AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  LA UNIVERSITATEA DIN ABEOKUTA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Să iei viața-n piept, și să pleci prin lume. În aventuri de cunoaștere. Acum, în Abeokuta, Nigeria, invitat la Universitatea Federală de Agricultură (FUNAAB).  
  
Mă ia cu automobilul său prof. univ. dr. Adeṣina Agboola, Directorul Centrului de Informații și Tehnologii al Universității Federale (FUNAAB), unde studiază 10.000 de studenți.  
  
 
  
Dăm o raită prin oraș. Vizităm Catedrala catolică Sf. Petre, construită în Nigeria de misionarii creștini în jurul anului 1840; Moscheea Palat din Abeokuta; Cabana Președintelui (când vine în vizită, din capitala Abuja); Complexul Sportiv «Moshood Kasimawo Olawale»; Reședința Guvernatorului Statului Ogun.  
  
Nu am văzut decât 2-3 clădiri înalte în Abeokuta. Orașul are un aspect rural.  
  
Circa o jumătate de milion de locuitori.  
  
 
  
Abeokuta a avut parte de un trecut tumultos. După dezintegrarea Imperiului Oyo, în anul 1830, au loc războaie între Abeokuta, ai cărei locuitori se numea Egba, și Dahomey (astăzi denumit Benin), din tribul Edo, care folosea femei ca războinice, în 1851 și din nou în 1864, când Abeokuta învinge.  
  
În 1867 misionarii și comercianții europeni sunt expulzați.  
  
Apoi, războaie civile între 1877-1893 cu Ibadan.  
  
Între 1893-1914, tribul Egba (în prezent Yoruba) obține independența, conform actului semnat de Regele (alake) Egba-ilor și guvernatorul britanic Sir Gilbert Carter, dar în 1914 este în incorporat Protectoratului și Coloniei Britanice denumită Nigeria (de la fluviul Niger), care este un amalgam de triburi, limbi și culturi.  
  
În 1918 populația Abeokutei se răscoală împotriva taxelor și a politicii de conducere a guvernatorului, generalul britanic Lord Frederick Lugard.  
  
Abeokuta este un centru agricol, cu puțină industrie (fabrici de plastic, de aluminiu, de ciment, de conserve de fructe, de bere). Și cariere de granit.  
  
Orezul este alimentul principal, apoi, yam, porumb, cassava, bumbac etc.  
  
 
  
Programele la televizor sunt în engleză, sau într-una dintre cele trei limbi tribale principale (yoruba, hausa, ori igbo), dar cu subtitrare în engleză.  
  
Se vorbește (în popor) pidgin english (în special în nordul Nigeriei, de către tribul Igbo), o creolă engleză.  
  
Cam jumătate din populația nigeriană sunt musulmani, iar aproximativ jumătate - creștini. Mai există și religii indigene politeiste.  
  
 
  
Vizită a campusului FUNAAB.  
  
Întâlnire cu Decanul Colegiului de Științe Fizice, Prof. Amidu Mustapha, apoi cu Prof. J. A. Oguntuase, care predă analiza matematică, și Dr. I. A. Osinuga, Șeful Departamentului de Matematică.  
  
 
  
Prezint la Colegiul de Graduați ai Universității Federale de Agricultură din Abeokuta, «Fundamente ale Mulțimii și Logicii Neutrosofice», plus aplicații.  
  
Amfiteatrul, plin cu studenți și profesori de la Colegiul de Științe Fizice. Entuziasmați. Vin lângă mine și se pozează cu celularele. Mi-au cerut și autograf.  
  
Am donat zece cărți de-ale mele de structuri algebrice clasice și structuri algebrice neutrosofice (coautori: W. B. Vasanta Kandasamy, K. Ilanthenral, Madad Khan, Saima Anis, Fazal Tahir) și zece DL (double layer) DVD-uri, cu circa 600 cărți și numere de reviste fiecare (în format .pdf).  
  
Ceremonia a-nceput și s-a sfârșit prin intonarea Imnului Nigerian.  
  
 
  
A doua zi, am prezentat «Advances and Applications of Dezert-Smarandache Theory» la Departamentul de Tehnologia Informației și Comunicației din cadrul Universității Federale din Abeokuta. Am vorbit despre drone, roboți, submarine, avioane – cum se folosește DSmT la fuziunea informațiilor furnizate de sensori.  
  
 
  
Dacă n-aș scrie, mi s-ar părea că pierd timpul (fără rost)!  
  
Dacă scriu literatură, ci nu știință, pierd timpul (cu rost)!  
  
 
  
Abeokuta, Nigeria, 14 – 17 mai 2017  
  
Referinţă Bibliografică:
LA UNIVERSITATEA DIN ABEOKUTA / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2389, Anul VII, 16 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!