CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  Florentin SMARANDACHE - EXPEDIŢIE ÎN ANTACTICA (5) – CUCERIND ANTARCTICA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ZIUA A PATRA: INSULA DANKO, INSULA CUVERVILLE, GOLFUL LEITH  
 
Data: 22.12.2015  
Poziţia: 064°43’ S / 062°36’ V  
Vânt: VAR 1  
Vreme: Cer acoperit  
Temperatura aerului: +6°C  
 
A nins. Prin hublou zăresc munţii înzăpeziţi, şi în mare gheţari… un adevărat paradis alb. Respir greu, e şi de la altitudine.  
*  
 
Trecem pe lângă o colonie de pinguini. Când ne văd, încep să cârâie.  
*  
 
Încălţăm tălpici (snow shoes) la bocanci pentru ca picioarele să nu se înfunde în zăpadă. Se umblă greu cu ele… trebuie să ridici piciorul la fiecare pas.  
*  
 
Cum se deplasează pinguinii… cu aripioarele întinse, ca nişte avioane!  
*  
 
Urc zece metri, mă opresc să-mi trag sufletul, apoi iar zece metri mă lupt cu altitudinea… „Greu la deal cu boii zglabi!” Mai înaintez câţiva milimetri… mai odihnesc… Vântul se înteţeşte. Am tras pe cap şi urechi căciula groasă cu blană de vulpe. Notez din mers. Ajungem în vârful Insulei Danko.  
*  
 
La televizor pinguinii arătau înalţi, solizi. Dar în realitate ei abia ajung până la genunchi.  
Pinguini Gentoo (Pygoscelis papua). Ca nişte bebeluşi, merg în şir unul după altul, cu aripioarele întinse, pe cărare. Ori se târăsc pe gheaţă ca săniile.  
*  
 
Cerul este cenuşiu, ceţos. Apa e de-un albastru-verzui murdar. Pe ţărm miroase a peşte.  
*  
 
Am căzut până acum de două ori, călcând cu un tălpic peste altul (la fel ca atunci când încrucişezi schiurile!).  
*  
 
Pentru prima dată când păşesc pe continentul Antarctica. Am venit aici să văd, să cunosc, să mă conving.  
*  
 
La întoarcerea de pe vârful Insulei Danko, devenise cărarea alunecoasă. Mai uşor să păşeşti pe lângă cărare. Unii s-au dat pe burtă pe coastă-n jos. Bărcile de cauciuc de 8-12 persoane sunt fabricate de firma „Zodiac”, dar motorul lor este japonez (Yamaha).  
*  
 
E straniu peisajul, cum m-am obişnuit deja, iar temperatura de +2°C, deci nu aşa frig cum mă aşteptam.  
*  
 
Pe insula Cuverville (în franceză, Île de Cavelier de Cuverville), între Canalul Errera de lângă Peninsula Arctowski şi nordul Insulei Rongé, descoperită de Expediţia Belgiană Antarctică (1897 – 1899) condusă de Adrien de Gerlache; numele este dat după J.M.A. Cavelier de Cuverville (1834 – 1912), vice-amiral al Marinei Franceze.  
*  
 
Sute de pinguini. Nu se sinchisesc de oameni, doar cârâie continuu. Chiar trec printre oameni, pinguinii… Au ieşit din coloniile lor de pe stânci.  
*  
 
Cizmele până la genunchi sunt folositoare, fiindcă din barca de cauciuc coborâm cu picioarele în apa foarte rece.  
*  
 
Un tur cu „Zodiac”-ul printre gheţari. Scriu în barcă şi-mi îngheţă mâna. Barca se loveşte de gheţarii mici aflaţi sub nivelul mării.  
*  
 
Vedem şi o focă-leopard întinsă. Focile nu trăiesc în colonii ca pinguinii, deci mai rar întâlnim câte un exemplar. Sunt animale solitare, cu excepţia perioadei de împerechere.  
*  
 
Pentru a nu afecta sălbăticia locului, dacă un vapor ancorează într-un loc antarctic, alte vapoare nu sunt lăsate în aceeaşi zi.  
*  
 
Etimologia cuvântului Gentoo este necunoscută. Se presupune că provine din termeni anglo-indieni sau portughezi. Pinguinii clocesc 35-37 zile, un singur ou, iar puiul este îngrijit 25-30 zile. Un părinte plonjează în apă s-aducă mâncare, iar altul păzeşte cuibul. Populaţia lor: 387.000 perechi, dar descrescătoare. Distribuiţi pe 31.400 km² în Peninsula Antarctica şi insulele apropiate, insulele South Georgia, Macquarie, Falkland (Malvine), şi insulele subantarctice din Oceanul Indian.  
 
 
ZIUA A CINCEA: STAŢIA BROWN, GOLFUL SKONTORP, INSULA FOLOSITOARE  
 
Data: 23.12.2015  
Poziţia: 064°53’S / 062°52’V  
Vânt: Calm  
Vreme: Parţial noros  
Temperatura aerului: +9°C  
 
Ninge în Antarctica. De pe vapor, din Observation Lounge, se zăreşte PARADISUL ALB din Strâmtoarea Gerlache. Mormanele de zăpadă se reflectă în apă. Ies nişte poze simetrice grozave  
*  
 
Din nou în “Zodiac”. Încerc apa cu mâna şi este rece-rece. Gheţuri plutitoare luate de curent. Gheţari mari, lipiţi de ţărm. Gheţari mici, presăraţi pe apă.  
*  
 
Unii turişti poartă, în loc de un plasture în spatele urechii, o brăţară la încheietura mâinii împotriva răului de mare. Un Indian are trei aparate de fotografiat (m-a depăşit, eu am numai două), fiecare cu lentile super-zoom (ca nişte pistoale lungi când le îndreaptă spre vreun obiectiv): apropie de 500 de ori. Ajungem la Staţiunea Ştiinţifică Brown (argentiniană), pe continentul antarctic. Păsări pe stâncile alăturate.  
*  
 
Sternul arctic (Sterna paradisaea) emigrează din zona arctică la zona antarctică (tot globul, de la nord la sud, şi reciproc, mutându-se de la iarnă la vară). Aceste păsări atacă omul dacă te apropii prea mult de cuibul lor. Ele se înmulţesc în zona arctică.  
*  
 
Imagini… de pe altă planetă. Ca-n filmele science-fiction. Cerul este cenuşiu. Pământul e alb de zăpadă. Apa e neagră… M-am forţat să urc până-n vârf. Pantă abruptă, alunecoasă. Ne orientăm după steguleţele roşii care marchează cărarea.  
*  
 
Altă debarcare astăzi, 23 decembrie 2015, pe Insula Folositoare (Useful Island), descoperită de aceeaşi expediţie belgiană condusă de Adrien de Gerlache, la două mile vest de Insula Rongé.  
*  
 
Staţiunea de cercetare ştiinţifică este formată din câteva cabane de culoare cărămizie, cu acoperişuri gri. Dar nu o putem intra înăuntru. Făcut mici video în Antarctica pentru un foto-video-jurnal.  
 
Spălatul hainelor pe vapor costă:  
3.75 euro pentru fiecare cămaşă, pantaloni, pijamaua, fustă;  
5.25 euro pentru jachetă;  
2.25 euro pentru fiecare tricou;  
1.50 pentru fiecare pereche de ciorapi;  
1.75 euro pentru fiecare mănuşi.  
Se plăteşte şi pentru călcat:  
3.25 euro pentru fiecare jachetă, pantaloni sau fustă;  
2.75 euro pentru fiecare cămaşă.  
*  
 
Înainte de a merge pe uscat, dar şi când revenim pe vapor, trebuie să ne dezinfectăm cizmele, clătindu-le într-o soluţie la intrarea pe vapor.  
*  
 
Două zile de ieşit pe uscat şi m-a prins soarele antarctic (unde radiaţiile-s mai puternice), încât m-am înroşit pe toată faţa. Văd că şi alţi turişti sunt ca mine…  
 
 
ZIUA A ŞASEA: INSULA PETERMANN, PORTUL LOCKROY, PUNCTUL JOUGLA  
 
Data: 24.12.2015  
Poziţia: 065°10’ S / 064°06’V  
Vânt: VAR 1  
Vreme: Parţial noros  
Temperatura aerului: +12°C  
 
Speaker-ul ne scoală la ora 6 dimineaţa să urmărim trecerea prin Strâmtoarea Le Maire (după numele navigatorului francez). Părţile estică şi vestică ale Antarcticii sunt separate de un Lanţ Muntos Transatlantic.  
*  
 
În ianuarie, lângă Polul Sud, ziua are 24 ore lumină solară, în vreme ce lângă Polul Nord ziua are 24 ore de întuneric. Iar în punctul exact al Polului Sud (similar pentru Polul Nord), soarele răsare o singură dată şi apune o singură dată într-un an întreg! Răsăritul complet al Soarelui durează câteva zile în jur de 21 septembrie (echinoxul primăvăratic), iar apusul complet al soarelui durând tot câteva zile în jur de 21 martie.  
*  
 
Crilul antarctic (Euphausia superba) este un crustaceu biolumimiscent, are 6 cm lungime, cântăreşte 2 grame, şi trăieşte 11 ani. Mii de tone de cril trăiesc în Antarctica. Se cunosc 86 specii de cril. Sunt hrană pentru animalele antarctice: peşti, păsări, sepii, foci, pinguini, balene. Alte animale depind indirect de cril (în sensul că ele depind de peşti, care depind de cril). Anual se consumă 211.000 tone de cril. Femelele depun între 6.000-10.000 ouă în vara australă.  
*  
 
Din „Specii în pericol de extincţie”, de Christophe Gaudout:  
• pasărea-furnică mascată (Pithys castaneus);  
• pinguinii Macaroni;  
• nagâţul sociabil (Vanellus gregarius);  
• Chlorostilbon notatus;  
• albatrosul vagabond;  
• petrelul Antarctic (Thalassoica antarctica);  
• albatrosul de Amsterdam (Diomedea Amsterdamensis)  
• pinguinii în stres;  
 
Am trecut prin Strâmtoarea Le Maire. Debarcăm pe Insula Petermann cu pinguini Adelie.  
*  
 
Întotdeauna pierd câte ceva prin excursii… acum pixurile!  
*  
 
Există camere de luat vederi montate la coloniile de pinguini în pericol de extincţie. Puişori de pinguini. Cuibare. Pasărea Skua (lupii de mare antarctici), care fură ouăle şi puii pinguinilor, e mare şi acţionează repede. Pinguinii nu-şi pot apăra ouăle sau puii! Survival of the fittest [Supravieţuieşte cel mai adaptat]. Pinguinii Gentoo au ciocul roşu, iar cei Adelie au ciocul negru. Îi disting numai cu binoclul.  
*  
 
Canalul Neumayer, după exploratorul polar Georg Balthazar von Neumayer (1826 – 1909), unul dintre proponenţii ideii de colaborare internaţională pe teme de observare ştiinţifică şi meteorologie. Nagivăm cu 20 noduri. Mergem spre Insula Goudier, denumită după inginerul E. Goudier, de la Expediţia Antarctică Franceză din 1903–05, condusă de Jean-Baptiste Charcot. Portul Lokroy, un port natural pe ţărmul nord-vestic al Insulei Wiencke.  
 
Apoi Insula Wiencke, numită după Carl August Wiencke, un marinar norvegian care şi-a pierdut viaţa în timpul expediţiei belgiene. Punctul Jougla, denumit astfel de aceeaşi expediţie franceză, situat în partea vestică a Insulei Wiencke, la intrarea Alice Creek în Portul Lockroy.  
 
Staţia de cercetării ştiinţifice de aici a funcţionat între 1944 şi 1962. În 1996, Portul Lockroy a fost restaurat pentru turism. Patru funcţionari permanent, vara, locuiesc în acest punct britanic. Au reconstruit în 2010 şi cabanele Nissen pentru depozitarea materialelor.  
*  
 
Paşaportul, ştampilat cu… „visa” de Antarctica Port Lockroy, de la baza ştiinţifică britanică. Ne trimitem ilustrate poştale nouă înşine! „Greetings to myself from ANTARCTICA! December 19-28, 2015. ¡Viva la aventura!”.  
Cică o scrisoare expediată din Antarctica ajunge la destinaţie… după trei luni (din cauza… gheţarilor!).  
*  
 
M-am ars pe faţă… sunt roşu ca un (d)rac!  
 
(va urma)  
 
Referinţă Bibliografică:
Florentin SMARANDACHE - EXPEDIŢIE ÎN ANTACTICA (5) – CUCERIND ANTARCTICA / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1951, Anul VI, 04 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!