CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Eseuri >  O lecţie de viaţă/ Toleranţă, tradiţie, cultură
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Urmăream deunăzi, la un program de ştiri, cum oltenii din Deveselu îşi pregătesc casa şi masa pentru a primi refugiaţi sirieni. Ştirea a făcut repede inconjurul lumii şi s-au găsit şi aici, în jurul meu prin judeţul Vaslui, oameni ospitalieri gata să îşi deschidă sufletul şi porţile în faţa năpăstuiţilor alungaţi de război din ţara lor. 
  
Vrând-nevrând mi-a revenit în memorie un episod petrecut în urmă cu mai bine de două decenii. În anul 1992 am participat, în calitate de redactor al ziarului sibian “21 Radical”, la “Balcanmontana”, o conferinţă internaţională la care reprezentanţii ministerelor turismului din ţările balcanice dezbăteau teme privind dezvoltarea agricolă şi turistică a regiunii montane. Ca ziarist am obţinut la finele lucrărilor scurte declaraţii ale participanţilor. Am apreciat efortul directorului din ministerul bulgar, mi-a răspuns în limba română pe care recunoaştea că a îndrăgit-o şi a învăţat-o de la radio. Cu asupra de măsură m-a impresionat reprezentanta guvernului turc, o doamnă drăguţă din toate punctele de vedere, mi-a răspuns în limba engleză dar avea un mesaj de prietenie bine conturat la adresa României. După lucrările conferinţei am vizitat chilia lui Noica, am făcut poze de grup şi am fost invitaţi la masa oficială. Era o zi de miercuri şi eu, bun creştin, am respins porţia de friptură într-un mod subtil, din respect pentru gazde, am servit legume, fructe şi desertul cu gem, fără a evidenţia ostentativ refuzul meu de a servi carne. Cu totul alt comportament, mai puţin tolerant – ba deloc! – şi neaşteptat a avut doamna de religie musulmană. La simpla vedere a farfuriei cu friptură s-a ridicat violent de la masă, a părăsit sala val-vârtej făra scuze, făra să ne salute. Parcă s-a transformat pe loc in alt om, în ochi i se citea chiar dorinţa de răzbunare pentru că a fost servită cu carne de porc! Un amănunt trist pe care gazdele l-au scăpat din vedere a dat naştere unui incident nedorit. În acel moment doamna nu mi s-a mai părut drăguţă, gestul ei m-a dezamăgit. Am asemuit-o în gând cu nevăstuica pe care tata mi-a adus-o în copilărie, un animăluţ dragălaş pufos, cu care m-am jucat, l-am cocoloşit pe perna mea şi l-am hrănit cu lapte din palme. Peste noapte tata a închis nevăstuica într-o colivie pe balcon. Dimineaţa ne-am dus amândoi să o aducem în casă unde o aştepta porţia de lăptic. La deschiderea coliviei, animăluţul meu s-a transformat într-o fiară greu de stăpânit şi şi-a băgat ghiara în gâtul tatălui, supărată ca a ţinut-o prizonieră. Asemenea doamnei care a fost servită cu carne de porc contrar religiei sale! Îmi amintesc că atunci, pe feţele celor rămaşi la masă nu se citea furie ci regret. La vremea respectivă nu am consemnat incidentul în ziar şi nici nu a apărut nicăieri pentru ca am fost singura invitată din partea presei. Am considerat că evenimentul în sine era mult mai important pentru cititorul meu şi am avut onoarea să obţin pentru pagina ziarului un interesant document semnat de directorul nostru de minister de atunci, Radu Rei. 
  
Iată de ce vă propun acum o lecţie de viaţă. Să fim cumpătaţi. Haideţi să privim la întâmplare o fotografie din presă cu un grup de migranţi sirieni. Să alegem din acel grup un reprezentant pe care am vrea să îl primim în casa noastră. Din start suntem tentaţi sa căutăm o femeie, un bătrân, un copil. Surpriză, nu prea găsim, dar să alegem totuşi unul din mulţimea bărbaţilor cu vărsta numai bună de încorporare. Acum, după cele povestite, vă rog să vă imaginaţi cum va reacţiona acel bărbat când, la masa voastră de Crăciun, îl serviţi cu sărmăluţe şi răcituri! Brrr!!! Nici să nu îndrăzniţi, sub aburii unei ulcele cu vin fiert, să îl îmbiaţi să guste o bucată de şoric proaspăt desprins de pe Ghiţă, nu vă va mulţumi frumos! 
  
Să fie limpede, problema nu ţine doar de diferenţele de religie. Sunt dispusă să primesc în casa mea pe oricine îmi respectă religia şi acceptă că mă rog la Dumnezeul meu. Este loc sub soare pentru toţi şi ştiu că atunci când plouă, din cerul lui, fiecare (Dumne)Zeu deschide o umbreluţă pentru propriu-i popor. 
  
Nu voi primi în casa mea, şi o spun răspicat, pe niciunul dintre aceia care nu îmi respectă tradiţia şi cultura. Tot spun şi sper să fiu auzită: suntem un popor care se poate salva doar prin cultură! Vom asista la multe schimbări în bine atunci când cultura o să devină ştire de prima pagină! Şi doar atunci nimeni nu va mai avea curaj să ne impună cote… 
  
Vom fi rugaţi frumos şi vom avea dreptul sa decidem! 
  
Articol publicat în ziarul “Metridianul”, 16 octombrie 2015 
  
Referinţă Bibliografică:
O lecţie de viaţă/ Toleranţă, tradiţie, cultură / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1756, Anul V, 22 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!