CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Cugetari >  


Autor: Gabriel Todică         Publicat în: Ediţia nr. 1464 din 03 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Puiul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Când am deschis ochii, totul era gri, dar am auzit un fel de ecou. Era glasul mamei ce mă indemna să caut calea şi ciocul ei m-a ajutat să ies din ou. Şi i-am mulţumit cu un piuit…  
Am realizat mai târziu că nu eram singur. Alte piuituri îi mulţumeau… Şi piuiturile se încurcau în alte piuituri…  
Apoi privirea mi s-a oprit în ţărână căutând să cresc. Hrana îmi venea de acolo, iar cloncănitul gingaş al mamei mă îndemna să continui. Am realizat încetul cu încetul că există pe pământ şi târâtoare… josnice animale fără coloană vertebrală încercând să se caţere atunci când scăpau de ciocul flămând sau de ochiul atent…  
Şi am crezut o vreme că universul se mărgineşte doar la atât, dar am cutezat să ridic capul. Şi atunci am realizat că există cer. Şi mi-am deschis aripile!...  
A trebuit să învăţ să zbor, dar văzduhul mi-a fost multă vreme potrivnic… Am realizat că cerul ascunde ulii… Şi după multe prăbuşiri mi-am dat seama că pot zbura lin… Iar dincolo de nori pot găsi ciocârlii.  
L-am întâlnit şi pe Icar, un om ce şi-a făurit aripi ca să scape din Labirint, dar zborul său i l-a frânt Helios. Ce soartă? A cutezat să zboare prea sus! Şi atunci am realizat că ameţeala văzduhului te poate ucide…  
Dar la un moment dat am fost întrebat:  
- Puiule, ce alegi să fii? Vultur sau ciocârlie?  
Am fost tentat să fiu vultur ca simt cum mi se umflă muşchii, dar am realizat că privirea lui e mereu spre pământ în căutare de victime. Şi atunci am preferat să fiu ciocârlie, să privesc Lumina în ochi şi să cânt liber, chiar dacă vulturii îmi suflă adesea în ceafă…  
De atunci am aspiraţii: vreau ca sufletul să mi se umple de pace şi să urce la Cer, chiar dacă trupul mi se va scufunda, cândva, din nou în ţărână, iar viermii vor avea festin!  
 
Gabriel Todică  
24.11.2014  
Foto: tablou de Oleg Şupliak (Ucraina)  
 
Referinţă Bibliografică:
Puiul / Gabriel Todică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1464, Anul V, 03 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Gabriel Todică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gabriel Todică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!