Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RECOMANDĂ PAGINA

REDACŢIA

CLASAMENT
DE PROZĂ

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE PROZĂ


Home > Literatura > Eseuri > Mobil |   


Autor: Emil Wagner         Publicat în: Ediţia nr. 2086 din 16 septembrie 2016        Toate Articolele Autorului

Eppur si muove!
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Şi totuşi se mişcă ar fi spus Galileo Galilei (https://en.wikipedia.org/wiki/And_yet_it_moves) după ce a abjurat poziţia nemişcată a soarelui deşi acesta apare pe un traseu diurn rotindu-se în jurul pământului. Cardinalul Bellarmine, seful comisiei inchizitoriale, a considerat-o drept o recunoaştere intimă că soarele se roteşte în jurul pământului, pe când Galilei, revoltat de abjurarea impusă, revine susţinând că totuşi pământul se mişcă nu soarele. 
  
Două puncte de vedere care, atunci, au limpezit apele. Întrebarea rămâne; Se mişcă sau nu? Cine, cum şi de ce nu contează. 
  
De exemplu avem de peste un an un nou preşedinte complet diferit de cei avuţi până mai ieri. Se simte sau nu o modificare în atitudinea partidelor parlamentare? 
  
Clasa politică, foarte conservatoare, susţine că în fapt aportul preşedinţiei este insignifiant. Oricine ar „en titre” nu poate influenţa hotărârile luate de partide în parlament prin efectul majorităţii . 
  
Şi totuşi: 
  
- Pentru prima dată în istoria republicii, partidele au fost aduse la aceeaşi masă si au semnat convenţii de susţinere reciprocă pe anumite probleme 
  
- Interesul public a fost canalizat de mas media spre cultură. Emisiuni extrem de interesante din cultura ţării sau a globului, cu imagini foarte apetisante umplu timpul de emisie. Este adevărat, între două reclame care au ajuns la peste 50% din timpul de emisiune 
  
- Istoria ţării încă nu a fost reorganizată deoarece politicienii se tem că interesul public ar tinde spre monarhism. Dar sunt tot mai multe emisiuni de popularizare a eroilor neamului sau a operelor lăsate de ei precum unirea mică şi mare a componentelor teritoriale 
  
- Circul Preşedinţie – Putere executivă a dispărut „di tăt” vorba moldoveanului. Mai apar pe Facebook înţepături, pline de demnitate şi la obiect dintr-o parte respectiv deranjant de vulgare din cealaltă parte. Las la latitudinea cititorilor să considere părţile în cauză. 
  
- Circul parlamentar a devenit mai spectaculos. Între susţinătorii unora sau a altora apar meciuri de box şi chiar de oină, dar cu bâta-n cap nu-n minge. Păcat! Doar şi aleşii sunt sau ar trebui să fie oameni nu simpli roboţi care prelungesc voinţa unor aşa zişi şefi. 
  
Concluzia este că totul se mişcă, dar nu se mişcă. Încă nu se simte voinţa politică contrar voinţei alegătorului care car dori oameni mai culţi, mai demni chiar maiestăţi, în parlament şi puterea locală. Ne-am săturat de baronii feudali apăruţi abia în zilele noastre în spectrul politic de mult apus dincolo de Carpaţi (privit e pe malul Dâmboviţei). 
  
Aviz alegătorii! Vom avea sau nu pe cine alege mâine când ieşim la vot? 
  
Referinţă Bibliografică:
Eppur si muove! / Emil Wagner : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2086, Anul VI, 16 septembrie 2016, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Emil Wagner : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Emil Wagner
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.
 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX DE ARTICOLE AUTOR

 
 
CLASAMENT
DE POEZIE

CLASAMENT
SĂPTĂMÂNAL
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!