Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RECOMANDĂ PAGINA

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Orizont > Meditatie > Mobil |   


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 2104 din 04 octombrie 2016        Toate Articolele Autorului

Mame, dascăli şi plagiere
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un discurs în prima zi de şcoală aminteşte de România cultă. Oare este posibilă culturalizarea, intelectualizarea sau simpla învăţare temeinică a unui meşteşug pentru întreaga populaţie fără discriminări? Eu pledez pentru un DA!  
 
  • Mămico şi poezia trebuie să o învăţ pe dinafară? Este aşa de lungă.
  • O poezie se învaţă în ritm şi rimă. Ea nu se citeşte precum lecţia de istorie pe care văd că poţi să mi-o reciţi toată, cam monoton, plictisitor chiar, dar probabil aşa doreşte dascălul.
  • Normal, am repetat cuvânt cu cuvânt până a intrat în cap. Am încercat şi cu poezia lui Eminescu, dar nu pot reţine cuvintele şi pace.
  • Dă-mi voie să ţi-o citesc eu.
Mama recită La Steaua în ritm şi rimă. Fetiţa este încântată.  
 
  • Ce frumos ai spus-o. O să pot să o spun aşa şi eu aşa? Cred că mi-ar da nota 20 nu numai 10
  • Se numeşte recitare. O poezie este recitata, nu citită. După cum observi versurile au o rimă iar ordinea lor imprimă un ritm. Spune după mine.
Mama repetă poezia vers cu vers respectând şi punctuaţia dar accentuând ritmul dat de rime. Fetiţa repetă şi, după mici corecturi îi reuşeşte recitarea.  
 
  • Sune-o acum complet, cum ai reţinut-o.
Fetiţa recită poezia, cu mici ezitări sau pauze, apoi îşi ia inima în dinţi şi cu o ţinută teatrală recită toată poezia aproape la fel ca mama ei.  
 
  • Bravo. Dar o singură remarcă. O poezie, înainte de recitare i se citează numele alături de cel al poetului. Altfel nu are farmec recitarea deoarece, pentru un om cult numirea unei poezii i-o aduce involuntar în minte şi te ascultă cu sufletul nu cu cele două urechi. Încerci cu această completare?
Fetiţa îşi ia păpuşa în braţe îi confiază: „o să-ţi recit o poezie „La steaua”, scrisă de Eminescu. Apoi îi recită foarte frumos întreaga poezie de nota 10.  
 
  • Mămico, nu te superi că mi-am luat păpuşa în timpul lecţiilor. Am simţit că şi ea ar dori să asculte o recitare frumoasă.
Mămica şi-a pupat drăgăstos odorul şi a l-a trimis la joacă. Îşi terminase lecţiile.  
 
 
 
La şcoală fetiţa în cauză a luat 10 atât la istorie cât şi la”COMUNICARE” cum se zice astăzi clasicii discipline Româna. Dascălul nici nu a remarcat frumoasa recitare. Copilul ŞTIA cele prevăzute de curriculă şi merită 10. Cum îşi comunică cele învăţate nu interesează pe nimeni. Numai că lecţia de istorie nu a fost reţinută. Pentru teză şi examen va trebui reînvăţată. Muncă irosită. De ce?  
 
La dorinţa expresă a superiorului dăscălimii, dascălul i-a cerut copilului să PLAGIEZE, să înveţe pe dinafară cele cuprinse în manual care reprezintă şi cele predate la ora de curs, tot prin plagiere.  
 
Apropo de comunicare. Copii „comunică” în cadrul reţelei de socializare astfel încât să scrie şi să citească cât mai puţin posibil. Asta învaţă la şcoală? O poză spune cât 1001 cuvinte iar un muţunache exprimă formule de politeţe sau stări sufleteşti. Dacă stenografia nu s-ar fi inventat mai de ieri, oricum apărea azi din scrierea prescurtată, uneori eliptică, întâlnită în Facebook. Totul pentru a fenta şcoală? Nicidecum. Totul precum au învăţat la şcoală. Copiază cuvânt cu cuvânt spusele „marilor învăţători” politici şi „ajungi om de seamă” Probabil tâmpit demn de a fi trecut pe liste electorale.  
 
Plagierea a devenit „Cultura de ţară” Plagiezi prin notare directă a „perlele-lor” şefului care bineînţeles se dezice de ele la prima auzire. Plagiezi manualul de istorie eliptic de istorie, plagiezi până şi hărţile lumii care de mult nu mai arată adevărata geografie. De la George Călinescu nimeni nu are curajul să mai scrie o istorie a literaturii deoarece orice istorie a literaturii scrisă astăzi nu ar fi decât un plagiat al operei lui Călinescu sau al operelor cuprinse în ea re-întitulate cu mici variaţii.  
 
Mai este ceva original?  
 
Într-o Românie a culturii totul ar trebui să fie de-n-ndoasele. Un răspuns la o examinare scrisă sau orală ar trebui să fie un eseu, scurt, cuprinzător, şi cu cuvintele celui examinat nu ale şefilor examinatorilor. În loc de răspunsuri identice, o adevărată instigare la plagiat, nu se pot notifica răspunsuri în sens, cu includerea unor idei principale minimale?  
 
Pe când eram şi eu dascăl, pe perioada cumplitei dictaturi, notam cu 1 ca plagiat orice apropiere a răspunsului de spusele mele sau ale manualului. Elevul trebuia să dovedească cunoştinţele acumulate în speţă nu învăţarea unei sintagme sau a unui discurs explicativ. Şi marea majoritate a elevilor chiar înţelegea fenomenul, complexul de împrejurări, ne oprindu-se la cuvintele explicative pronunţate de dascăl. Era şi normal deoarece tot sistemul şcolar era destinat pregătirii pentru muncă la diferite nivele, nicidecum pregătirea pentru un anumit vot electoral.  
 
Plagierea la doctorate nu este un fenomen izolat care apare la oameni oarecum certaţi cu legea. Din primele clase primare au fost îndrumaţi să plagieze manualul, a explicaţiilor de la curs, a lucrărilor de completare a culturii. Elevul conştiincios plagia cu acordul integral al părinţilor care nu-şi dau seama de urmări.  
 
La mijloc este neîncrederea oamenilor, în general neîncrederea superiorului asupra activităţii ordonatului. De aceea apar instrucţiuni absurde de aplicare a legii (norme de aplicare), răspunsuri prefabricate şi unice pentru examene şi chiar furturi în accepţiune generală. Stăpânul temător face sluga hoaţă. Dintotdeauna a fost aşa. Dar nu ca la noi în mult „iubita” România.  
 
Temele de casă sunt un alt mijloc de răspândire publică a plagierii.  
 
Cu excepţia însuşirii scrisului şi a caligrafiei când trebuie copiată literă de literă de zeci de ori, elevul va trebui să scrie un eseu, o recenzie, nicidecum să rescrie opera sau un rezumat al ei. Opera şi rezumatul se obţine uşor pe calculator. Dar numai citirea atentă a operei îţi poate genera un eseu care să cuprindă esenţialul în vorbe proprii. În ţările mai dezvoltate cultural se găsesc la biblioteci, în aproape toate cărţile, câte un disc cu opera citită de un actor specializat care pune în valoare toate semnele ortografice. Elevul ascultă opera literară la propriu în sensul în care a fost scrisă de autorul ei. La noi cine citeşte o virgulă?  
 
Vă daţi seama ce ar însemna o temă politică de culturalizare a ţării? Un politician ar zice că este prea puţin. „Omul trebuie să mănânce şi să se simtă bie cu sau fără carte la căpătâi. Complet eronat, dar simplu de aplicat cu rezultate financiare (personale) remarcabile.  
 
Culturalizarea de masă nu înseamnă Facebook. Înseamnă mii de paşi mici care duc în final nu numai la o mai bună înţelegere om cu om ci la o mai bună stăpânire a meseriei, la un venit considerabil mai mare rezultat din saltul spectaculos al productivităţii muncii, la bunăstarea întregii ţări nu numai a dinozaurilor.  
 
Şi acum, Dragă Doamne, plagiez şi eu ce am auzit la TV. Da cineva a spus ceva şi muza a reacţionat punându-mi în gură cuvinte, nu spuse de ei dar generate de ei. După unii comentatori asta ar însemna plagiat. În consecinţă, de ce nu, plagiez pe nu ştiu cine, dar plagiez!  
 
Meritocraţia înseamnă reuşita în viaţă a unui om potrivit la locul potrivit. Meritocraţia generează un nou tip de aristocraţie, aş zice paralelă. Nu este om de seamă numai un artist emerit. Egal cu el poate fi un croitor ca Armany, un pielar ca Guci şi poşetele lui, dar şi un om de ştiinţă care, numai prin gând, deoarece este complet paralizat putând mişca doar ochii, conduce o importantă ramură ştiinţifică de viitor.  
 
Mame şi dascăli, îndrumaţi copii spre ce au. Îndemânarea specifică fiecăruia face facilă o anumită activitate care face plăcere şi nu oboseşte. Nu obligaţi copilul să face ce aţi dorit Dumneavoastră se faceţi fără a reuşi. O diplomă nesusţinută de propria voinţă este o „sinucidere”” intelectuală. De ce oare Saşii erau. pe când erau, buni gospodari? Pentru că făcând curăţenie în grajd preparau din scârbosul deşeu o făcătoare de minuni „mraniţa” un praf pe care agricultorul român îl cumpără scump sub numele de azotat spre a îngrăşa câmpul şi a realiza recolte bogate. Orăşeni se plâng că gropile de gunoi le fac ne-respirabil aerul în care se răspândeşte un gaz energetic care, cules, le-ar ieftinii curentul consumat. Există deci activităţi pentru orice gust. Important este ca acel copil să fie îndrumat spre ceea ce îi face plăcere. De ce nu profesia lui tăticu în care Legea permite activitate productivă fără limită de vârstă. Tatăl are grijă să nu depăşească puterile propriului fiu.  
 
Ei bine aceşti copii, care nu doresc o diplomă ci o brăţară de aur numită meserie au nevoie de şcoli care să-i pregătească. Eu am urmat acum 70 ani o şcoală medie tehnică care m-a pregătit excepţional pentru viaţă. A fost o reuşită deplină. De ce lipsesc scoli similare? Politic oare? Este o crimă faţă de tineret, viitorul ţării, să sabotezi şcoala pentru voturi.  
 
Dacă în fiecare seară o mamă ar povesti odraslei o povestioară din Grimm sau de ce nu La Fontaine deoarece şi animalele muncesc, copii ar intra în şcoală cu dorinţa de muncă, iar dascălii le-ar ascuţi nu numai mintea ci şi degetele spre o îndemânare pragmatică care-i poate duce pe culmi ale ierarhiei sociale mult mai repede ca o diplomă cumpărată cu bani grei.  
 
Viitorul României culturalizate începe de astăzi deşi va dura cel puţin 20 ani.  
 
Dacă de mâine toate editurile pentru copii şi mas media ar populariza frumoasele poveşti cu meseriaşi care prin ac, baros sau pap de lipit pielea fac splendoare de obiecte demne de regi şi prinţese, mamele vor avea ce povesti copiilor iar aceştia la intrarea în şcoală vor asculta ce spun dascălii plecând acasă cu lecţia învăţată creându-şi astfel timp să ajute pe tăticul în munca sa care le aduce tuturor pâinea cea de toate zilele.  
 
Plagiatul ar dispare ca noţiune chiar fără aportul DNA dacă şi numai dacă dascăli vor cere la verificarea temei sau ascultarea la tablă un eseu, pe marginea virgulei în propoziţiune de exemplu. Un copil obişnuit să asculte poveşti în care a făcut mintal diferite asociaţii probabil nespuse de mămica dar asociate acestora (copii spun lucruri trăsnite). Ei bine aceste trăsneli le conferă posibilitatea ca, ascultând şi nu notând, să înţeleagă ce a vrut să spună dascălul şi nu ce a spus. Diferenţa este enormă iar cunoştinţele noi trec direct în memoria de durată, fără toceală. Ei bine trebuie ca mămica să lupte împotriva tocelii, aflată în firea omului, prin ocuparea activă a timpului. Şi joaca are un însemnat efect în pregătirea pentru muncă, dacă munca este un obiectiv al educaţiei părinteşti.  
 
Totodată de mâine trebuie corectată atât pregătirea viitorilor dascăli cât şi legile învăţământului.  
 
Este normal ca la bacalaureat, respectiv la obţinerea unei calificări, examinatul trebuie să treacă un anumit nivel. Dar asta est departe de a obliga pe toţi să debiteze, poate cel mai indicat răspuns, dar nu conceput de el. Examinatul trebuie să se exprime liber de orice constrângere. Dascălul trebuie să aibă capacitatea de a aprecia corect conţinutul de idei a răspunsului şi nicidecum forma sa. Dascălii noştri sunt demni de a li se acorda încrederea. Un control mai puţin sever le-ar da posibilitatea să-şi dezvolte calităţile în folosul cunoştinţelor elevilor.  
 
Dacă vreţi ca mâine să trăim mai bine pregătiţi copii să muncească indiferent de vârsta pe care o au. Există mii de „copii” de peste 40 ani care mai trăiesc sub fusta mămicii sau pe spezele babacului.  
 
Omul este liber să-şi aleagă profesiunea, dar nu şi aceea de trântor. Este o defecţiune a Legii drepturilor şi libertăţilor omului care nu numai în Europa începe să-şi facă efectele prin dese crize.  
 
Nu mai este timp de pierdut. Frecuşurile între interese, chiar de rangul unor alegeri electorale, ar trebui să înceteze în faţa pericolului evident de pierdere a unei întregi generaţii. Practic astăzi nu mi există mame ci bune funcţionare, dacă muncesc, care, ocazional, mai vizitează propriul copil. Ori acesta necesită hrănire cu lapte matern şi complementele spirituale din car nu poate lipsi povestea de seară şi mulţumirea către îngerul păzitor trimis de Doamne-Doamne. Toate ţările lumii au în lege concediul post natal. Eu consider acesta de doi ani de contact direct mamă-copil după care povestea de seară cu seară nu ocupă decât cel mult o jumătate de oră. După acel contact zilnic mama poate să-şi urmeze propriul program. Este atât de greu? Am avea certitudinea că, de la anul, vor pătrunde în şcoli copii pregătiţi pentru muncă şi ascultare (cu urechile).  
 
Nu este de loc puţin. Prin pregătirea copiilor noştri ne pregătim viitorul ţării, inclusiv politic.  
 
Oare corpul de dascăli este pregătit pentru această schimbare? Sunt necesare Legi proaspete. Dar de pe o zi pe alta, nu după ani de parlamentare. Vrem de mâine un trai mai bun, dar pentru asta trebuie de astăzi să ne pregătim. Cu toţii, mame, taţi, oameni politici sau simpli ţărani. Toţi trebuie să participăm activ ca ţara să intre între ţările culte ale lumii. Ţara este suficient de bogată ca restul să vină aproape de la sine  
 
 
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Mame, dascăli şi plagiere / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2104, Anul VI, 04 octombrie 2016, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!