CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  Florentin SMARANDACHE - EXPEDIŢIE ÎN ANTACTICA (2) – SĂ INCEAPĂ AVENTURA
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
16 decembrie 2015  
Zi luminoasă, dar geroasă – vorba ’ceea: soare cu dinţi. Circulaţia strangulată pe autostrada I40 către aeroport. Panică. Mă întorc 10 mile în Gallup şi o iau pe ruta istorică H66, paralelă cu freeway-ul, până depăşesc punctul oprit.  
 
În aeroportul Sky Harbor din Albuquerque.  
La frig îmi îngheaţă pasta pixului şi scriu pur şi simplu cu creionul! Dar se şterge, se mâzgăleşte. Un geamantan mare, plin cu haine, dat la check-in. Am rămas doar cu rucsacul.  
 
*  
Traseul: Albuquerque – Atlanta - Buenos Aires - Ushuaia. 22 de ore şi 34 de minute de zbor şi aşteptări. Apoi, vaporul spre Antarctica.  
 
*  
M-am încălţat în bocancii de schi. Pufoaica groasă, căciula cu urechi. După această ieşire, cred că o s-o las mai moale cu excursiile (vorba lui tata mare din Goruneşti). Am obosit…  
 
*  
Din Atlanta, poarta E17, unde aştept avionul de Buenos Aires, zborul 101, la ora 21:00, am intrat în oceanul spaniol. Elevi sportivi aleargă, se tăvălesc, strigă în spaniolă. Îmbrăcaţi în tricouri galbene.  
 
*  
Visa proxy (160$), de anul trecut, când am fost în Argentina, este valabilă un deceniu.  
 
*  
Scriu direct, fără retorică, pe şleau. Lumea e grăbită, nu mai are timp de ocolişuri.  
 
*  
O noapte în avion: Atlanta-Buenos Aires. Mutat de la aeroportul EZE (Ezeiza) la AEP (Aeroparque) cu aerobus-ul, 50-60 de minute. Aceasta era legătura de care mi-era teamă, să nu pierd avionul de Ushuaia.  
Schimbat 400$ la rata de 1$ =10 pesos argentinieni.  
Pe Autostopista Richieri: ¡Buen Viage! [Drum bun!]  
Apoi Autopista 25 de Mayo, Avenida 9 Julio.  
*  
 
O vedere a Buenos Aires-ului din autobuz. Rio de la Plata (în partea cealaltă este Uruguay-ul).  
Şi, în sfârşit, Aeroparque Jorge Newbery.  
Dar ni se spune că, din cauza grevei lucrătorilor, trebuie să ne întoarcem la aeroportul EZE, iar zborul de la 12:15 se amână pentru ora 17:00.  
Cum ieşi din SUA, se dereglează calitatea serviciilor.  
 
*  
- Es parte de la experiencia, râde, de pe scaunul alăturat, colegul brazilian. Adică, un fenomen obişnuit în America Latină.  
 
*  
În fine, cu Aerolíneas Argentinas din Buenos Aires la Ushuaia.  
 
*  
 
În periodicul ”Alta” al acestei companii aviatice, pe care-l răsfoim ca pasageri, este citat şi Ion Ţiriac ca apreciindu-l pe tenismanul argentinian Guillermo Vilas drept „el mejor jugador de todos los tiempos” [cel mai bun jucător din toate timpurile] (p. 156).  
 
17 decembrie 2015  
După două zile şi o noapte la mijloc, am ajuns la Ushuaia – spre capătul Pământului. Climat subpolar, oceanic. Călduţ afară. În emisfera sudică acum e vară.  
 
*  
Cazat la hostel-ul Torre al Sur. Şase persoane în trei paturi suprapuse. N-am dormit niciodată la hostel. Destul de incomod. Dar e foarte ieftin: 250 PA/noapte, faţă de hoteluri, unde costă de 5-6 ori mai scump.  
În special, tinerii trag la hosteluri.  
 
Te descalţi la intrare. Mi-a dat proprietara un lacăt cu cheie să-mi pun banii şi paşaportul într-o cutie închisă. Există o toaletă cu duş pentru bărbaţi şi alta pentru femei, un frigider (îţi pui etichetă pe mâncarea ta), o bucătărie, o sală de bibliotecă şi o sală de televizor, toate comune. În camerele cu 6 sau 8 persoane dorm amestecaţi bărbaţi şi femei.  
Seara se întunecă la ora… 23 şi dimineaţa se luminează la 6 în luna decembrie.  
 
*  
Oraş turistic, Ushuaia. Totul scump.  
Fondat în 1884 de Commodore Augusto Lasserre.  
Muntos.  
 
*  
Expoziţie în aer liber de Jorje Alexandro Abt, artist plastic care locuieşte în Ushuaia din 1986. Se intitulează „Democracia, una constructión colectiva”, pe strada principală Maipú, lângă chei.  
 
*  
La hostel, turişti din Franţa, Germania, Austria, Japonia, Australia, Finlanda, Polonia.  
Ca la hostel, am mai locuit în lagăr (vreo 80 de refugiaţi într-o baracă, în Turcia) şi în armată, la Medgidia.  
 
*  
Ushuaia are circa 60.000 de locuitori şi este considerat cel mai sudic oraş de pe glob.  
Există, totuşi, aşezări omeneşti mai sudice, mai mici, printre care Puerto Williams (de 2.000 de locuitori), în Chile.  
Acum 10.000 de ani au locuit aici triburile indigene Ona şi Yámana.  
Ushuaia este situat în triunghiul Ţării de Foc (Tierra del Fuego), în Insula Mare, chiar capitala provinciei.  
Tierra del Fuego, Antártida e Islas del Atlántico Sur, după cum este scris pe harta pe care o avem în sala de mese de la hostel.  
 
Există în Ushuaia un monument dedicat creării în anul 1920 a Corpului de Pompieri (Cuerpos de Bomberos). Primul pompier care şi-a sacrificat viaţa la datorie a fost Jóse Manuel Sóto  
 
(va urma)  
 
Referinţă Bibliografică:
Florentin SMARANDACHE - EXPEDIŢIE ÎN ANTACTICA (2) – SĂ INCEAPĂ AVENTURA / Florentin Smarandache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1868, Anul VI, 11 februarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Florentin Smarandache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florentin Smarandache
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!