CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Versuri de dor, din polenul cuvintelor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
* Valentina Geambaşu,”Polen de cuvinte”, Editura Dandes Press 2015 
  
Valentina Geambaşu, poeta care are vorba dulce ca mierea deşi sufletul îi este uneori amar de la încercările şi caznele la care o supune viaţa, a dovedit că este o luptătoare. Într-o prefaţă pe care am semnat-o recent la cartea ei de debut, “Din petalele sufletului meu”, notam înspre final : “Poeta a cutreierat cărările şi a găsit şi pentru ea un loc călduţ sub cerul poeziei, acolo unde lacrimile curg doar ca să învingă durerea, florile se supun pioase şi zâmbetele dau bineţe sfântului soare!”La început scriam că “Valentina se scrie cu V de la VICTORIE!” 
  
Iată că ne este dat să împărţim azi victoria. Mie îmi revine meritul de a fi avut dreptate atunci când am descoperit o sensibilitate aparte în versurile acestei autoare: “Valentina aleargă pe câmpul poeziei cu exuberanţa tinerească, lăsându-se vânată de ispite, dorinţe, iluzii, vise – toate frumos îngemănate într-un buchet de versuri line, de o sensibilitate aparte, un mănunchi de versuri fine, care vorbesc de la sine : : « Tot ce scriu, scrie sufletul meu/ Pictând speranţe şi vise,/ Într-o lume grăbită, / De fiecare dată…gând încolţit,/ Cu care v-am zâmbit » sub titlul “DIN PETALELE SUFLETULUI MEU”. Poetei îi revine meritul de a merge mai departe, de a continua cu succes demersul debutului său editorial. Legătura între cele două volume o face chiar ea, cochetând, cum mărturiseşte, cu gândurile personale: 
  
În tristeţea mea, fărâmă de lumină-n singurătate 
  
V-am dăruit ,,Din petalele sufletului meu’’ o carte 
  
În ea am pus bucăţi, fâşii din gândurile mele 
  
Cu versuri de dor v-am înfăşat nopţile cu ele. 
  
După ce a cules şi împărţit petale din sufletul său, poeta răspândeşte “polen din cuvinte”. Între timp a învăţat nu doar să dăruiască, să împrăştie lumină în jur, acum ştie să şi primească pentru că munca îi este încununată cu succes. O bine-cuvântare, o bine-meritată linişte respiră azi din poezia Valentinei Geambaşu: 
  
În briza serilor de vară 
  
În sufletul, în viaţă mea, 
  
În fiecare zi şi-n fiecare seară 
  
Simt Doamne mângâierea ta. 
  
Mărturisesc că i-am urmărit îndeaproape activitatea, i-am simţit zbuciumul interior “la cald” prin poemele pe care le-a postat frecvent pe reţelele de socializare, am întâlnit-o cu plăcere pe mai multe pagini de grupuri sau cenacluri literare online unde are o activitate intensă, în paginile antologiilor, în fotografii de la evenimente prilejuite de lansări de carte sau participări la târguri de carte. Poeta a primit o menţiune specială la un important festival internaţional de poezie, “Festivalul internaţional de poezie Alexandru Macedonschi”, 2015. 
  
Cu siguranţă că şi de la cititorii acestui volum va obţine o menţiune specială, una de suflet, sper ca poelenul din cuvinte să ajungă cât mai departe. Versurile au dulceaţă spuneam, pentru că se intâmplă să fie atât de frumos redate în simplitatea lor, în stil clasic, şi el la fel de dulce: 
  
Din marea mea de gânduri despletite 
  
În versuri va-mpletesc ,,Polenul de cuvinte’’ 
  
În felinare de suflet lumină vă strecor 
  
Din ochii mei scăldaţi în picături de dor. 
  
Revine, cu gingăşie şi candoare, dorul de mamă. Poeta asociază ideea de mamă cu noţiunea de sacru. Mama este, ca în opera marilor clasici, tot ce e mai sfânt şi mai scump pe lume, este legătura dintre suflet şi Dumnezeu ţesută în poezie: 
  
Mă gândesc cu dor la tine măicuţă 
  
Îmi amintesc cu drag ce tu mi-ai spus, 
  
Să fiu om bun, să am credinţă 
  
Să mă-nchin cerului şi Domnului de sus. 
  
Un critic literar, Gheorghe Clapa, autorul unei cărţi de cronici literare dedicate femeilor din literatură, nota într-un capitol că poezia este “un mac înflorit în lanul nesfârşit al speranţelor”. Prin acest lan aleargă Valentina Geambaşu cu vise, speranţe, iluzii, împliniri, cu muza alături, o bine-cuvântată muză: 
  
Tăcută privesc prin ochiul de fereastră 
  
Speranța plutind în valuri de marea albastră, 
  
Cu tine rătăcesc pe jumătăți de Lună 
  
În singurătate cu muza mea de mână. 
  
Vom descoperi pe măsura înaintării în text, aceleaşi nostalgii care o leagă pe autoare de satul cu Moromeţi, satul copilăriei pe care îl poartă în minte orinde o duc paşii pe drumul vieţii: 
  
Te păstrez copilărie în suflet, în unghere 
  
În zâmbete şi lacrimi cu clipe mă înveşti, 
  
În poeme prin lume cu dorurile mele 
  
Cu amintiri şi vise din satul de poveşti. 
  
Candoare, sinceritate, simplitate în enunţ dar multă lumină şi culoare în imaginile redate fac să sclipească şi visele frumoase şi dezamăgirile, şi bucuriile şi durerile pentru că - nu-i aşa? - o tot repet, poeta este învingătoare şi cuvântul ii este biruinţă. Vă sugerez acest poem pentru a vă umple sufletul de frumuseţe: 
  
IN ECOU DE VIS 
  
Se aud viorile în noi plângând 
  
Durerile în aripi de vise se frâng, 
  
Cu amintirile rând pe rând 
  
Pe corzi de suflet râd şi plâng. 
  
În ecou de vis şi suspin 
  
În plânsul nevinovat în ochi de copil, 
  
Cu speranţa la Domnul mă-nchin 
  
În templul sfânt cu sufletu-mi umil . 
  
Din gânduri împletite scot şuviţe 
  
Pe tâmpla timpului cu câteva fire ninse, 
  
Ţesute cu lacrimă de dor în ale sorţii iţe 
  
În nopţile singurătăţi cu candele aprinse. 
  
Cu paşi desculţi calc pe drumuri 
  
Prin nisipurile vieţii scăldate în val, 
  
Cu anii mei rătăcesc prin anotimpuri 
  
Sărut de mare pe un picior de mal. 
  
Gânduri ingenucheate în geană 
  
Îmi amintesc de noi în fiecare seară, 
  
Cuvinte nerostite pâlpâie sub sprânceană 
  
În sufletul meu cu zâmbet de primăvară. 
  
Vă recomand această carte, este o poezie pe care o veţi simţi şi o veţi înţelege cu ochii sufletului. Poeta are versuri frumoase în zestrea sa, are imagini vii, aprinse, văpăi care vă luminează inima. Deşi nu am întâlnit-o încă în viaţa reală, dincolo de ecranul calculatorului, am privilegiul să spun că îi cunosc sufletul îndeaproape, am surprins-o în conversaţii private şi tristă şi veselă dar mereu sinceră şi senină, aşa cum este poezia ei. Să sperăm că de acum înainte polenul de cuvinte se va preface în praf magic şi calea pe aleile poeziei îi va fi aurită! Mult succes! 
  
Referinţă Bibliografică:
Versuri de dor, din polenul cuvintelor / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1727, Anul V, 23 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!