CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  Cronica unui debut aurit
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
*Alexandru Bărcănescu, “VII”, Editura “Art Creativ” 
  
Arborele genealogic al familiei Marian este cu siguranţă un oleandru, într-atât de frumos se deschid pe el buchetele, fiul şi tatăl, flori din acelaşi copac aşadar, scriind poezie deopotrivă. Prin definiţie onirică, cifra 7 înseamnă bunăstare, succes, onoruri. Voi fi visat-o şi eu cândva, azi sunt în măsură să fac onorurile, să salut un tânăr talent: „Ole, Andru!” Un volum de versuri care mă uimeşte prin consecvenţa stării de bine pe care o impune din start, „VII” este confesiune ( „Cum să scapi de moarte când tu o foloseşti ca pe o armă ce face parte din mintea, spiritul şi trupul tău?”), mirare („Căprioară vie/ Privire spre moarte / Tu sau eu ?”) creaţie („inundă-te pântec afară/ în gheare şi urlă cu biciul “), rugă (“Ascultă-le şi ajută-mă să fac / Un mic popas, /Răul prin mine a grăit,/ Lasă-mă să tac!”), trăire juvenilă (“Dar ce-i emoţia tinereţii/ Stă în înţeleptul gând/ Al păsării ce-şi prinde aerul /Prin ghearele pescăruşului”) şi, nu în ultimul rând, un joc („Al ideilor trase dintr-un maleabil / Sânge albăstrui” ) şi un zbor („un pat se plimbă prin parchet / o să zbor... / îmi las aripile albastre şi urlu către vânt”) cu care începe totul, să dea Dumnezeu să nu se sfârşească ! 
  
Junele poet conştientizează actul asumării debutului editorial. În Prefaţa intitulată “O analiză a generaţiei actuale” criticul Alexandru Cîrţu notează magistral :“Există un fenomen interesant: o întragă generaţie se ridică, asimilind parţial, concepte complicate”. Cu aşa povară pe umeri poetul deschide prin “VII” poarta înspre opt, infinitul promis. Scormonind arghezian prin “bube, mucegaiuri şi noroi” pune la zid o lume ipocrită, un genocid sentimental, moral, o manipulare în masă, o vânătoare după avere. Salvarea este în poezie, în “scrisul printre rânduri/ cântând o simfonie/ ca un simplu demiurg”. Se deschid multe căi spre necunoscut şi te trezeşti în faţa unor “blocuri sfărâmate ca o văduvă(…)/ ucisă în al doilea război mondial”. Poetul nu cade pradă acestor energii prin care tehnicile de limbaj îl sperie laolaltă cu cititorul ci alege calea de suflet, sub un cer “ca albastrul cerului scos/ dintr-o inimă proaspăt înţeleaptă”. În poezie, “moartea este născătoare de om”, până şi “zborul curajului se îndoaie” în timp ce “penele rămân chiar ele neînfrânte” şi totul este aurit. 
  
“VII” este volumul care înseamnă scânteia “apărută şi pierdută în copilărie, regăsită la vârsta de optsprezece ani cu preţul redobândirii spiritului prin credinţă”, ochiul prin care poetul vede viitorul. O pleiadă de autori ai momentului i-au adulmecat izul sângelui din cuvinte şi au semnat în volum referinţe critice: Eugen Evu, Daniel Dăian, Aurelian Sârbu, Claudia Gabriela Marcu, Silvia Bitere, Ştefan Doru Dăncuş, Ciprian Ioan Marian, Delia Feraru, Dumitru Tălvescu, Gabriela Ana Balan, Backy Ymeri, Camelia Aedealean, Tălpalaru Mihăiţă, Daniela Toma. 
  
Succes! 
  
(Fragment din volumul “Dimineţile din templul cuvintelor”, în curs de apariţie) 
  
Referinţă Bibliografică:
Cronica unui debut aurit / Gabriela Ana Balan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1703, Anul V, 30 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gabriela Ana Balan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriela Ana Balan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!