Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RECOMANDĂ PAGINA

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Orizont > Meditatie > Mobil |   


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 2096 din 26 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Ştiu, nu ştiu ...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
- Ionele, de unde ştii ce ştii? 
  
- Le învăţ explicându-ţi ţie. 
  
- Dar ca să le explici nu trebuie să le ştii? 
  
- Bineînţeles. Mie mi le-a explicat profesorul. 
  
- Când, doar nu faci meditaţii. 
  
- În ora de curs. 
  
- Păi şi eu am fost acolo şi am notat tot ce a spus. 
  
- Vezi greşeala. Tu le-ai notat, eu le-am ascultat. 
  
Marin se uită lung la colegul său de clasă Ionel. Sunt prieteni de când se ştiu şi amândoi buni la carte. Locuiesc în apartamente vecine, iar părinţii lor, colegi de serviciu, se simt acasă în ambele apartament. Nu este de mirare că-şi fac lecţiile împreună. Apoi, se despart, fiecare în gaşca sa deşi dese ori fac grup comun în excursii, concerte etc. Mai de curând o fetiţă din grup şi-a descoperit talente literare şi dese ori le citeşte operele în proză. Discută apoi pe marginea subiectului şi ajung la concluzii uneori direct trăsnite. 
  
Marin îl admiră pe Ionel. Mult mai corect, Marin cară la şcoală ghiozdanul plin cu întreaga sută de cărţi , caiete şi rechizite necesare orelor. Başca doza cu păpică pregătită cu mult suflet de mămică pentru odor. Nu uită să pună şi sticla de 2 L. Borsec, să nu moară odrasla de sete. Cred că ghiozdanul depăşeşte „o tonă”. Dar Marin cară! 
  
Ionel este cu totul altfel. Foarte isteţ, citeşte tot ce-i cade în mână, până şi reclame de pe stradă şi face haz de ele. Foarte sociabil este întotdeauna locomotiva grupului. La şcoală nu a lipsit la nici o oră de curs. Deşi poartă un ghiozdan în spate ca toţi copii, în el se află numai caietele; „de curat” cuprinzând lecţiile de casă făcute întotdeauna de nota 10. În rest nu tu manuale, nu tu păpică, nu tu apă „bună de băut”, doar robinete sau măcar bălţi după ploaie sunt destule. N-a murit nici un câine bând de acolo, de ce să se teamă el? O educaţie ciudată şi „nesănătoasă” dar educaţia dată de părinţii săi şi cu care ei speră să devină om de seamă rezistent la intemperii. A da! Un compartiment din ghiozdan conţine un teanc de file albe, prinse cu o clemă. Pe aceste foi, frumos grupate pe materiile de curs, notează ideile principale deduse de el din cursul predat de profesor. Circa 5 ..6 ore de curs pe foaia A4. Asta-i tot ce ia de la şcoală, başca ce i-a băgat profesorul direct în cap cu pâlnia numită „atenţie la ascultare”. Da! Când ascultă spusele, de fapt ale oricui nu numai ale profesorului, mintea îi este activă şi se nasc mii de comparaţii instantanee care ajută fixarea pe veci a concluziilor trase. Aci joacă un rol însemnat încrederea faţă de afirmaţiile vorbitorul. Profesorii săi sunt buni, dar asta nu-i opreşte să aibă erori de exprimare imediat detectate de o minte activă. În interesul colegilor Ionel conlucrează mintal cu profesorul până la al corecta dacă, din eroare, scapă o gogomănie. Şi profesorii nu se supără, din contră îi mulţumesc. 
  
- Ei Marine, ai pierdut graiul? E puţin probabil să fie în ochii mei care-ţi suportă privirea. 
  
- Acum ghiceşti şi gândurile? Ce fel de om eşti? 
  
- Eu? Normal. Tu însă; am putea să medităm puţin asupra ta. 
  
- Adică sunt anormal? 
  
- Nu am vrut să zic asta. Dar faci ce ţi se spune fără a judeca dacă-i bine sau rău. 
  
- Este o acuzaţie gravă. Sper să ai argumente să o susţii! 
  
- Bine! Cineva, nu contează cine, ţi-a spus să notezi tot ce spune profesorul. Este adevărat? 
  
- Da! Toţi îmi spun să vin de la şcoală cu cât mai multe cunoştinţe. Şi cred că este normal să notez tot ce spune profesorul. 
  
- Şi ai reuşi vre-odată? Apropo, când citeşti ce ai notat? 
  
- Păi înainte de teză, apoi în sesiunea de examene. 
  
- Şi înţelegi ce ai scris? 
  
- Da, dacă am discutat problema cu tine. Profesorul nu dictează aşa că pierd pe ici pe colo un subiect sau un predicat astfel că multe propoziţii rămân eliptice.. 
  
- Şi dup discuţia cu mine? 
  
- Totul capătă un înţeles chiar dacă lipsesc fraze întregi. Ai capacitatea de a-mi băga cele spuse direct în memoria de durată. 
  
- Şi profesorul are această capacitate şi eu ştiu ce ştiu practic de la el. Nu-i vorbă citesc şi manualul care-mi completează anumite găurele. În plus citesc, mult, practic orice găsesc în acel domeniu. Şi, colac peste pupăză, î-ţi explic ţie şi fixez astfel pe veci problema. 
  
- Şi nu pot face şi eu ce faci tu? 
  
- Puţin probabil. Tu eşti tipul de om supus, cuminte, care face tot ce i se spune. Ţi s-a spus să înveţi şi înveţi fără să ştii în fond ce înseamnă a învăţa. Notezi tot ce spune profesorul, toceşti şi redai literă de literă tot manualul fără să fi înţeles o iotă din ce scrie acolo. Consecinţa: eşti continuu în criză de timp. Dacă o poezie se memorează uşor tocmai datorită rimei şi ritmului care o fac plăcută, o lecţie de istorie sau geografie se reţine foarte greu dacă nu găseşti logica care uneşte problemele disparate. Tocmai aceste corelaţii,care nu sunt în manual, ţi le-a explicat profesorul dar n-ai avut urechi să le asculţi ci numai mână care le scrie. Cu mâna încă nu se poate învăţa şi totuşi toţi o recomandă. 
  
- De la tine totul mi se pare clar şi îmi reamintesc şi ale amănunte care direct sau indirect ating subiectul. Cum faci această minune? 
  
- Este într-adevăr o minune care ţine de inteligenţa omului. Un om poate învăţa pe dinafară un subiect, dar reţine proza învăţată două-trei zile pentru examen. Dacă omul îşi pune însă întrebarea; „de ce 1 + 1 fac 2” pare că nu ar avea ce învăţa. Răspunsul la această întrebare constituie rezolvarea, vreau să spun învăţarea, problemei. Întâmplător răspunsul la această întrebare nu se poate da. Gauss, un mare matematician a dat următorul răspuns; „Eu nu ştiu de ce 1 + 1 = 2. Dar Dumnezeu o ştie. Fi convins că Dumnezeu există şi poate ne va lumina cândva să putem răspunde şi acestei întrebări.” (închei citatul). Mie mi-ar trebui câteva ore ca să te conving că încă nu există răspuns la ea. 
  
- Păi unu şi cu unu fac într-adevăr doi! 
  
- Da! Dar de ce? 
  
- Nu ştiu. Poate că cineva vrea aşa. 
  
- Cine? 
  
- Mai lasă-mă co o astfel de retorică. Mi-ai explicat ă sunt prea ascultător ca să pot învăţa şi parcă încep să te înţeleg. Dar tu cum eşti? 
  
- Te-ai molipsit! Pui întrebări fără răspuns posibil. De unde să ştiu cum sunt eu? Pot spune cel mult cum mă văd, cum mă consider eu. Ei bine eu mă consider un rebel. Un om care nu ia Legea ca atare ci se întreabă de ce este aşa şi nu altfel. Eu sunt un foarte bun executant deoarece găsesc întotdeauna o soluţie acceptabilă. Dar ca şef nu mă văd bine deoarece nu-mi stă în fire să ordon. Dacă num-i place munca făcută de un subaltern o fac eu în locul lui, mulţumind-ui pentru ajutorul dat 
  
- Prost nu poate fi un om ca tine. O dovedesc notele obţinute. Dar, eu te văd prostul proştilor. 
  
- Mulţumesc de apreciere, mă onorează. Dar asta nu strică prietenia noastră. Uite. Am lămurit împreună problema X predată astăzi. Vrei, te rog, să citeşti tot ce a spus profesorul despre ea? 
  
- Adică să-mi citesc notiţele? 
  
- Da, dar după înţelegerea problemei! 
  
- Da!De ce nu. Dar să nu râzi de mine dacă citesc prostii. 
  
I-a trebuit mai mult de un sfert de oră să-şi citească propriile notiţe. Dese ori s-a oprit si a corectat un cuvânt lipsă sau evident eronat. În final conchide: 
  
- După discuţia cu tine am înţeles, nu ce a spus profesorul, ci ce a vrut să spună. Şi este într-adevăr interesant. Oare de ce nu i-am putut urmării firul gândirii? 
  
- Fiindcă erai preocupat de ce spune şi nu ce vrea să spună. 
  
- Să ştii că ai dreptate!. Dacă nu te superi citeşte, te rog ce ai notat tu. 
  
M-am executat. Am citit 5 idei principale şi i-am arătat gruparea lor în acolade 
  
- Perfect inteligibil şi chiar tot. Stai o clipă, când a vorbit despre cazul Z ?Acum îmi reamintesc precis că nu a amintit nimic despre el 
  
- Vezi care este diferenţa dintre gândirea noastră proprie. Eu am notat pe hârtie ce am înţeles din expunerea sa după prelucrarea ei din ceea ce mai ştiam dinainte sau ce a fost dedus ca logic. Expunerea mea nu are nimic cu expunerea sa. Este un eseu generat de ceea ce am înţeles şi el poate cuprinde elemente noi sau poate elimina elemente găsite neconforme cu expunerea în ansamblu. Este înţelegerea mea, repet, nicidecum exprimarea sa. Ce ai făcut tu este un plagiat, şi încă incomplet. 
  
- Ce notă ai lua dacă, în loc de exprimare verbală ai prezenta aceste notiţe? 
  
- Depinde de profesor. Unul îndoctrinat politic mi-ar da 2 deoarece nu a fost plagiat răspunsul tipizat dat de scaunul ministerial 
  
- Tragi deci concluzia că în actualul sistem trebuie plagiate răspunsurile „sugerate” pe internet? 
  
- Şi tu ai fi ajuns la această soluţie dacă nu mă aveai pe mine. Este mai uşor să înveţi papagaliceşte câteva sute de răspunsuri culese din internet. Este mai dificil dacă ele se dau doar în îndrumătoare. 
  
- Iar dacă tu nu mă aveai pe mine cum ai fi procedat? 
  
- Vezi ursuleţul de pe raft? Îl cheamă Tedy şi cu el am dormit toată pruncia. Lui i–am explicat tot ce auzeam prin jur şi-l simţeam dacă nu înţelegea. Pur şi simplu repetam povestea până devenea plauzibilă. Tu joci acum rolul lui Tedy, dar nu în toate ocaziile. Sunt situaţii dese în care numai el poate fi confidentul sfătuitor. 
  
- Să mulţumim Domnului că ne avem unul pe altul şi astfel nu numai că luăm note bune ci ne pregătim temeinic pentru ce va urma. 
  
- Amin! 
  
Referinţă Bibliografică:
Ştiu, nu ştiu ... / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2096, Anul VI, 26 septembrie 2016, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!