AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  Carmen Cătunescu despre scriitoarea Floarea Cărbune
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
NATURALEŢEA DEMNĂ DE CONSEMNAT, A UNEI SCRIITOARE CONTEMPORANE  
 
Cred că toţi ne dorim să fim cât mai naturali în viaţa de zi cu zi, dar mai ales în artă. În opinia mea, naturaleţea este una dintre calităţile de seamă ale creaţiei artistice, născând ideea de autenticitate. Şi ştim cât de mult s-au străduit mari scriitori, cum este, de exemplu, Camil Petrescu, să dea operei această amprentă!  
 
Personalitate contradictorie, profesoară de limba şi literatura română, antrenoare, bibliotecară, Floarea Cărbune îmbină într-un mod fericit reveria lecturii cu agilitatea sportului, ficţiunea debordantă cu intrarea fermă în realitate, visul cu cotidianul. Paradoxul este modalitatea esenţială de abordare în viaţa şi creaţia poetei Floarea Cărbune. Într-o autocaracterizare, ea face declaraţii pline de afecţiune (ador natura, anumiţi oameni; iubesc viaţa şi poezia ei; iubesc şi respect manifestarea lui Dumnezeu; vă iubesc), ceea ce dovedeşte implicarea ei integrală, dorinţa de a participa, de a cunoaşte toate misterele, comunicarea totală cu lectorul, pe care îl cucereşte de la început cu farmecul şi sinceritatea, simplitatea şi candoarea sentimentelor, exuberanţa gesturilor şi spontaneitatea alegerii, curajul de a spune lucrurilor pe nume, de a visa, de a se juca prin creaţie.  
 
Aspectul ludic este destul de important şi el la un creator de literatură, pentru că îi dă posibilitatea înţelegerii mai profunde, îi creează o viziune mai amplă, atotcuprinzătoare. Plăcerea jocului se poate manifesta în cele mai diverse moduri, dând fanteziei aripi, semnificaţiilor puteri nemaipomenite, aproape nelimitate.  
 
Ca scriitoare, Floarea Cărbune şi-a valorificat originalitatea, dezvoltând cele mai diverse genuri şi specii, scriind atât jurnal de călătorie, cât şi roman, poezie ori poveste.  
 
În poveştile sale, împrumută puritatea copilăriei, intră într-un univers fabulos, explodând de culori şi trăiri. Naraţia curge fluent, compact, impresionant. Valorificând experienţe populare, poeta-prozatoare se avântă spre o autentică aventură a cunoaşterii. Simbolistica este nouă, scriitoarea preluând mituri, semnificaţii, legende şi de la alte popoare, fiind atrasă în mod special de cele orientale, de care se simte legată sufleteşte.  
 
Abordarea acestei specii, povestea, pare a fi destul de simplă, însă lucrurile nu stau deloc aşa, fiind dificil să găseşti tonul potrivit, expresiile cuvenite, să creezi atmosfera caracteristică. Sunt mari scriitori, ca Eminescu şi Creangă, care au creat basme celebre azi, dar sunt, de asemenea, mari creatori, ce nu s-au putut apropia de acest gen. Astăzi la noi tot mai puţini poeţi şi prozatori sunt atraşi de literatura pentru copii. Astfel preocuparea, înclinaţia autoarei în discuţie este salutară, cu atât mai mult cu cât ea realizează acest lucru cu succes.  
 
Carmen Cătunescu  
 
Doctor în Filologie  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Carmen Cătunescu despre scriitoarea Floarea Cărbune / Floarea Cărbune : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1357, Anul IV, 18 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Floarea Cărbune : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Floarea Cărbune
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!