AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Comentarii >  LANSARE DE CARTE DUMINICĂ LA MACEA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
IOAN ALEXANDRU ARDELEAN. EDERA; Editura Tiparniţa, 2015 
  
Comuna Macea este ultima localitate rurală la graniţa cu Ungaria după Gara Curtici.De la Macea se poate ajunge, pe câmp roditor pe la Fâşie, cum o denumesc şi azi sătenii mei ...fâşie ..care a făcut ..multe victime! 
  
Portul, jocul, graiul situat între dialectul ardelean şi cel crisean l-a însoţit pă ţăranul măcean la şezători, care la Macea se numeau-" A mere cu lucru" -Cu cosele, croşetat, năţuit ,cu desfăcut coceni, cu ales păsulă, grâu, degustat de vin .. ori must. 
  
Rapsodul local, Ioan Ardelean Alexandru, mere ..acum "CU SCRISU" şi a dat satului o CARTE despre ANAMBLUL EDERA , Înfiinţat de EUGENIA DEAC şi instruit de Ioan Dărău. 
  
Cartea este un OMAGIU de PREŢ tinerilor care poartă cu drag tradiţia în Cocia amintirilor străbunilor nostri.Este compusă din şase capitole, apărută ca un ALBUM frumos ilustrat de Bogdan Ardelean si surprinde aspecte inedite din truda jucătorilor şi fondatorului, doamna Doina. 
  
Edera?Se ştie- este o plantă agăţătoare-Iedera- care se prinde ..şi de om, iată, prin jocul popular autenti, dacă vom folosi o metaforă personificatoare. 
  
Autorul, este cunoscut în sat nu numai după porecla-Crumpa şi se deghizează în Baci Ghiuri a lui Hămfău care a surprins în peste o sută patruzeci de pagini , prin ales text şi imagini Jocul şi Viaţa care ..bate scena!Felicitări bacea mneu!Succese tuturor! 
  
Referinţă Bibliografică:
LANSARE DE CARTE DUMINICĂ LA MACEA / Florica Ranta Cândea : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1702, Anul V, 29 august 2015, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Florica Ranta Cândea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Ranta Cândea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!