Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RECOMANDĂ PAGINA

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Orizont > Meditatie > Mobil |   


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 2092 din 22 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Tehnocraţie sau ...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un mare oraş, mahala al învecinatului municipiu. 
  
La Nr.123 pe strada Vai de Ea, un gard din fier forjat permite vederii o maşină luxoasă parcată în faţa garajului. Probabil stăpânul tocmai s-a întors de la treburile cotidiene. 
  
O maşină luxoasă pe o asemenea stradă? Probabil proprietarul ei are bani cu duiumul ca să o poată întreţine. Am uitat să vă împărtăşesc că strada Vai de Ea a fost pavată în cinstea Marii Uniri din 918 şi de atunci a fost chiar asfaltată, cam acum o juma-de secol. Cert este că acum arată ca un mozaic de bălţi şi hârtoape cu toate semnele de circulaţie înscrise direct în caldarâm. 
  
Cum vă spun, la Nr.123 un drumeţ, în cizme de cauciuc de protecţie, dar cu cravată la gât, sună la poartă, repetat. În sfârşit din frumoasa vilă iese un bărbat ursuz. 
  
- Cu ce-ţi pot fi de folos om bun? Scuză-mă, abia am sosit de la serviciu şi mă pregăteam să înfulec ceva. 
  
- De mult îi strada cum îi? 
  
- A! Se apropie alegerile şi vii cu promisiuni? Din patru-n patru ani le tot aud, de pe vremea când aci se mai afla cocioaba bunicii. 
  
- Nu de asta v-am deranjat. Dar serios vorbind, chiar nu-i nimic de făcut? Bun nume i-aţi dat străzii, chiar aşa în centrul oraşului. 
  
- Şi ce a-ţi propune Dumneavoastră? 
  
- Văd multe maşini luxoase şi vile pe măsură. Dacă primarul n-are timp pentru această străduţă de ce nu faceţi o mică colecţie apoi o antrepriză care să astupe măcar gropile. 
  
- Pe ce lume trăieşti omule? N-ai auzit că Legea interzice asemenea lucrări în afara fondurilor alocate de stat? Ce ar putea promite la alegerile viitoare dacă chiar repară strada? 
  
- Şi Dumneavoastră cheltuiţi averi ca să reparaţi frumoasele automobile? 
  
- Bine, bine. Cu ce vă pot fi de folos? 
  
- Reprezint o asociaţie de constructori, un fel de cooperativă bine dotată cu utilaje de ultimul răcnet. M-ar interesa un contract pentru refacerea infrastructurii întregului oraş, dar nu am susţinerea politică necesară. 
  
- După cum înţeleg, nu faceţi politică? 
  
- Reprezint de fapt o companie internaţională de calfe călătoare. Aţi auzit de acest termen? 
  
- Da! Tineri învăţăcei de toate calificările care, în grup sau singuri caută meşteri în toată lumea ca să înveţe ceva nou. 
  
- Ceva în acest sens. Compania mea, creştină cu respectarea Dumnezeirii, face ceva mai mult. Ajută oamenii de bună credinţă să se ajute singuri spre a căpăta ajutorul Divin. Începem o lucrare mare, arătăm că ea este posibilă apoi îndrumăm localnicii să o continue singuri. 
  
- Şi doreşti să mă recrutezi în echipă? Nu am timp de asemenea fleacuri. 
  
- Vă rog! Fără tutuiri. Aveţi în faţă un om cel puţin de rangul Dumneavoastră. Nu! Vă solicit doar aprobarea de a suporta pe timp de o noapte un şantier, aci în faţa casei Dumneavoastră. Este posibil să vă deranjăm cu puţin odihna, în schimb mâine maşina Dumneavoastră va pleca pe un drum demn de a fi numit drum. 
  
- Ha, Ha, Ha! Un drum asfaltat într-o noapte? O nouă variantă a Şeherazadei? 
  
- Sunt şi eu român, este adevărat de etnie germană. Mă doare când aud păreri ca aceea exprimată de Dumneavoastră. Ştiţi ce pot face 100 de lopeţi muncind cot la cot, mai ales dacă dispun de utilaje ceva mai perfecţionate decât dalta şi ciocanul? 
  
- Din partea mea aveţi mână liberă. Voi comunica şi veciniilor. Trăim în epoca internetului. 
  
- Vă mulţumesc. Sunteţi a zecea persoană pe care am avertizat-o. De acum mă apuc de lucru. 
  
A doua zi strada Vai de Ea arăta ca un drum naţional care străbate centrul unui orăşel. Pe distanţă de cca. un km, avea şi două pasarele de trecere pietonală, unul în dreptul primăriei iar al doilea în dreptul intersecţiei cu o stradă laterală prevăzută şi cu un rond de creare a priorităţilor. Ce mai, centru de oraş care se respectă. Pe toată lungimea puzderie de oameni care căscau gura miraţi de nu le venea să-şi creadă ochilor. 
  
Pe la ora 8 primarul coboară din maşina sa în faşa primăriei unde a găsit un loc de parcare care ieri nu exista. În drum spre uşa, primarul este oprit de o persoană care răspândea maiestatea în jurul ei prin purtare şi ţinută. Primarul s-a oprit, mai mai să ia ţinuta de drepţi ca în faţa unui general. 
  
- Permiteţi să vă spun bună dimineaţa! Sunt dr. ing. Steihard, reprezentantul în România a companiei: „Fabrici lângă biserică” cu moto-ul „Creştine ajută-te singur să-ţi faci locul de muncă lângă biserica la care te închini. Aşa să-ţi ajute Dumnezeu!” Mi-am permis să vă demonstrez ce poate face omul ajutat de Dumnezeu. Strada pe care am terminat-o respectă toate normele europene. Sper să-i daţi aprobarea după obţinerea tuturor avizelor. 
  
- Cine a aprobat refacerea acestei străzi? 
  
- Ca reprezentant oficial al unei companii internaţionale de binefacere prin utilizarea muncii benevole ale calfelor călătoare am aprobarea din partea guvernului să execut cu titlu gratuit diferite lucrări în toată România. În oraşul Dumneavoastră am executat această stradă. 
  
- Ce partid reprezentaţi? 
  
- Regret că am auzit această întrebare. Ea atestă că tot ce se face în ţara aceasta se face pentru culegere de voturi. Sper că aţi uitat-o. 
  
- În numele oraşului vă mulţumesc pentru cadoul făcut. Dar prin ce îl merităm? 
  
- Nu ştiu dacă lucrarea a fost realizată pentru un merit oarecare. Noi executăm lucrări în regim de şcoală. Se poate realiza orice dacă omul vrea! O noapte a fost suficient ca peste 200 de muncitori de diferite calificări să efectueze complet lucrarea utilizând şi utilaj corespunzător. Dovada a fost făcută. Urmează să vreţi şi toate străzile din oraş pot arăta aşa. Până-n alegeri dacă asta este dorinţa Dumneavoastră spre a culege şi anumite roade. Îmi iertaţi impoliteţea. 
  
- Dar cu ce bani? Ceea ce aţi realizat Dumneavoastră ar fi secat tezaurul primăriei pe mai mulţi ani. 
  
- Exageraţi. Dar aţi făcu vreodată socoteala câţi bani au plătit orăşenii Dumneavoastră pentru reparatul maşinilor? Dar toţi trecătorii care v-au călcat drumul sugestiv numit Vai de El? 
  
- Cine anticipează nişte cheltuieli spre a efectua o lucrare care nu este în atribuţiile sale. 
  
- Da! Sugeraţi că infrastructura adică drumuri, şcoli, spitale trebuie făcute doar de stat. Aş vrea să uit si această referire. Un adevărat gospodar face economii pe măsura puterilor sale. Unul poate economisii 100 lei pe lună altul poate milioane. Banii nu trebuie strânşi sub saltea. Prin depunerea la bancă aceasta finanţează întreprinzători conaţionali care fac drumuri, şcoli şi spitale alături de uzine sau unităţi comerciale. Toate acestea aduc venituri prin plusvaloarea creată de locurile de muncă. Se restituie astfel capitalul împrumutat iar surplusul poate duce la dezvoltarea afacerii. Nu aveţi în ţară oameni care să gândească gospodăreşte? 
  
- Vedeţi, eu sunt politician, nu-mi cereţi calităţi de economist. 
  
- Doamne Dumnezeul meu! Eu înţeleg prin om politic cel mai bun gospodar al satului. Şi dacă îi lipseşte un detaliu de specialitate, gospodarul poate cere sfatul celui priceput. Doar politica se face de mai multe capete care se consultă între ele. 
  
- Avem un consiliu orăşenesc în care membri parlamentează cu bâtele. De unde Doamne idei înălţătoare ca împrumutul bancar pentru şosea? Apropo din ce restituim împrumutul? 
  
- Vedeţi, aci constă secretul afacerii. O investiţie făcută de stat este în general nerambursabilă. De aceea nimeni nu se preocupă dacă afacerea respectivă este sau nu rentabilă. Să iau o şcoală de exemplu. Dacă şcoala este realizată, mă refer inclusiv clădirea, de un cutezător investitor, acesta va împărţi catedrele unor oameni foarte bine pregătiţi care, la rândul lor împart cu dărnicie ştiinţa. Părinţii sunt interesaţi să plătească dreptul pentru un profesor bun. Scutesc meditaţiile pe care şcoala de stat le solicită din belşug. 
  
- Mă depăşeşte judecata Dumneavoastră. Sunt un biet om politic care face şi el ce poate. 
  
- Din nou trebuie să regret că aud ce spuneţi. Am înţeles din spusele Dumneavoastră că nu sunteţi decât păpuşa care execută ordinele. Ordinele cui dacă tot dăm arama pe faţă? 
  
- Păi, Sfinte Doamne, am şi eu şefi care-mi cer voturi şi, în funcţie de aceste voturi dau sau nu bani pentru treburile primăriei. 
  
- Mulţumesc pentru sinceritate. Abia acum înţeleg de ce compania mea pune mare preţ pe şcolarizare. Am tocit nu glumă; „fă omul să înţeleagă că răspunde în faţa conştiinţei sale şi a lui Dumnezeu”. Sugestia dată de un şef nu este ordin. Ea trebuie filtrată prin propria gândire şi regulamentele locului de muncă. Mi-ar da şeful miliarde pe mână dacă n-ar avea încredere că nici un leu nu se îndepărtează de locul destinat lui? Cum ar suna dacă şeful mi-ar ordona; „Depune juma din sumă pe contul meu?” 
  
- Cum, vă dă şeful pe mână miliarde şi nimic nu se lipeşte de ea? Păi cum aţi construit propria vilă? 
  
- Iartă-mă, dar n-am auzit nimic. Ai merita altfel o pereche de palme zdravene, fără mănuşi. 
  
- Cred că discuţia nu a fost pierdere de timp. Voi încerca să conving oamenii să depună la bancă surplusul economisit şi, pe potenţialii investitori, să investească aci, în orăşelul lor, lângă biserica la care au fost botezaţi. Este excepţional moto-ul companiei Dumneavoastră: „Creştine ajută-te singur să-ţi faci locul de muncă lângă biserica la care te închini. Aşa să-ţi ajute Dumnezeu!” 
  
Referinţă Bibliografică:
Tehnocraţie sau ... / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2092, Anul VI, 22 septembrie 2016, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!