CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Fundaţia Academică Dacoromână         Publicat în: Ediţia nr. 1487 din 26 ianuarie 2015        Toate Articolele Autorului

Fundaţia Academică DacoRomână - IN MEMORIAM – IUSTIN CAPRĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am aflat din presă că ingeniosul Iustin Capră, modelul contemporan al geniului tehnic românesc, inventatorul rucsacului zburător brevetat de americani (folosit de cosmonauţi la deplasările intercapsulare), a murit, luni seară, la 81 de ani, la Spitalul de Urgenţă Ploieşti, unde se internase cu o zi în urmă, pentru că medicii spitalului spuneau că Iustin Capră era diabetic.  
 
La 22 februarie 2015 savantul ar fi împlinit 82 de ani. Marele Iustin Capră rămâne unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori români, simbolul inteligenţei practice aplicate cu pasiune, care a obţinut numeroase premii la saloane internaţionale. Printre distincţiile obţinute amintesc premiul "Ifia Eco" (Geneva, în 2008) pentru cea mai bună invenţie ecologică, respectiv un Triciclu electric sau hibrid (realizat împreună cu Marian Velcea), Diploma Salonului Internaţional de invenţii de la Geneva, Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică Pro Invent 2009-Cluj-Napoca, Premiul Arca 2007 pentru întreaga activitate.  
 
Mulţi dintre noi ne aducem aminte de vehiculele originale, ieşite din atelierul său, cu care uimea călătorii de pe drumurile României, aparate care mai de care mai stranii, mai suple, mai ieftine, mai economicoase, mai rapide, mai eficiente. Ne aşteptam să le vedem în serie, să fie preluate de industria românească. Eram cu toţii mîndri că un român reuşea să imagineze şi să construiască împreună cu mica sa echipă adevărate minuni ale tehnicii. Puţini dintre noi ştiau că în pieptul său bătea cu putere o inimă dacoromână, iubea cu ardoare cultura, istoria şi civilizaţia strămoşilor, patria română, considerîndu-se un demn urmaş al dacilor.  
 
Astfel se întâmplă că la unele acţiuni ale Academiei DacoRomâne marele inginer a dovedit, în ciuda persecuţiilor, ironiilor şi chiar a unor pedepse nedrepte din partea autorităţilor, să vibreze la cultura zamolsiană, la spiritualitatea dacică ancestrală. Sperăm că exemplul va continua să trăiască prin generaţiile de politehnişti care l-au admirat şi preţuit chiar şi când longevivul suferea anumite înstrăinări, retras oarecum din istorie.  
 
Opera sa se constituie drept patrimoniu cultural tehnic imaterial al dacoromânităţii şi a intrat în patrimoniul cultural universal. Regretăm că mass media a ignorat oarecum viaţa şi realizările sale (ar fi meritat cînd era în viaţă mai multă bucurie şi recunoştinţă!), lipsind mentalul tineretului nostru de un erou viguros al geniului creator autentic românesc.  
 
A învins timpul în singurătatea şi singularitatea sa, a devenit unul dintre nemuritorii Terrei tehnice şi chiar s-a ridicat deasupra materialităţi ei. El a dăruit românilor, cu iubire, idei extraordinare, deschizătoare de noi cercetări şi încercări, iar lumii întregi i-a oferit moştenirea sa tehnică - rucsacul zburător şi nu numai!  
 
Academia DacoRomână pe care a respectat-o şi a încurajat-o şi al cărui membru a fost, în semn de recunoştinţă şi admiraţie îi conferă nemuritorului, ca ultim omagiu, titlul de Doctor Honoris Causa şi va institui un premiu ”IUSTIN CAPRĂ”. Acest premiu va fi înmînat anual unui tînar student politehnist român care îi va urma exemplul şi-i va continua opera. Un centru de inventică al A.D.R. îi va purta numele său care acum stă drept în faţa lui Dumnezeu, ca bun creştin ce a fost. Geniul său se alătură altor simboluri naţionale inegalabile precum Henri Coandă, Nicolae Teslea, Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi alţi mari ingineri români.  
 
Dumnezeu să-l odihnească în pace şi linişte pe acest mare inventator care, toată viaţa lui a meşterit şi a cărui meserie era aceea de a fi român! Să ne gândim la el şi să ne rugăm lui Dumnezeu să-i fie bine acolo unde a plecat, lîngă Zamolse, mulţumindu-i pentru toată moştenirea lăsată naţiunii pe care o iubea atît de mult! DacoRomânia va renaşte prin adevăr, dreptate, muncă şi credinţă!  
 
Dr. Geo STROE  
Preşedinte fondator  
Academia DacoRomână  
21 ianuarie 2015  
Bucureşti  
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------  
FUNDATIA ACADEMIA DACOROMÂNĂ „TEMPUS DACOROMÂNIA COMTERRA” (F.A.D.R.T.D.C.) este rezultatul unificării prin absorbţie a FUNDAŢIEI TEMPUS, fondată de preşedintele fondator Geo Stroe (constituită la 23.11.1991 în Traian; dosar 751/PJ/1991 la Judecătoria sect.1), cu ACADEMIA DACOROMÂNĂ – A.D.R. (continuatoare şi legatară unică a Institutului Naţional pentru Românitate şi Românistică - INPROROM, fondat la 1.12.1991, a ”Societăţii culturale Renaşterea Daciei” şi a Cercului de studii ”DECENEU” din anii `70, dosar nr. 34/PJ înregistrat la 24.01.1992 la Judecătoria Sect.1, prin sentinţa civilă nr. 49 din 31.01. 1992, reorganizată, ulterior, reorganizată în Academia DacoRomână la 9.05.1995; apoi, cu alte modificări în dosarul nr. 51/P.J./2003), pentru înfăptuirea Programului PROTEMDACOM-10 050 (2 050). Ca fundaţie, este independentă de stat sau de partide politice, non-profit, are personalitate juridică de drept privat, de cercetare în domeniile ştiinţei, culturii, artei şi tehnicii, independentă în acţiunile ei. Ea se constituie ca o societate a oamenilor liberi, care au conştiinţă de dacoromâni şi deviza: „A fi pentru a şti, a şti pentru a avea, a avea pentru a putea, a putea pentru a face, a face pentru a fi oameni fericiţi!” A.D.R. este autonomă în cadrul F.A.D.R.T.D.C. cu deviza: “Întru eternizarea valorilor temporale dacoromâneşti pe Terra noastră comună, într-o lume comterristă, a fiecăruia şi a tuturora!” Scopul A.D.R. este cunoaşterea, cercetarea, crearea, stimularea, promovarea, apărarea şi eternizarea valorilor dacoromâneşti de pretutindeni, pe Terra noastră comună. Obiectivul strategic al A.D.R. este pregătirea spirituală a renaşterii pentru reîntregirea naţiunii dacoromâne de pretutindeni în contextul valorilor umane europene şi universale. Are cont CEC Bank S.A., Ag. Drumul Taberei, Buc., sect. 6, Cod IBAN Cod IBAN R035CECEB60443RON0354455, Cod fiscal nr. 4929150. www.tempusdacoromania.ro, www.academiadacoromana.ro, geostroe@gmail.com  
 
Referinţă Bibliografică:
Fundaţia Academică DacoRomână - IN MEMORIAM – IUSTIN CAPRĂ / Fundaţia Academică Dacoromână : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1487, Anul V, 26 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Fundaţia Academică Dacoromână : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Fundaţia Academică Dacoromână
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!