AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  Pasărea din colivie
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pasărea din colivie  
 
Mărturisesc că de mult timp îmi port gândul asupra acestui tablou al lui Oleg Şupliak din Ucraina, încercând să-i descopăr mesajul… De fapt metafora este cât se poate de evidentă, iar chemarea către libertate răzbate dincolo de orice nume,… dincolo de orice fiinţă!...  
 
Pasărea cu penaj galben şi albastru visează spre libertate!... De ce cred asta? Poate e o intuiţie!? Sau poate îmi este sugerat acest gând de nişte aripi deschise pentru zbor!?... Coamele munţilor crează aceasta imagine cu bună ştiinţă, iar un vultur… Un vultur scrutând zările, simbol al semeţiei şi libertăţii, ce-mi sugerează?... Doar colivia e tăcută şi rece, chiar dacă pare aurită. E rece!... Gheaţa din piscuri răzbate până în sânge!...  
 
Visul către libertate a păsării galben-albastre e frânt!... Ce metaforă sublimă a aspiraţiilor Ucrainei!?... Steagul ţării din penaj pătrunde totuşi printre zăbrelele coliviei, ca un disperat mesaj!... Dar colivia, ce etichetă are! O marcă rece ce se identifică cu metalul… Un fieor de nelinişte precum Rusia!...  
 
Mă tem că această colivie sau altele din acelaşi lot de producţie vor zăvorâ şi alte păsări... şi alte aspiraţii!... Mă tem şi pentru pasărea cu penaj roşu-galben-şi-albastru!...  
 
Vă rog să-mi risipiţi teama!  
 
 
imagine: tablou de Oleg Shuplyak, Ucraina, 2014  
Referinţă Bibliografică:
Pasărea din colivie / Gabriel Todică : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1505, Anul V, 13 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gabriel Todică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriel Todică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!