CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Traditii >  TRADIŢII ŞI OBICEIURI LA ROMÂNI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TRADIŢII ŞI OBICEIURI NATALE 
  
(Purani de Videle) 
  
Obiceiurile şi Tradiţiile, de pe meleagul natal, sunt înscrise în genealogia Spiritualităţii româneşti. Cântecele şi dansurile Munteniei, învăluite în cântecul melodios al fluierului şi cel duios al cavalului, exprimă bucuria de a trăi şi dorul iubirii de viaţă... 
  
Purănenii sunt oameni pătimaşi ce iubesc spicul grâului, câmpia mănoasă, statornicia, brâul de argint al Glavaciocului, liniştea bătrânei păduri, deopotrivă fiii şi fiicele. Devotaţi familiei, iubesc zâmbetul pruncului din leagăn, speranţa zilei de mai bine, dar iubesc cu patimă şi zâmbetul femeii ce le dăruieşte prunci, femeia care ştie a aduna lumina speranţelor pe chipul său frumos, ca un tablou de Boticelli. Oamenii locului se întrec, între ei înşişi, în a clădi prezentul dar şi în a preţui tradiţiile şi obiceiurile moştenite de la înaintaşi. Prin păstrarea şi respectarea tradiţiilor strămoşeşti păstrăm şi conservăm înţelepciunea înaintaşilor ce reprezintă comoara comunităţii. Viaţa mi-a arătat că înţelepciunea înaintaşilor venea din legătura puternică pe care o aveau cu străbunii lor, dar mai ales cu natura, învăţau de la animale, de la nori, de la ploaie , de la flori… Respectul profund şi deschiderea lor către natura au făcut ca şi aceasta să fie deschisă către ei şi să le dăruiască ceea ce le era necesar. Străbunii considerau ca fiind sfânt pământul pe care călcau întrucât ştiau că pământul îi hrăneşte, le dă adăpost, îi protejează, le dă leacuri pentru orice durere. Pentru fiecare boală fizică , ei cunoşteau câte o „plantă-învăţător” care să-i lecuiască. Ei ştiau să-şi manifeste emoţiile în cânt şi dans, considerând că omul trăieşte intens atunci când îşi arată emoţiile. Ele sunt podoaba lui, darul de la Dumnezeu, la care ţi-e drag să priveşti, îmi spunea bunicul meu când îl întrebam de ce bocesc femeile, atât de jalnic, la o înmormântare sau de ce chiuie de răsună satul, la vreo nuntă. 
  
Dumnezeu mi-a oferit privilegiul de a mă naşte pe acest meleag şi sunt mândră de consătenii mei, oameni harnici, demni şi pasionali. 
  
Am fost crescută şi educată cu dragoste şi respect faţă de obiceiurile şi datinile străbune. Obiceiurile şi Tradiţiile fac parte din fiinţa noastră , respectându-le ... ne respectăm strămoşii, ţara şi pe noi înşine. 
  
(Floarea Cărbune) 
  
Ilustraţie de Mirela Pete 
  
Referinţă Bibliografică:
TRADIŢII ŞI OBICEIURI LA ROMÂNI / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1512, Anul V, 20 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!