Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RECOMANDĂ PAGINA

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Orizont > Meditatie > Mobil |   


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 2087 din 17 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Da! ... dar ...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Un dar făcut de invitat face plăcere, cel puţin simulată, chiar dacă se potriveşte ca nuca-n perete. Deseori este direct jenant cum ar fi un săpun în casa spânzuratului. Nu contează că săpunul, de roze, a fost gândit pentru tenul sensibil al gazdei.  
Dar dar-ul din titlu este luat drept conjuncţie şi leagă două noţiuni adversative; Accept cu plăcere propunerea ta dar să fie verde nu albastră. Halal accept care nu este decât o respingere dar politicoasă. Apare des ca atare în vorbirea evoluată la oameni de rând, din fotolii de piele, în parlamentarea dintre ei.  
 
Titlul spune tot. În studenţia mea existau fete frumoase, urâte şi studente la politehnică. Azi există femei urâte, frumoase şi românce. Cum vrei să o iei, dar fete nu mai există.  
Mai ieri am scris eseul „Pro, contra şi pro-contra. Nu a fost dictat se muză ci scris cu multă migală la care a fost implicat creierul. Azi am altceva în cap iar muza vine cu precizări; Da!, ai dreptate dar se poate exprima şi altfel.  
De parcă culoarea aerului de respirat ar avea o singură nuanţă exprimabilă printr-o unică expresie.  
Aşadar marea este albastră! Da, albastră, dar nu albastră ca cerul ci albastră ca marea. De aceea şi pot recunoaşte la orizont limita între ele. Este oare chiar atât de important că atât marea cât şi cerul sunt albastre dar ...  
Dar ce? Dar de ce? Dar cum? Dar în ce fel?  
 
Muza nu ar fi intervenit prompt dacă nu aş fi avut o discuţie cu ea, aşa la o cafeluţă, iar după ce acestea se răciseră de mult am constatat că vorbeam despre aceeaşi entitate, aveam imagini mult asemănătoare dar ... fiecare avea un punct de vedere absolut ne semnificativ faţă se subiectul tocmai dezbătut. Practic fiecare dorea doar, din pură fală în subconştient, să aibă ultimul cuvânt intervenind cu o floricică verbală.  
Ei bine! Acest punct de vedere personal, acest punct de vedere determinant este cauza diversităţii gândirii umane, cauza diversităţii omului de orice culoare a pielii sale sau a concepţiilor sale politice. Şi o pot numi iadul pe pământ.  
Când a intervenit într-o discuţie sintagma dar ... , omul nu mai este om ci o fiară care-şi apără domeniul de procurare a hranei, acel domeniu asupra căruia pretinde proprietatea sau, cum o numeşte omul, patentul.  
 
Discuţia poate porni într-o doară la revenirea acasă a familiei după plimbarea în parc care a satisfăcut copii. Ea, în general mai atentă la ce se petrece împrejur, constată că împrejmuirea este murdară, jupită şi zgâriată;  
-Gardul ar trebui vopsit. Îl văd în visul meu albastru. Ai ceva împotrivă?  
-Bineînţeles că nu. Dar ... să fie albastru ca cerul. Astfel casa având ca fundal cerul senin este reliefat de albastrul gardului.  
-Nu! Albastrul să fie ca cel al mării, tocmai pentru a reliefa diferenţa cu cerul. Astfel gardul simbolizează un lac. Nu este mai frumos?  
Ca cerul, nu, ca marea, azi, mâine şi după o săptămână şi ... A dus la despărţirea fizică, ea a plecat cu copii la mama, el a dat divorţ. Pentru un singur dar ...  
 
Ei bine, în ştiinţe nu pot exista nuanţe. Totul este alb sau negru. Raportul între lungimea semicercului şi diametrul său este întotdeauna Pi, raportul între latura pătratului şi diagonala sa este întotdeauna radical din 2, iar viteza luminii în vid este întotdeauna c. Din această cauză absolut toţi oamenii de ştiinţă vorbesc aceeaşi limbă şi se înţeleg între ei indiferent de culoarea pielii sau aceea politică.  
Dovada a fost făcută de cel mai mare laborator din lume CERN care deţine cel mai mare accelerator de particule, precum România deţine la Măgurele cel mai mare laser din lume. La aceste laboratoare nu numai că lucrează cei mai bine pregătiţi savanţi din lume, dar pentru prelucrarea datelor nu ajunge cel mai mare calculator din lume ci au fost conectate toate calculatoarele lumii între ele spre a putea beneficia în timp util de rezultate. Da! Dacă eşti cuplat la internet şi calculatorul tău lucrează pentru CERN atunci când tu nu-l foloseşti.  
 
Pentru a înlesni această colaborare internaţională funcţionează câteva Legi adoptate de absolut toate parlamentele lumii. Între acestea; Cercetarea fundamentală nu poate constitui subiect de patent. Toate rezultatele obţinut sunt proprietate publică fără nici o plată. Finanţarea marilor cheltuieli se face din fonduri comunitare sau din beneficii obţinute din aplicarea de către terţii furnizori a rezultatelor economice ale cercetării.  
 
Păcat că cercetarea în vederea obţinerii medicamentelor nu face parte din grupa cercetărilor fundamentale. Ea se face de rechini economici care jefuiesc direct bolnavii prin patentarea produselor. Ţinând seamă că asigurarea proprietăţii asupra unui procedeu durează cam trei ani după obţinerea rezultatelor vă rog să apreciaţi singuri câţi bolnavi au fost direct ucişi de aceşti rechini.  
 
Dacă oamenii de ştiinţă ar forma un partid politic şi ar câştiga alegerile, a doua zi ar fi desfiinţată PRORIETATATE, inclusiv asupra mormântului, iar omenirea ar progresa în jerbă precum ştiinţa însăşi.  
 
Da! Toţi oamenii suntem egali dar trebuie să muncim în folosul propriu şi comun.  
 
Din rezultatele preliminare obţinute, deocamdată sub forma unui imens lanţ de cifre, la CERN a fost pusă în evidenţă o nouă particulă numită Bosonul X infinit mai mică decât un atom de cupru de exemplu. Ei bine grupând oricâţi bosoni, milioane sau mii de miliarde la un loc ei nu ocupă spaţiu, deşi nu sunt cuante de energie. Această proprietate, în mod special, cât şi altele, pun în discuţie existenţa unei voinţe supreme numită Dumnezeu. Preoţi fizicieni, oameni de ştiinţă care nu se apleacă la o miluire sau un ritual liturgic, analizează temeinic dacă bosonul ar exista sau nu în absenţa Dumnezeirii.  
 
Pentru dezvoltarea la nivele de nebănuit ale ştiinţei a fost suficient ca un grup de oameni ce nu depăşeşte 2% din omenire să elimine particula de vorbire, conjuncţia dar ... şi prin asta să se înţeleagă între ei în vorbirea comună, firească, fără să pretindă dreptul fălos al ultimului cuvânt. Spre a fi un asemenea om bacalaureatul luat cu succes nu este suficient. Noi avem parlamentari care fac legile ţării care nu au măcar bacalaureatul, başca că unii au notă mică la purtare de la DNA şi justiţie. Poate da un asemenea om directive care ne influenţează viaţa de zi cu zi?  
 
Probabil că da! Gospodari vajnici pot exista şi fără multă carte, dacă în parlament ar fi interzisă conjuncţia dar ... cauzată de făloşenie Propunerile asemănătoare să fie admise indiferent dacă vorbitorul solicită albastru ca marea sau albastru ca cerul. Dacă este albastru acceptă de fapt propunerea antevorbitorului indiferent de nuanţă.  
 
Nu ar fi mai simplu următorul exemplu tratat de diferitele vopsele politice:  
 
-Dragi deputaţi propun mărirea tuturor salariilor la bugetari cu 93% faşă de cel actual. Sumele necesare vor fi acoperite prin acceptarea propunerii colegului X de a crea 1000 locuri de muncă în minele de la Roşia Montana şi valorificarea economică a aurului obţinut. Vă mulţumesc pentru aplauze!  
 
-Nu sunt de acord cu propunerea antevorbitorului deoarece apare pericolul poluării mediului cu cianuri.  
 
-Doresc să atrag atenţia că soluţia propusă de colegul X tocmai elimină complet folosirea ceanurilor. Din contră, soluţionează înlăturarea nepericuloasă a depozitelor reziduale de cianură existentă.  
 
-Am luat notă de propunerile în speţă ale antevorbitorlor şi solicit comasarea în propunerea colegului X a propunerii de mărire a salariilor în aceeaşi Lege.  
 
-În calitate de preşedinte al adunării rog secretariatul să reformuleze de îndată legea propusă în acord cu propunerile necontestate. După o pauză de 30 minute va urma votarea ei cu bile.  
 
Pentru ca în parlament parlamentarii să parlamenteze legile în condiţii de mai sus, văd strict necesar ca aleşii noştri propuşi pe listele de candidaţi să fie oameni de ştiinţă de înaltă ţinută sau gospodari care, prin munca de-o viaţă, au dovedit eficienţa soluţiilor aplicate.  
 
Există asemenea oameni. Chiar suficienţi ca fiecare vopsea politică să aibă de ales dintre membrii săi şi în consecinţă să obţină continuare principiilor politice urmărite. Dar marile partide cu şanse de succes sunt reprezentate pe liste de Samsoni, dulăi de curte ce latră foarte tare, care vor egalitatea dar nu pentru căţei.  
 
O frază cu două conjuncţii dar deci cu ambiguitate de gradul 2  
 
 
 
Ştiinţa ar fi astăzi la nivelul traiului nostru chinuit dacă oamenii de ştiinţă s-ar fi confruntat cu:  
 
. dar vezi că albastru marin nu este acelaşi cu albastrul cerului.  
 
Ce bine ar fi dacă am putea alege în parlament oameni de această calitate. Ne-am dubla toţi veniturile an de an fără inflaţii.  
 
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Da! ... dar ... / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2087, Anul VI, 17 septembrie 2016, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!