Laurențiu Chiriac. 
  
Vedeți dumneavoastră, nu-i pot nominaliza pe toți cei aproximativ 250 de colaboratori. Dar le împart la toți măcar o rază luminoasă dintr-un suflet unde-și găsesc reazem toți acei de bună credință. Mihai Apostu e mare poet, Ioan Baban e poet, filosof, istoric literar, frații Bichineț au valori diferite dar ferme, Daniela Oatu e chiar mare poetă (și profesoară!), Ion N. Oprea e extraordinar, mă mândresc să fiu prieten cu o asemenea forță a scrisului. 
  
Dintr-o carte din 2009, „MERIDIANUL (Vaslui -Bârlad) Axă cultural - Informațională” lipsesc unii care s-au bucurat de medalioane: i-a luat Cel de sus sau au tot plecat ei ca neprieteni.Am muncit, am învățat, am învățat pe mulți alții. Am umblat în lume ca jurnalist (cu record mondial la interviuri cu președinți de stat), am îndrăznit, am slujit limba română șI neamul românesc. Mie nu mi-a dat nimic absolut nimeni! 
  
Deci, dacă am tot adunat un suflet întreg, de ce să nu-l împart la ceilalți? Tocmai pentru că împreună slujim limba ROMÂNĂ... 
  
P.S.: a) Ion Mâcnea: te-am îmbrățișat la 80 de ani. Lasă-mă să-l îmbrățișez și pe Gruia Novac. Pentru 80 și pentru Baaadul Literar, revista lui, chiar dacă-i plătită de primărie. 
  
b) Un alt gând bun: Petru David, Timona Balmuș, Emil Lupu, Anca Moldoveanu și mai ales Val Andreescu... 
  
c) „Dintre sute de catarge...” care mă vor mai sprijini peste 10 ani? 
  
d) Ioan Toderașcu (epigramist), dr. Lucian Valeriu Lefter, pe unde sunteți? 
  
e) Cititorilor... să ne scrieți! 
  
Dumitru V. MARIN 
  
Mă onorează prezenţa mea în această revistă. Am fost prezentă şi în numărul trecut. Îmi voi ruga prietenii din toate colţurile lumii, scriitori de limbă română şi nu numai, dar iubitori de cultură care vor să publice sau doar să ne citească, să fie cu sufletul şi cu mintea alături de noi. Aceasta e calea, cultura poate deschide toate porţile pe care , din ignoranţă uneori, alteori din greşeală, le închidem. Sunt alături de distinsul om de cultură, prof. dr. Dumitru V. Marin şi îl sprijin cu modestul meu obol pentru că, la un moment de răscruce, domnia sa este cel care m-a apelat şi m-a rugat să ne unim forţele pentru a face cunoscute lumii adevăratele valori ale judeţului nostru, pentru a oglindi adevărata faţă frumoasă a Vasluiului dincolo de prejudecăţi şi împroşcări cu noroi care, din păcate, vin uneori nejustificat chiar din apropiere. 
  
Lansarea revistei a avut loc în cadrul unui eveniment desfăşurat pe data de 26 octombrie la Centrul de afaceri Vaslui, sub sigla “Omagiu cărţii vasluiene”. Consemnez cu mare drag că am numărat peste 100 de cărţi expuse. Cu acest prilej, invitaţii au primit Diploma de Merit pentru bătălia dusă întru promovarea şi respectarea limbii române. Şi da, revista a fost oferită ca premiu! Ca un dar de suflet! 
  
Cei care vor – şi sper că în număr mare - o pot citi online la adresa tvv.ro. 
  
Referinţă Bibliografică:
Meridianul Cultural Românesc Victorie în lupta de promovare a culturii şi a limbii române! / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1762, Anul V, 28 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!