AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Povestiri >  


Autor: Eugen Oniscu         Publicat în: Ediţia nr. 1654 din 12 iulie 2015        Toate Articolele Autorului

ORIZONTURI ÎNTUNECATE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cerul era înourat cu nori de culoare plumburie ce erau aproape gata să reverse o bună ploaie. Sufla un vânt rece de martie peste un cartier de la periferia unui oras din România anului 1991. Acel cartier era plin de contraste în ceea ce priveste străzile, casele, oamenii ce locuiau acolo, puteai vedea străzi asfaltate cu garduri și case de oameni gospodari ce unii aveau și câte o grădină în fața casei și doar la cinci minute de mers puteai vedea în același cartier străduțe înguste neasfaltate cu unele case dărăpănate și cu garduri din care lipseau scânduri, apoi pe sub porți în stradă direct se scurgea o apă murdară iar unii copii se jucau pe acele străduțe murdare.  
 
Întâlneai în acel cartier oameni de treaba ce își desfășurau viața în mod cinstit și de asemenea găseai persoane ce nu munceau nimic ci erau pasionati de alcool, consumau mari cantități de băuturi zilnic. Pe o astfel de străduță mizeră, îngustă, înaintau doi tineri unul era înalt, slab, mergea gănditor alături de tovarășul său de drum, se numea George și avea în jur de douăzeci de ani. Cel de-al doilea se numea Nando sau mai bine zis așa îl strigau mai toti de prin cartier, desi avea douăzeci și sapte de ani era un pitic, arăta ca un adevărat pigmeu pentru că pieptul, umerii, bratele deși îi erau dezvoltate chiar musculoase, picioarele îi erau scurte iar cu piciorul drept șchiopăta putin, de asemenea expresia feței lui impresiona era un amestec de șmecherie amestecată cu un fel de neputință și cu perversitate morală.  
 
Unii din cartier îl ocoleau pe Nando pentru că fusese și pe la puscărie iar mai mult circulau pe seama lui prin cartier tot felul de zvonuri rele. Trăia întreținut de bunicii săi ce aveau pensii, iar el muncea foarte rar aproape deloc. După un răstimp în care merseră în tăcere Nando rupse tăcerea și spuse: ,,Haide George nu fii asa de supărat, pentru pierderea ce ți-am pricinuit-o astăzi te voi recompensa regește ai să vezi, am o mare surpriză pentru tine.”  
 
,,Două cărti de literatură valoroase ți-am dat și mi le-ai prăpădit și nici măcar nu erau ale mele și îmi spui să nu fiu supărat, îți ofer cărți ca să îți deschizi orizontul cunoașterii și uite ce îmi faci,” spuse George.  
 
,,Nu este vina mea, una din cărti a folosit-o tata pentru a aprinde focul și pănă să-mi dau eu seama era de mult ruptă. Iar cea de-a doua carte dacă îmi amintesc eu bine acea cu povestiri de Gorki mi-a luat-o Nelu și știi cum este el dacă pune mâna pe ceva nu îți mai dă inapoi, așa că ce vină am eu, iar ceea ce ai spus că îmi oferi cărti pentru a mă ajuta să înțeleg că urmărești să-mi faci o oare care educație tu mie ha,ha,ha,” ripostă Nando râzând.  
 
Merseră un timp în tăcere după care Nando spuse: ,,Astăzi ai să vezi că eu țin la tine și te voi răsplăti pentru cele doua cărti. Ah, dacă aș fi avut eu înălțimea ta ce prietene mi-aș fi făcut, ce succes aș mai fi avut la femei, însa așa cum sunt pornesc cu mare dezavantaj însa să știi nu mă las pot competi cu flacăii cei mai chipeși și am rezultate doar tu mă știi. Dar ia spune pe la Doamna aceea, pe la seratele acelea literare te mai duci? Deși întotdeauna am crezut că nu mergi acolo pentru așa zisa iluminare cum o numești tu ci pentru fica ei.”  
 
Nando zâmbi șmecherește privindu-l pe George. ,,Te înșeli mult în ceea ce spui, lucrurile nu sunt deloc așa cum tu le gândești,” îi răspunse puțin enervat George. ,,Bine, bine ...continuă Nando și dacă s-ar ajunge la ce spun eu crezi că ar fi ceva rău, până la urmă acum e timpul tău, acționează băiete cucerește fata nu te fă de rusine fii bărbat așa te vreau.” George îi răspunse hotărât: ,,Mai bine să schimbăm subiectul.” Nando însă se înfierbântă la vorba și continuă:  
 
,,Uff ! Că tare greu mai este cu tine, nu îmi place că nu vorbești aceași limbă cu mine și nici cu băieții din cartier, tot timpul vezi lucrurile altfel cum e posibil că tu nu gândești ca noi toți ce vrei să demonstrezi? Am demulte ori sentimentul când stau de vorba cu tine ca gândim si vorbim foarte diferit, tu ai lumea ta în capul tău ce ți-ai făurit-o în urma lecturilor tale. Însă vreau să-ți spun că greșești amarnic și îți spun asta ca un om trecut prin viață, știi că am stat și în puscărie cunosc și eu oamenii, de puține ori mi-a fost dat să am de-a face cu tipi așa ca tine ce nu le înțelegi nici voia nici nevoia, lasă lumea așa cum este pentru că are și o parte plăcuta, de ce vrei tu să o dărâmi și apoi să reclădești tu totul asta au încercat și nenorociții ăia de comuniști și unde sunt acum s-a ales praful de ei. Dar mai bine uitate la mine și la noi toți din cartier băieți buni vreau să zic imităne, nu ai experiență te înțeleg așa că trăiește ca noi lasa cărțile astea de literatură clasică moralizatoare ca să mă folosesc din nou de una din expresiile tale favorite, și eu citesc cărti polițiste sau de aventură însă știu să pun limite pentru că viața reală e cu totul altceva. Nu înțeleg cum de îți plac scriitorii ruși pe care mi-i elogiezi mereu am încercat si eu să-i citesc dar îți spun e o literatură aridă și foarte plictisitoare astfel de cărti pe tine te vor nenoroci de-a binelea.”  
 
,,Și zici că te simți minunat așa și că asta ar fi stilul de viață ideal pentru orice tânăr nu-i așa Nando? Însa nu îți dai seama că pe zi ce trece te prăpădești puțin câte puțin, nenorocindu-te singur. Eu nu știu cum poți trăi așa fără nici o urmă de valori morale sau umane în viața ta nu îți dai seama că există doar o singură destinație pentru un astfel de drum prin viață în final vei ajunge iar la pușcărie,” spuse puțin indignat George.  
 
,,Gata cu morala căci nu vreau să mă enervez deși acum cu ceea ce ai spus la sfârșit m-ai jignit, este adevărat că am fost pentru furt în pușcărie, iar chiar dacă mai fac cu Nelu unele incursiuni nocturne e altceva nu mă mai risc ca atunci când m-au prins, însă amân discuția asta pentru altădată, pentru că am ajuns și cine știe poate că din seara asta îți schimbi și tu concepția despre lume,” încheie nerăbdător Nando discuția. Se opriră în fața unei căsuțe bătrânești, dărăpănate învelită cu carton, Nando deschise poarta ce se ținea doar într-o balama însă o făcu ca unul de-al casei ce cunoștea beteșugul acelei porți. De asemenea din gardul acelei curți lipseau scânduri, intrară în curte la una din ferestrele casei era aprinsă lumina și nu erau trase perdelele pe prispa casei în dreptul ferestrei erau strânși câțiva tineri de prin cartier pe care George îi cunoștea, priveau foarte atenți pe fereastră și chicoteau între ei. George străbătu jumătate de curte îndreptându-se spre acei tineri de lângă geam, întoarse capul și îl văzu pe Nando frecându-și palmele ca unul care a pus ceva grozav la cale.  
 
Va urma  
 
Referinţă Bibliografică:
ORIZONTURI ÎNTUNECATE / Eugen Oniscu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1654, Anul V, 12 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Eugen Oniscu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Eugen Oniscu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!