AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Meditare >  


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 2270 din 19 martie 2017        Toate Articolele Autorului

Stupid
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În engleză expresia stupidly. Este superlativul adjectivului prost, un fel de prost şi jumătate!  
  
In meditaţiile mele caracterizează majoritatea managerilor, în special din domeniul politic.  
  
A propune un Prim-ministru a cărui nume este ţinut strict secret chiar membrilor de conducere al partidului propunător proaspăt ales, sau a aproba in secret absolut o lege legală, dar care aduce un avantaj şi propunătorului, sunt exemple de stupiditate. Este absolut normal ca cei din jur să considere asemenea fenomene drept fraudă condamnabilă şi să adopte o oponenţă explicită prin ieşiri în stradă. Nu este necesară nici o instigare. O scânteie provocată de un internaut aprinde pulberea care mocnea în public şi gata manifestaţia spontană care poate conştientiza milioane de, mai mult sau mai puţin, interesaţi. Nu-i vorbă. Şi ieşirea pe stradă în scopul protestului este o stupiditate. Dar este un mod de atragere a atenţiei că cei care hotărăsc soarta poporului sunt controlaţi de alegători pe toată durata mandatului nu numai la votare.  
  
Stupiditatea se poate afişa ca o firmă de proporţii. Este suficient ca un membru sau membrană să dea răspunsuri evazive ajungând la laitmotivul castravetele lui Bulă indiferent de natura întrebării şi gata. Omul, partidul reprezentat de el, este imediat calificat drept stupid notoriu. O poate constata cu uşurinţă oricare ne-membru care aude afirmaţiile. Membrii şi membranele, nu că ar avea dispoziţia să susţină partidul dar, în stupiditatea lor, cred că nimic nu este mai important pe lume ca linia de partid şi programul său de guvernare. Simpla menţionare a milioanelor de voturi obţinute, chiar legale de-ar fi, este o stupiditate care îndepărtează fanii micşorând numărul următorilor votanţi potenţiali.  
  
Să nu credeţi, oameni buni, că ieşirea în stradă este privită de participant drept o lecţie ca, altă dată, să reflecteze mai adânc la utilizarea votului drept instrument al voinţei politice. Nu! Majoritate oamenilor de bună credinţă nu sunt afectaţi de viaţa politică decât în măsura în care sunt lezaţi. Chiar în acest caz nu politicianul este cel care l-a supărat ci medicul, dascălul sau primarul, persoane care i-au atras atenţia printr-o servire mai mult sau nai puţin corectă. Nimeni nu analizează Legea respectată sau nu de aplicatul ei în contact direct cu utilizatorul votant al parlamentului. Nimeni, dar absolut nimeni în afara politicienilor de profesie, nu este interesat de componenţa parlamentului şi de legile create de el. Omul de rând, votantul, este deservit doar de aplicatori ai legilor faţă de care are pretenţia să fie tratat cu seriozitatea şi respectul cuvenit, tocmai elemente care nu sunt prevăzute în litera legii. De spiritul legii chiar nu are nimeni habar deşi în anii comunismului regulamentele de aplicare a legii erau înlocuite de înţelegerea spiritului de aplicare a literei ei. Acest deziderat nu era aplicat numai în comunism ci mai este aplicat în toate ţările în care educaţia are o pondere însemnată. Se pare că stupizii noştri şi nu numai ei NU au educaţia unui om care se consideră, între altele şi european.  
  
În consecinţă omul normal, gospodar membru de familie, industriaş, comerciant, cleric sau simplu muncitor, indiferent de calificarea sa, nu au o predilecţie pentru acţiunile electorale atât de iubite de politicieni. Membru sau membrană de partid erau pe vremuri toţi care, împinşi de la spate, ovaţionau numele iubitului conducător dar de constituţie sau statutul partidului nu au cunoştinţă decât membranele de vază care au avantaje din calitatea de membru.  
  
Credeţi că marea adunătură electorală a venit să asculte vorbele importantului viitor ales? Nicidecum. Au fost aduşi cu autobuze, cărucioare, găleţi sau obligaţii de serviciu care condiţionează jobul. Tot ei ies şi la vot. Voinţa de fapt a populaţiei este „fără politicieni care trăiesc împărăteşte din munca noastră” Gospodarul satelor cât şi micul funcţionar orăşenesc sunt copleşiţi de impozitele impuse de primari şi aleşii poporului. S-ar lipsi cu drag de ei. Un primar ales pe drept de întreaga obşte poate avea grijă de drumuri, şcoli şi sănătate mai bine decât impusul partidelor „alesul poporului”. Omul contribuie cu plăcere la fondul comun sau prin muncă civică pentru tot ce se realizează în comuna în care trăieşte. Sistemul de centralizare a veniturilor pe judeţ sau ţară şi apoi împărţirea funcţie de culoarea primarului este o stupiditate supărătoare.  
  
Legislatori, coborâţi odată nivelul de decizie la nivelul uzufructuarului lucrării finanţate. Se vor găsi fondurile necesare fără marele circ „bugetul ţării din tezaurul naţional” Fiecare comună fie sat, oraş sau municipiu să-şi gestioneze mijloacele realizate prin propriile colective. Este soluţia tuturor ţărilor Europei de viteza 1. De ce ţineţi ţara în viteza 2 numai pentru ca, odată la 4 ani, să obţineţi mai multe voturi?  
  
Este greu de trăit cu stupizi ajunşi în conducerea tuturor nivelurilor administraţiei de stat. Pe când „omul potrivit la locul potrivit” chiar dacă acest deziderat s-ar realiza „pas cu pas”? Mi multă atenţie educaţiei care ar putea ameliora gradul de stupiditate.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Stupid / Emil Wagner : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2270, Anul VII, 19 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!