CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  MIRACOLUL VIU CARE NE PECETLUIEŞTE NEMURIREA*
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Gheorghe Clapa este criticul ideal, scrie despre cartea cântărită cu măsura valorii. Ca publicist are un CV impresionant, a semnat cronici literare şi monografii în peste 100 de publicaţii tipărite. Şi-a croit de-a lungul vremii o operă care aştepta momentul prielnic al aşezării sub tipar. A văzut lumină cartea care însumează o muncă de titan, “Cristale de gând”, Editura Pim 2015, o carte careia i-aş scrie titlul cu litere de aur. O carte a unui critic de 5 stele, cucerite pe baricadele luptei cu cuvântul primordial care zideşte. Cele 5 stele au nume şi îl definesc deplin pe autor: sinceritate, seriozitate, sobrietate, solidaritate, sensibilitate. 
  
Din start semnalez un fenomen care tinde să devină o a doua natură în peisajul cultural actual: avem in faţă o carte mare, apărută la o editură mică. 
  
Gheorghe Clapa este criticul autentic. Face parte din vechea gardă a seniorilor care ştiu să respire aerul din librării şi biblioteci, iubeşte şi preţuieşte cartea tipărită pe coala albă de hârtie, cartea scrisă şi citită cu sudoarea frunţii.. Scrie lipsit de oportunism, doar despre ceea ce şi atunci când merită de scris. Citeşte atent fiecare cuvânt şi scrie pe foaie albă, nu postează cu “copy” şi “paste” fragmente preluate din texte pdf, după ultimele tendinţe ale tehnicii moderne care ii displac. Este criticul onest, in slujba cuvântului, supus învăţăturilor deprinse ca profesor şi muzeograf, nu scrie pentru bani şi nu îşi vinde sufletul pe arginţi. Un pronunţat accent pe rezistenţa în cultură în pofida valului trecător de căutări, un spirit lucid capabil să tălmăcească înţelesuri dintre cele mai adânci, un spirit fin de observaţie, o preţuire supremă a cuvăntului scris, iată ce se ascunde sub transparenţa cristalelor de gând. Să notăm, ca o inovaţie în peisajul criticii actuale, prezenţa metaforei poetice alături de spiritul ludic al criticului care fascinează sufletul cititorului. 
  
Gheorghe Clapa iubeşte şi slujeşte Bârladul, oraşul care ii este patrie de la primul pas până la ultima globulă de sânge. Face cinste cu agerimea minţii şi descoperă, în trecutul istoric şi în prezentul cultural, evenimente şi nume care innobilează urbea, sfidând noţiunea de provincialism. . 
  
Fenomenal, autorul alege sa scrie o carte cu şi despre cărţile scriese de femei, cărţi de versuri şi proză. De ce? Primul răspuns la care mă gândesc este domnia sa, ştie…”că va urma, şi aşa şi trebuie, un al doilea volum despre cărţile domnilor, dar un lord al cuvântului cum este, domnia sa ştie, “lady first”, nu-i aşa? Câţi critici au acest curaj? Căutând nod în papură, descopăr, pe măsura înaintării în lectură, dincolo de elogiul adus frumuseţii, că autorul are o capacitate de inţelegere atât de pronunţată a liricii şi a prozei feminine, pe care nu am mai întâlnit-o. Contrar aşteptărilor, nu primează sentimentul ci conceptul, puterea de stăpănire a ideii care insoţeste sentimentul din fiecare text. Acesta este numitorul comun pentru toate cărţile recenzate. 
  
Gheorghe Clapa mi-a mărturisit că atunci când scrie se uită pe sine şi se găndeşte doar la cei care vor citi. Să nu neglijăm o particularitate: în cronicile sale, nu dă lecţii gratuite, sfaturi ieftine, nu ia în zeflemea scrisul, nu se pune nici un moment deasupra autorilor. Este criticul care selectează atent, de aceea trebuie reţinut fiecare nume pe care il propune pentru că se trece prin filtre de gând, de minte şi de suflet. Fiecare autor îşi are aşadar locul său alături de ceilalţi pe aceeaşi scară valorică. Nu avem suişuri şi coborăşuri, nu e loc de compromisuri, linia este direcţionată după o ştachetă valorică ridicată, fixă. 
  
Cartea se deschide cu un capitol documentat, “Elogiu femeii în scrierile noastre”:”Femeia în conţinutul său este enigma universului” şi “Lumina cunoaşterii femeii e făcută tot din dragoste”, spunea Dante. Şi de aceea, “Femeia trebuie preţuită ca o grădină frumoasă inundată de trandafiri” Şi descoperim, fireşte, “Femeia în metafora creaţiei poetice a lui Mihai Eminescu”. Aici Gheorghe Clapa ştie că “ femeia a fost apreciată ca cea mai înalta învăţătură, cum spunea Eminescu, ca cea mai adevărată şcoală care, prin natura ei, stăpâneşte universul prin minunea sa creatoare, elogiu plin de admiraţie”. Urmează o antologie sugestiv intitulată “Omagiu mamei”în care autorul ne prezintă medici-poeţi şi spune, atăt de frumos: “prin mamă, suntem datori să glorificăm eternitatea lumii” Fascinaţi de femeia care este simbolul creaţiei, ne scăldăm toate cristalele de gând într-o lumină de sărbătoare, într-un florilegiu metaforic de glose. Şi astfel purcedem la drum în prima parte a cărţii: “Poezia – un mac inflorit în lanul nesfârşit al speranţelor”. Să facem un scurt popas în fiecare cronică pentru a lua o gură de apă vie: Eliza Mihaela Artene “poartă cu mândrie şi deplin merit diadema de mireasă a poeziei; Muşata Matei “e un observator lucid al fenomenelor social-politice ale planetei”; Claudia Voiculescu “este o voce lirică în tumultul vieţii literare”; pentru Teona Scopos, “scrisul este o zestre divină”, Gabriela Ana Balan “ este un poet român şi la fel de bine un poet al lumii”; pentru Silvia Budescu, “poezia este forma supremă de libertate”; la poeta Augustina Vişan Arnold “calea destinului este calea creaţiei”; Oana Andrei Pavăl “ e în stare să îşi facă din tot universul o patrie a energiilor sale”; pana poetei Corina Dumitriu “ este adânc muiată în simţăminte şi trăiri lăuntrice”; Dorina Stoica “este permanent in căutarea lui Dumnezeu purtând durerea lumii în suflet”; Viorica Găinariu Tazlău “dezveleşte memoria vie a unui timp istoric”. Urmează, în economia volumului, o a doua parte care însumează “voci feminine în proza contemporană şi salutăm distinsele doamne: Natalia Dimopol, Florica Bagdasar, Eugenia Moldoveanu, Iulia Deleanu, Petruţa Chiriac, Eliza Mihaela Artene, Eugenia Vicol Stan, Emilia Popescu-Diculescu, Larisa Schuster, Raisa Marinescu, Elena Buznă, Dorina Stoica, Elena Angheluţă Buzatu. 
  
În opinia mea, cireașa de pe tort este capitolul dedicat Mioarei Popa, autoarea care a realizat traducerea volumului de versuri, “Poezii” de Serghei Esenin, Editura Sfera 2011. Criticul o elogiază şi profită de prezenţa ei feminină în carte pentru a ne introduce şi în lumea poeziei mestecenilor ruşi, căntaţi de Esenin, poetul care a fost “un fenomen viu” şi “a dus mereu povara dezrădăcinatului “, “a părăsit lumea dar au rămas versurile sale care erau, la rândul lor, maltratate de tot felul de impostori. Cine cuteza doar să deschidă o carte cu versurile eseniene spre a le gusta frumuseţea, era aspru pedepsit”. Dar poetul rus a reuşit, în opinia criticului nostru, şi “şi-a impus o faimă continentală, exprimându-se cu o sensibilitate de primitiv şi o ardoare nemaiîntâlnită”. Iar despre traducătoarea Mioara Popa criticul subliniază că “nu s-a străduit să redea doar gândurile lui Serghei Esenin ci a căutat un mijloc de impăcare între temă şi formă, între materie şi expresie”. 
  
Interesant şi nu poate fi omis, este ca majoritatea acestor cronici au fost scrise şi rostite ca alocuțiuni cu prilejul lansării volumelor sau la diferite evenimente culturale.Gheorghe Clapa este un propulsor de talente spre adevărata istorie literară. Este implicat sufleteşte in fiecare text, de aceea il numesc eu un critic tradiţional dar altfel, pentru că ştie să îşi coreleze ardoarea creatoare cu sclipirea din textele autorilor. 
  
O carte despre atât de multa dragoste şi frumuseţe nu putea avea tipărite pe coperta decăt cuvinte elogioase despre femeia româncă: “frumuseţea româncelor este una dintre cele mai adevărate creaţii ale naturii dumnezeieşti”. 
  
Să îi dea Dumnezeu atâta putere cât a fost în stare să ne facă pe noi, scriitorii mai tineri, nemuritori. Iar “Cristale de gând” să bată toate recordurile in materie de vânzare de carte şi ca număr de cititori! 
  
*Gheorghe Clapa, “Cristale de gând”, Ed. Pim, 2015 
  
Referinţă Bibliografică:
MIRACOLUL VIU CARE NE PECETLUIEŞTE NEMURIREA* / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1706, Anul V, 02 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!